Nedelja,
8. 9. 2024,
9.04

Osveženo pred

1 ura, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,34

Natisni članek

Natisni članek

ohladitev padavine vreme

Nedelja, 8. 9. 2024, 9.04

1 ura, 43 minut

Tako se bodo pomikale nevihte z močnimi nalivi, izdano oranžno opozorilo #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,34
nevihte | Skupna količina padavin, ki naj bi padla od začetka do konca padavinskega dogodka, glede na enega izmed visokoločljivostnih meteoroloških modelov. Predvsem v zahodni Sloveniji lahko ponekod pade tudi več kot 150 litrov dežja. Drugod bodo količine predvidoma manjše, pade lahko od 20 do 90 litrov padavin na kvadratni meter. | Foto David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Skupna količina padavin, ki naj bi padla od začetka do konca padavinskega dogodka, glede na enega izmed visokoločljivostnih meteoroloških modelov. Predvsem v zahodni Sloveniji lahko ponekod pade tudi več kot 150 litrov dežja. Drugod bodo količine predvidoma manjše, pade lahko od 20 do 90 litrov padavin na kvadratni meter.

Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Danes popoldne se bodo nad Slovenijo začele pojavljati močnejše nevihte. V noči na ponedeljek bodo zajele celotno državo. Nevihte se bodo širile v pasovih. Predvsem v zahodni Sloveniji lahko ponekod pade tudi več kot 150 litrov dežja. Drugod bodo količine predvidoma manjše, pade lahko od 20 do 90 litrov padavin na kvadratni meter. Najmanj dežja bo na vzhodu države. Na spodnji animaciji si lahko ogledate, kako naj bi se premikali nevihtni pasovi glede na enega izmed meteoroloških modelov. Agencija za okolje je za večji del države izdala oranžno opozorilo.

Največ padavin bo, podobno kot ob zadnjem deževju, padlo na zahodu, proti vzhodu pa se bodo količine manjšale. Največ padavin pričakujemo nad hribovitimi predeli severozahodne Slovenije. Lokalno lahko pade več kot 150 litrov padavin na kvadratni meter.

padavine | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Od padavin se bomo poslovili šele v ponedeljek zvečer oziroma v noči na torek. Ogrelo se bo do 20 stopinj Celzija.

Arso izdal oranžno opozorilo

Zaradi neviht z močnimi nalivi je agencija za okolje za zahodni, južni in osrednji del izdala oranžno opozorilo. Velja od 18. ure za zahodno Slovenijo oziroma od 21. ure za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo do ponedeljka ob 6. uri zjutraj. Arso je izdal oranžno opozorilo zaradi neviht z močnimi nalivi. Velja od 18. ure za zahodno Slovenijo oziroma od 21. ure za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo do ponedeljka do 8. ure zjutraj. | Foto: Arso Arso je izdal oranžno opozorilo zaradi neviht z močnimi nalivi. Velja od 18. ure za zahodno Slovenijo oziroma od 21. ure za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo do ponedeljka do 8. ure zjutraj. Foto: Arso

plaža, morje, sonce, poletje
Novice Bilo je več rekordov, a to se v zgodovini meritev še ni zgodilo

Možen je hiter porast hudournikov in poplave meteorne vode

Hidrologi agencije za okolje so izdali podrobnejšo napoved stanja voda. Opozarjajo, da lahko danes zvečer in predvsem v noči na ponedeljek ob nevihtah z nalivi hitro narastejo  hudourniški vodotoki in manjše reke ter hudourniki v več delih države.

Večja verjetnost za ta pojav bo sprva v zahodni polovici Slovenije, ponoči pa tudi v večjem delu osrednje in južne Slovenije. Verjetna so razlivanja posameznih hudourniških vodotokov, ob krajevno močnih nalivih tudi poplavljanje. Prav tako lahko ob nalivih poplavijo padavinske in zaledne vode, še sporočajo.

Na Arso so v tokratni hidrološko napoved pozornost namenili predvsem možnosti hudourniških poplav. Danes zvečer in predvsem v noči na ponedeljek bodo ob nevihtah z nalivi hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke ter hudourniki v več delih države, so zapisali državni hidrologi.
 | Foto: Arso Na Arso so v tokratni hidrološko napoved pozornost namenili predvsem možnosti hudourniških poplav. Danes zvečer in predvsem v noči na ponedeljek bodo ob nevihtah z nalivi hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke ter hudourniki v več delih države, so zapisali državni hidrologi. Foto: Arso

Torek in sredo izkoristite za aktivnosti na prostem

V torek zjutraj bomo namerili med 10 in 15 stopinjami Celzija. Čez dan bo večinoma sončno vreme, ogrelo se bo do prijetnih 25 stopinj Celzija. Podobno vreme bomo imeli tudi v sredo.

jesen | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Ohladitev za dodatnih pet stopinj Celzija in prvi sneg

Nova pošiljka obilnih padavin, ki se pripravlja za četrtek in petek, bo prinesla ohladitev za okoli pet stopinj Celzija. Več o tem, kako nizko se bo spustila meja sneženja, si lahko preberete tukaj:

vreme
Novice Pred nami obilne padavine in ohladitev, kako nizko se bo spustila meja sneženja?
Primož Roglič
Sportal Rogliča na poti na Tour ne ustavijo niti metri snega