Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2019,
7.25

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

Natisni članek

zimski čas premik ure Ura

Nedelja, 27. 10. 2019, 7.25

4 leta, 6 mesecev

Prvi so kazalce na urah že več kot pred stotimi leti prestavili Nemci in Avstrijci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

ura | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ob 3. uri so se urini kazalci premaknili za eno uro nazaj, s čimer smo prešli na zimski čas. Na poletni čas se bomo vrnili zadnjo nedeljo v marcu. Slovenci smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, smo dokončno določili leta 2006.

ura. ure. čas.
Novice Evropski parlament za ukinitev premikanja ure leta 2021 #video

Premik ure s poletnega na zimski čas in obratno pozna le 70 držav. Pobuda je nastala pred več kot sto leti na podlagi ugotovitev znanstvenikov, da bi s premikom ure bistveno bolje izkoristili dnevno svetlobo, podaljšali dan za eno uro in tako privarčevali energijo.

Uro prvič premaknili pred več kot stotimi leti

S tem ukrepom naj bi se zmanjšala število prometnih nesreč in kriminal, pozitivne učinke pa naj bi občutilo tudi gospodarstvo. Zimski čas po navedbah strokovnjakov prav tako upošteva naravni vpliv svetlobe na ritem spanja in budnosti, a ukrep ima tudi nasprotnike, ki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.

Prvi so kazalce na urah prestavili Nemci in Avstrijci, in sicer že leta 1916. Dve leti pozneje so sledili v ZDA. V Sloveniji smo v poletni čas prvič vstopili leta 1983. Poletni čas je Evropska unija poenotila leta 1996.

Poletni čas poleg Evrope upoštevajo še v večjem delu Severne Amerike, Oceanije, Nove Zelandije in v nekaterih južnih avstralskih državah, medtem ko ga v večjem delu Azije, Afrike in Južne Amerike ne.

Premik ure manj pomemben danes kot nekoč

V današnjem času je premikanje ure veliko manj pomembno, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se zaradi negativnih učinkov na zdravje vse bolj pritožujejo.

Evropski poslanci so februarja lani sprejeli resolucijo, s katero so od Evropske komisije zahtevali, da temeljito preuči učinke premika ure dvakrat letno in pripravi predlog sprememb, če bodo te potrebne. Čeprav je Evropski parlament predlagal, da bi uro zadnjič premikali prihodnje leto, je sprejemanje nove ureditve v slepi ulici, saj se države niso mogle uskladiti, ali bi se odločile za zimski ali poletni čas.

Urinih kazalcev sicer marsikje po svetu ne prestavljajo, pa tudi tam, kjer jih, ure ne prestavljajo nujno na isti dan. Ponekod so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa tega niso nikoli počeli.

Poletni čas. Premik ure.
Novice Evropski poslanci bi premik ure ukinili leta 2021

 

Ne spreglejte