Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
12.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2013, 12.07

8 let, 5 mesecev

Ramšakova: Komisija DZ-ja lahko nadzira premoženje Klemenčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mandatno-volilna komisija lahko opravlja nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, so v sporočilu za javnost zapisali v Službi za odnose z javnostmi DZ-ja.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala predsednica komisije Sonja Ramšak (SDS), ima Mandatno-volilna komisija na podlagi Odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles Državnega zbora naslednje pristojnosti, in sicer na podlagi 20., 21. in tretjega ter četrtega odstavka 22. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije:

- opravlja nadzor nad premoženjskim stanjem, sprejemanjem daril, nasprotjem interesov ter nezdružljivostjo funkcije s pridobitno dejavnostjo predsednika komisije za preprečevanje korupcije in obeh namestnikov predsednika komisije;

- obravnava letna poročila Komisije za preprečevanje korupcije;

- obravnava predloge za razrešitev predsednika komisije in obeh namestnikov predsednika komisije.

Spomnimo: Poslanska skupina SDS je namreč v četrtek na mandatno-volilno komisijo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča. Kot povod za zahtevo so v poslanski skupini navedli elektronsko sporočilo, ki so ga prejeli poslanci in v katerem so po njihovih navedbah izraženi "hudi očitki na finančno oziroma premoženjsko stanje" predsednika KPK-ja Gorana Klemenčiča. Priložili so tudi poročila nekaterih medijev.

Nadzor naj bi ugotovil, ali "obstajajo tveganja, da je z opustitvijo dolžnega ravnanja pridobil zase ali za koga drugega premoženjsko korist ali opustil dolžna ravnanja v nasprotju z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi ter kodeksi ravnanja ter ali se pri njem izraža zadostna integriteta za vodenje KPK-ja in ali ne obstaja nasprotje interesov, ki bi vplivali na njegovo delo," je še zapisano v sporočilu za javnost, pod katerim je podpisan vodja poslanske skupine Jože Tanko.

Pismo med drugim Klemenčiču očita, da vrednost dvojčka, v katerem živi z družino, ni vpisana v register Geodetske uprave RS, opozarja pa tudi na vprašanje njegovega finančnega stanja, dolgov in poroštev. Klemenčič vse očitke zavrača. Poudaril je tudi, da se nič od očitanega ni dogajalo v času opravljanja javne funkcije.

Pravnik Rajko Pirnat pa je v četrtek dejal, da Mandatno-volilna komisija nima pristojnosti nadzora premoženjskega stanja predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča. Na to se je odzvala tudi predsednica komisije DZ-ja Ramšakova.

Ne spreglejte