SiolNET. Novice Slovenija
1,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raziskava: To so našli v jagodnih čajih

1,47

termometer

piškot čaj
Foto: Getty Images

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (Mipor) je pod drobnogled vzel 11 jagodnih čajev v vrečkah, od tega osem v kombinaciji z okusom vanilje. "V jagodnih čajih je precej hibiskusa in šipka ter drugega sadja, jagod je še najmanj," so ugotovili. Dva izdelka sta za skupno oceno dobila oceno povprečno, osem pomanjkljivo in eden nezadovoljivo.

Podrobnejši pogled seznama sestavin je razkril, da slika ne zagotavlja visoke vsebnosti jagod v izdelkih, saj je v jagodnih čajih precej več drugega sadja, jagod pa zelo malo. V največjem deležu prevladujejo cvetovi hibiskusa, jabolka in šipek. Kjer je na voljo ta podatek, se delež jagod giblje med 0,1 in tremi odstotki. Za marsikoga je presenetljivo tudi dejstvo, da nekateri jagodni čaji vsebujejo le aromo jagode, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

V primerjavi s pregledom sadnih čajev z gozdnimi sadeži iz let 2016 ter 2018 in letos pregledanimi jagodnimi čaji niso našli nobenega z aditivi. So pa pri vseh med sestavinami našli arome. Pri petih izdelkih niso našli podatkov, za katero aromo gre, zato so ti izdelki pri oceni aditivov in arom dobili oceno nezadovoljivo.

Čajne vrečke so večinoma sestavljene iz predelanih čajnih listov in filtrirnega papirja, ki je izdelan iz abake (listna skorja filipinskih banan), dodani so tudi plastika, najlon in polietilen tereftalat.

maja založnik Trendi Maja Založnik: Ponosna sem na vseh svojih 91 kilogramov in z veseljem pokažem svoj seksapil #video Tadej Pogačar Sportal Italijanski novinar šokiral: Pogačar je zavrnil nespodobno ponudbo Ineosa

Le en čaj je bil pakiran v kartonasto embalažo

V trgovinah, ki so jih obiskali, so vsi pregledani čaji pakirani v več plasti embalaže, celo do štiri. Le en čaj je bil pakiran v kartonasto embalažo, v kateri so čajne vrečke, ostali izdelki pa so bili pakirani v več, tri ali štiri plasti embalaže, za kar so dobili oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo.

"Več študij je pokazalo problem prisotnosti plastike v čajnih vrečkah, saj se pri temperaturi 95 stopinj Celzija izločajo njeni deli, tako v molekularni obliki in kakor mikroplastika. Sestava vrečk z eno izjemo ni opisana, komunalna podjetja pa potrošnikom priporočajo, da jih odlagajo med biološke odpadke," so pojasnili.

Potrošnikom ob tem svetujejo, da si lahko jagodni čaj naredijo sami. Pokuhati je treba zamrznjene jagode ter dodati poljubno sadje in začimbe. Sladkanje čajev naj bo zmerno ali naj ga sploh ne bo. Bolj trajnostna izbira je lahko nakup v čajnicah ali na rinfuzo, so navedli in dodali: "V čajnicah je ponudba pestra, a bodite pozorni na sestavine, saj je delež jagod v večini primerov podoben čajem iz trgovin, poleg tega nekateri čaji v čajnicah vsebujejo aditiv (sredstvo za uravnavanje kislosti - citronsko kislino)."

Mipor je primerjalno ocenjevanje nakupovanja živil po spletu izvedel v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih izvaja v okviru koncesije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev, primerjalno ocenjevanje pa sofinancira gospodarsko ministrstvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin