Četrtek,
25. 2. 2021,
10.39

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

30

Natisni članek

ukrepi Deana Potza Blaž Košorok Simon Zajc Koronavirus

Četrtek, 25. 2. 2021, 10.39

3 leta, 2 meseca

Ta regija je spet v rdečem. To so nove omejitve, ki čakajo prebivalce. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

30

Vlada je sinoči zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t. i. rdeči fazi. Državni sekretar Simon Zajc je med drugim pojasnil, da se zapirajo vse nenujne prodajalne, odprte bodo lahko ostale prodajalne v velikosti do 400 kvadratnih metrov. Podrobnosti glede prehajanja regijske meje bo v petek razkril notranji minister Aleš Hojs.

Vlada je sicer sinoči pričakovano podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ohranijo. Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški statistični regiji se bodo izjeme zožale na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov.

Obalno-kraška regija se je znova obarvala rdeče

"Na podlagi mnenja Svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje je vlada na včerajšnji seji odločila, da trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov. V skladu z Načrtom sproščanja tako še naprej ostajamo v oranžni fazi. Na podlagi podatkov, ki so najbolj zaskrbljujoči za obalno-kraško regijo, kjer so se razmere v zadnjem tednu precej poslabšale, je vlada sklenila, da regija ni več oranžna, temveč se zaradi trenutne situacije in negativnega trenda žal ponovno obarva rdeče," je dejala uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

Napovedala je, da bo zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji vlada zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa v tej regiji tudi pri začasni omejitvi gibanja. Podrobnosti bo na petkovi novinarski konferenci razkril notranji minister Aleš Hojs.

Je pa namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak že danes dejal, da je v povezavi s prehodom obalno-kraške regije v rdeče območje verjetna tudi sprememba odloka o omejitvi gibanja, ki bo po predvidevanjih omejila prehajanje v in iz te statistične regij.

"Zato že sedaj svetujemo vsem prebivalcem Slovenije, da ne načrtujete za vikend odhoda na Obalo, ker bo po vsej verjetnosti omejitev gibanja onemogočila, da iz drugih statističnih regij prehajamo v obalno-kraško statistično regijo in obratno," je dejal Pečjak in dodal, da pa bodo verjetno veljale določene izjeme.

Zapirajo se nenujne prodajalne

Državni sekretar Simon Zajc je med drugim dejal, da se v soboto v obalno-kraški regiji zapirajo vse nenujne prodajalne, odprte pa bodo lahko prodajalne v velikosti do 400 kvadratnih metrov.

V obalno-kraški regiji se tako poleg obstoječih izjem, ki ne zahtevajo pogoja testa, ponudba in prodaja blaga in storitev potrošnikom dovoli obratovanje tudi v sledečih dejavnostih, pod pogojem izvedbe tedenskega testiranja:
- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
- prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
- kmetijske prodajalne,
- specializirane prodajalne z otroškim programom,
- prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga,
- tržnice,
- premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
- trafike in kioske za prodajo časopisov in revij.

Prav tako ostajajo dovoljene individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V sredo potrdili 852 novih okužb #video

Inšpektorji izrekli 25 prekrškovnih sankcij

Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov v obdobju od 15. do vključno 21. februarja, določenih za nadzor v PKP7, je bilo 3.576. Delež neskladnih lokacij znaša deset odstotkov, kar v primerjavi s prejšnjim tednom ostaja nespremenjeno, je dejala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Izrečenih je bilo 25 prekrškovnih sankcij, 346 opozoril po Zakonu o prekrških in 151 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1.083 nadzorov, izrekel pa štiri prekrškovne sankcije, 81 opozoril in štiri upravne ukrepe.

V gostinstvu je bilo opravljenih 193 nadzorov. Izrečene so bile štiri prekrškovne sankcije in šest opozoril. Na zunanjih javnih površinah je bilo 323 nadzorov, pri čemer smo izrekli 61 opozoril; v večstanovanjskih stavbah pri 38 nadzorih ni bila ugotovljena nobena neskladnost.

Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo nadzorov 500, izrečenih skupno 16 opozoril in dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V šolah in vrtcih je bilo opravljenih 29 nadzorov v povezavi s testiranjem zaposlenih; nepravilnosti niso bile ugotovljene.

