Četrtek,
2. 7. 2020,
16.30

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

Jelko Kacin Janez Janša Janez Janša vlada Koronavirus COVID-19

Četrtek, 2. 7. 2020, 16.30

3 leta, 9 mesecev

Hrvaška od sobote na rumenem seznamu, nov režim na meji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Hrvaška bo od sobote na rumenem seznamu, kar za slovenske državljane sicer pomeni, da ob prihodu iz držav s tega seznama ni karantene. "Od sobote bodo morali slovenski državljani, ki se vračajo iz Hrvaške, na meji policistom pojasniti svojo pot in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila," je na popoldanski novinarski konferenci oznanil vladni govorec Jelko Kacin. Kot je dodal, gre za zaostritev ukrepov, saj je bilo poskusov zavajanja preveč. Po novem bodo karantenske odločbe vročali že na meji, obeta pa se tudi strožji nadzor nad izvajanjem teh odločb. Na rumeni seznam bodo poleg Hrvaške uvrstili tudi Francijo in Češko. 

Evropska zastava
Novice EU odpira mejo za 15 epidemiološko varnih tretjih držav

Hrvaška bo od 4. julija uvrščena na rumeni seznam, je na današnji popoldanski novinarski konferenci oznanil uradni vladni govorec Jelko Kacin. Kot je dejal, moramo biti pripravljeni na težje razmere, zato vlada meni, da so potrebni nekateri bolj učinkoviti ukrepi, kot sta strožji nadzor na meji in nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb.

Odločbe na meji, brez časovnega zamika

"Vlada bo storila vse, kar je v njeni moči, da se karantenske odločbe vročajo na meji brez časovnega zamika," je povedal Kacin in dodal, da hkrati potrebujemo tudi učinkovit nadzor nad izvajanjem teh odločb oziroma v nekaterih primerih samoizolacije na domu. Istočasno bodo o vsaki odločbi obveščeni Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za zdravje, zdravstvena inšpekcija in policija. 

"Potnik mora biti jasno obveščen o svojih obveznostih. Z mejnega prehoda se mora odpeljati naravnost na kraj, kjer bo naslednjih 14 dni izoliran," je pojasnil. "Ne bo več tako, da je karantena prej mimo, kot pa ljudje dobijo odločbo," je še poudaril Kacin in dodal, da imajo pristojna ministrstva ter druge institucije do sobote čas, da se organizirajo in prilagodijo svoje delo. "Brez tega ne bomo zamejili virusa, vlada pa bo poskrbela, da se bo to dogajalo na učinkovit način," je med drugim še poudaril vladni govorec.

Rdeči, Rumeni, Zeleni seznam | Foto: Gov.si Foto: Gov.si

Kacin je nato opozoril, da je vse več slovenskih državljanov, ki uradno odhajajo na Hrvaško, v resnici pa potujejo v BiH in Srbijo. Ker se tako poskušajo izogniti karanteni, je vladni govorec napovedal, da bodo policisti na meji s Hrvaško in Madžarsko odslej vsakega Slovenca, ki se bo vračal v državo, podrobneje povprašali, kje je bil. "Poskusov zavajanja je bilo preveč," je bil jasen uradni vladni govorec.

Nove okužbe povezane z zabavami

Kacin je sicer uvodoma dejal, da se epidemiološka slika v Sloveniji slabša. V zadnjem dnevu smo potrdili 21 novih okužb z novim koronavirusom, do 12. ure danes je bilo potrjenih že šest novih okužb, številka pa bo do konca dneva najverjetneje še narasla. 

"Ob tem bi izkoristil priložnost, da povem, naj ne glede na to, ali obiskujemo državo na zelenem ali rumenem seznamu, vendarle naredimo vse, da se izognemo gneči na plaži ali na množičnih dogodkih, v lokalih in klubih," je dejal Kacin in še enkrat navedel dejstvo, da so izvor okužb vnosi iz tujine in na drugi strani širitev bolezni znotraj države, kjer je vse bolj ali manj povezano z zabavami v gostinskih obratih. 

Tristopenjska lestvica držav

Slovenija je v obdobju pandemije novega koronavirusa uvedla tristopenjsko lestvico. Na njej so države razporejene glede na 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov bolezni covid-19 na sto tisoč prebivalcev.

Zeleni seznam: na njem najdemo države z manj kot 10 okužbami na sto tisoč prebivalcev. Prehod meje v Slovenijo je za potnike dovoljen brez posebnosti in karantene.

Rumeni seznam: gre za vmesno točko, potovanje v takšno državo je odsvetovano, a karantena za potnike ob vrnitvi ni obvezna. Kot je dejal vladni govorec Kacin, morajo potniki, ki se vrnejo iz takšne države, takoj k zdravniku, če opazijo katerega od simptomov, na potovanju pa morajo biti še posebej pozorni. 

Rdeči seznam: potniki, ki pridejo iz držav na tem seznamu, morajo v obvezno 14-dnevno karanteno. Trenutno so na tem seznamu na primer BiH, Srbija in Severna Makedonija. Država pade na ta seznam v primeru, ko se število okuženih v zadnjih 14 dneh povzpne na okoli 40 na sto tisoč prebivalcev. 

Vlada pa ukrepov ne bo poostrila samo ob prehodu državnih meja temveč tudi v zdravstvenih ustanovah in v domovih za upokojence. "Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo direktorjem domov za starejše v petek poslal navodila, na kaj naj pazijo in kako naj poskrbijo, da ne bi prišlo do vdora okužbe z novim koronavirusom v domove, je še povedal Kacin.

Število okužb ne raste samo v Sloveniji, ampak tudi v regiji

Število novih primerov okužb ne narašča samo v Sloveniji, temveč tudi v sosednji Hrvaški. Tam se je število novih primerov povzpelo na 81. Zdravstveni minister Tomaž Gantar je po seji vlade dejal, da razmere v Sloveniji in na Hrvaškem niso najboljše. 

Velik del novih okužb še vedno prihaja iz tujine, čeprav imamo tudi širjenje po državi iz neprepoznanih virov. "Ti, ki okužbo prinesejo od drugod, pa povzročijo dodatne primere pri nas, v družini, delovnih okoljih. To je zelo skrb zbujajoče," je opozorila infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Hrvaška
Novice Slabi obeti: velika rast okuženih na Hrvaškem, nov rekord v BiH #video

Stanje se na Hrvaškem poslabšuje

Tudi na Hrvaškem se epidemiološke razmere po besedah Eve Grilc z NIJZ ne umirjajo, poroča STA. "Še vedno večja težava verjetno ostajata Zagreb in vzhodni del države. Kot vemo, je številka presegla mejo 10 okužb na 100 tisoč prebivalcev," je povedala.

Tako na Hrvaškem oziroma v tujini kot v Sloveniji Grilčeva priporoča upoštevanje navodil in izogibanje večjim druženjem. Mladim odsvetujejo obiske nočnih klubov, ker je tam skoraj nemogoče vzdrževati varno razdaljo in ker se ne ve, ali je morda med udeleženci kdo okužen, je poročal STA.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Okužbo potrdili pri študentki v ljubljanskem vrtcu. Danes še šest novih okužb. #video