Nedelja,
28. 7. 2024,
14.17

Osveženo pred

5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,60
vetrolom nevihta ARSO Meteoinfo vremenska napoved vreme

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 14.17

5 minut

Nevihte zajele Gorenjsko in Koroško. Plaz zasul domačina. #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,60
Arso oranžno opozorilo | Zaradi stika hladne atlantske in vroče afriške zračne mase bo današnje popoldne postreglo s pestrim vremenskim dogajanjem. | Foto Arso/Facebook

Zaradi stika hladne atlantske in vroče afriške zračne mase bo današnje popoldne postreglo s pestrim vremenskim dogajanjem.

Foto: Arso/Facebook

Popoldanske močne nevihte so precej težav povzročile na Koroškem. Na območju Občine Črna na Koroškem so zalite številne kleti, sprožilo se je več zemeljskih plazovi, na terenu so gasilci, poroča center za obveščanje. Po poročanju Koroškega radia je v Spodnjem Javorju plaz delno zasul domačina. Rešili so ga gasilci in ga prepeljali v bolnišnico. V prihodnjih urah se bo linija neviht pomikala proti jugu države. Agencija za okolje (Arso) je za večji del države izdala oranžno opozorilo pred krajevnimi neurji. "Lokalno lahko pade do 50 litrov padavin na kvadratni meter. Veter lahko v sunkih doseže hitrost 80 kilometrov na uro. Takšni vremenski pogoji pa ponavadi s seboj prinesejo poplavljanje hudournikov in meteorne vode ter vetrolome," pa ob tem opozarja David Florjančič iz Meteoinfo.

Nevihte potujejo od severozahoda države prek Gorenjske, Koroške in Štajerske proti vzhodu in jugovzhodu, je razvidno iz radarske slike padavin, ki jo objavlja Arso. Med drugim je močno neurje zajelo Črno na Koroškem, so na omrežju Facebook objavili tamkajšnji gasilci in dodali, da posredujejo na več lokacijah. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje v Črni posredujejo zaradi poplave meteorne vode, z območja Mislinje poročajo o posredovanju zaradi poplav ob vodotokih.

Posnetki na družbenem omrežju Facebook kažejo tudi poplavljene ulice v Črni. Tam se medtem deževje tudi že umirja, vremenska fronta pa se pomika proti vzhodu.

Tudi na območju Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja so bile popoldne zaradi močnega deževja zalite številne kleti in dvorišča. Podrto drevje je za dlje časa ustavilo promet na glavni cesti Slovenj Gradec-Mislinja, še kažejo podatki centra za obveščanje.

O zalitih objektih, podrtih drevesih in odkritih strehah poročajo tudi iz nekaterih delov severovzhodne Slovenije. Tako so gasilci npr. morali posredovati v Mariboru in okolici, Slovenskih goricah, Slovenski Bistrici, Lovrencu na Pohorju in Oplotnici.

Arso napoveduje, da se bodo nevihte proti večeru razširile nad večji del Slovenije, spremljal jih bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem bo zvečer zapihala zmerna burja. Ponoči naj bi se ozračje umirilo.

Spodaj objavljamo animacijo, na kateri lahko preverite, kako se bodo popoldne premikale nevihte. Če je območje obarvano rdeče, to nakazuje močne padavine. Na karti lahko v 15-minutnih razmikih spremljate razvoj vremenskega dogajanja od danes opoldne do polnoči.

Ponoči se bo ozračje umirilo. Začetek tedna bo ponekod še spremljala spremenljiva oblačnost s kakšno ploho, po večini pa bo sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem okoli 22, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem okoli 32 stopinj Celzija.

Kakšno bo vreme v začetku tedna?

V ponedeljek bo na severu še nekaj spremenljive oblačnosti s kakšno ploho. Drugod bo povečini sončno. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem burja, ki bo postopno slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem okoli 22, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem okoli 32 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo pretežno jasno ter postopno spet bolj vroče.

Vreme, podrto drevo, oblaki
Novice Vročino bodo presekale nevihte z nalivi, obstaja nevarnost vetroloma #animacija