Vsi zavodi so zagotavljali testiranje zaposlenih s strani pooblaščenega izvajalca; tudi glede organizacije testiranja in obveščanja zaposlenih o izvedbi testiranja nikjer ni bilo težav.

"Številčno največ nadzorov je Zdravstveni inšpektorat opravil v frizerskih in kozmetičnih salonih. Prioritetno se je preverjalo opravljanje dejavnosti ob predhodnem testiranju zaposlenih, neskladnosti so bile ugotovljene v treh primerih," je dejala Potza.

Napovedujejo poostren nadzor na smučiščih

Zdravstveni inšpektorji so med drugim preverjali javna mesta na sedmih izletniških točkah, kjer neskladnosti ni bilo zaznanih in pa središča nekaterih mest na pustni torek in soboto, ko so bila posameznikom izrečena opozorila. Nadzore so izvedli na 12 smučiščih, pri čemer so bile na petih lokacijah ugotovljene neskladnosti, v zvezi s katerimi je bilo fizičnim osebam izdanih 27 opozoril po Zakonu o prekrških. Nadzor gostinstva na smučiščih je pokazal tri neskladnosti, in sicer so bile na smučiščih Golte in Mariborsko-Ruško Pohorje izrečene štiri sankcije po Zakonu o prekrških, na smučišču Krvavec pa dve opozorili.

Dodatnih 12 nadzorov je na smučiščih izvedel tudi Inšpektorat za infrastrukturo, ki je neskladnosti ugotovil na devetih lokacijah. Izdanih je bilo skupno 77 opozoril po Zakonu o prekrških in ena ureditvena odločba upravljavcu.

Za prihajajoči konec tedna napovedujejo skupen poostren nadzor Zdravstvenega inšpektorata, Inšpektorata za infrastrukturo in Policije na vseh odprtih smučiščih v Sloveniji, je opozorila Potza.

Povečano število groženj inšpektorjem

Na zdravstvenem inšpektoratu ponovno zaznavajo povečano število groženj inšpektorjem. "Gre tako za objave na socialnih omrežjih kot tudi za neposredne grožnje na terenu. Poudarjamo, da bodo vsi primeri oviranja inšpekcijskih nadzorov brez izjeme predani organom pregona," še napoveduje Potza.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Obalno-kraška regija: v soboto se zapirajo nekatere trgovine in storitve

Manj nadzora policistov

Policija je od 18. do 24. februarja ob opravljanju rednih nalog opravila še nadzore na 14.664 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi 38 prejetih prijav o domnevnih kršitvah s strani občanov.

V primerjavi s tednom dni prej so tako policisti izvedli za dva odstotka manj nadzorov (14.957). Pri tem smo izrekli skupaj 926 oz. za 8,5 odstotka manj ukrepov kot teden dni poprej (1.012). Od tega so izrekli 641 opozoril in izdali 279 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov, v štirih primerih pa so izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. V večini primerov je šlo za kršitve odloka o omejitvi gibanja – omejitve združevanja, gibanja v nočnem času ali nošenja mask. Zmanjšanje števila ukrepov je predvsem posledica, da je od prejšnjega ponedeljka dalje ukinjena omejitev gibanja na občine oz. statistične regije.

"V zadnjih sedmih dneh smo potrdila o napotitvi v karanteno na domu vročili 9.917 osebam, kar je 67,9 odstotka več kot teden dni poprej (5.908), od tega 8.408 polnoletnim in 1.509 mladoletni osebam. Preklicali pa smo 17 potrdil," je pojasnil Pečjak.

Taksisti se bodo morali testirati tedensko

Nekaj sprememb je vlada na sredini seji sprejela tudi na področju infrastrukture. Pri odloku, ki ureja izvajanje javnega prevoza potnikov, je vlada po pojasnilih državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Blaža Košoroka določila, da je za voznike v javnem potniškem prometu kot spremljevalno osebje v železniškem prometu obvezno enotedensko testiranje. Enako velja za voznike taksijev. Enkrat tedensko se bodo morali testirati tudi izvajalci v avtošolah in uporabniki njihovih storitev.

Se pa ne bo treba testirati tistim, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covid-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Testiranja so oproščeni tudi vozniki, ki so preboleli covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Prav tako na testiranje ne bo treba tistim s potrdilom zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.