David Florjančič

Ponedeljek,
30. 9. 2024,
12.27

Osveženo pred

4 ure, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,45

Natisni članek

Natisni članek

temperature sneg vremenska napoved vreme

Ponedeljek, 30. 9. 2024, 12.27

4 ure, 39 minut

Prihaja izrazita sprememba vremena #animacija

David Florjančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,45

Zadnji septembrski dnevi so še prinesli sonce in hladna jutra, a vreme se bo kmalu korenito spremenilo. Jutri nas bo zajelo oblačno in deževno vreme. Padavine bodo obilne na precej večjem območju kot pred nekaj dnevi, ko je bilo na udaru zlasti Posočje. Zlasti na zahodu in jugu Slovenije lahko v roku 24 ur ponekod pade več kot 150 milimetrov padavin. To predstavlja nevarnost za poplave meteorne vode in hudournikov. Z agencije za okolje so sporočili, da bodo jutri zjutraj posodobili stopnjo izdanih opozoril. Zgornja animacija prikazuje, kako naj bi se v sredo, četrtek in petek nalagale padavine.

Na termometru prvič to jesen minus v nižinah 

Zadnji septembrski dan je prinesel nizke jutranje temperature. Na izpostavljenih legah smo zabeležili prvo slano letošnje jeseni. Najhladneje je bilo na Kočevskem in Notranjskem. V Iskrbi pri Kočevju je termometer po podatkih agencije za okolje (Arso) pokazal stopinjo pod ničlo. Malo pod ledišče se je temperatura spustilo tudi v Babnem Polju in Novi vasi na Blokah. Drugod po državi smo namerili od dva do sedem, na Primorskem okoli deset stopinj Celzija. 

"Pocukrana" Kredarica.  | Foto: Arso "Pocukrana" Kredarica. Foto: Arso

led na šipi
Novice Bomo morali v ponedeljek poprijeti po strgalih za led?

Pred nami izrazita sprememba, kaj nas čaka? 

Jutri zjutraj bo še hladno, vendar bodo temperature nekoliko višje. Sledilo bo novo jesensko deževje. Na zahodu Slovenije lahko že jutri popoldne padejo prve kaplje dežja. 

Ogromne količine padavin v kratkem času 

V noči na sredo se bo dež okrepil in razširil nad večji del Slovenije, padavine pa se bodo nadaljevale ves dan. Ob jugozahodnem vetru, ki bo prinašal toplejši in zelo vlažen zrak, bo največ dežja padlo na zahodu in jugu Slovenije, zlasti v hribovitih predelih, kjer lahko količina padavin v 24 urah lokalno preseže 150 litrov na kvadratni meter. Na Štajerskem in v Prekmurju bo padavin precej manj, verjetno ne več kot 30 litrov na kvadratni meter. 

Deževno vreme bo vztrajalo 

Tudi v četrtek bo še pogosto deževalo, a količina padavin bo takrat precej manjša kot v sredo. Bo pa zapihal severovzhodni veter, ki bo nad naše kraje spet prinesel hladnejši zrak.  

Temni oblaki nad Radovljico. | Foto: David Florjančič Temni oblaki nad Radovljico. Foto: David Florjančič Meja sneženja se bo nekoliko spustila 

Meja sneženja, ki bo v sredo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi, se bo v četrtek spustila do nadmorske višine okoli 1.800 metrov. Popoldanske temperature bodo po nižinah le malo nad deset stopinj Celzija.  

Več sonca si lahko obetamo v soboto in nedeljo 

V petek bodo padavine postopno ponehale. Sledil bo precej lep konec tedna. Jutranje temperature bodo po nižinah malo nad pet, popoldanske pa malo nad 15 stopinj Celzija. 

Opozorilo
Novice Novi slovenski rekord: na Voglu je v 24 urah padlo 371 milimetrov padavin #video #foto
Soča
Novice Poglejte, kako je divjala Soča #video