Torek,
15. 10. 2024,
7.00

Osveženo pred

8 ur, 25 minut

Vsebino omogoča NGEN

Natisni članek

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod Energetika 2.0 Energetika 2.0 Trajnost cene električna energija elektrika SG Connect Ngen Star Ngen advertorial

Torek, 15. 10. 2024, 7.00

8 ur, 25 minut

Pozor, pogodbe za odjem elektrike se lahko samodejno podaljšajo

Vsebino omogoča NGEN
elektrika | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ker smo v obdobju, ko večina poslovnih odjemalcev izbira novega dobavitelja električne energije za prihodnje obdobje, in ker je v določenih primerih treba odpoved obstoječe pogodbe poslati do 15. oktobra, želimo opozoriti na nekaj ključnih pasti, ki jih je smiselno upoštevati pri tej odločitvi. Če pogodbe ne odpoveste, se ta lahko samodejno podaljša, kar pogosto prinese drugačne, morda manj ugodne pogoje.

Večina odjemalcev se pri izbiri osredotoča zgolj na ceno v evrih na kilovatno uro v prepričanju, da so s tem izbrali najugodnejšega dobavitelja. Vendar pa se lahko ob upoštevanju vseh potencialnih pasti, kot so odpovedni roki, samodejna podaljšanja in morebitni dodatni stroški, izkaže, da je realno stanje precej drugačno in morda manj ugodno, kot je videti na prvi pogled.

položnice, stroški, elektrika, električna energija | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pri podpisu pogodbe o dobavi električne energije je pomembno, da ste pozorni na več ključnih vidikov, saj lahko imata drobni tisk in nejasnosti neželene posledice. Tukaj je nekaj glavnih točk, na katere morate biti pozorni:

1. Trajanje pogodbe in samodejno podaljšanje

Preden podpišete pogodbo, preverite, za koliko časa jo sklepate. Pogodbe so lahko časovno omejene ali pa sklenjene za nedoločen čas. Pogosto vsebujejo klavzulo o samodejnem podaljšanju pogodbe po izteku začetnega obdobja. Če niste pozorni na ta pogoj, lahko ob izteku pogodbe nadaljujete sodelovanje z dobaviteljem pod nespremenjenimi ali celo slabšimi pogoji. Preverite, ali imate možnost pravočasno odpovedati pogodbo brez dodatnih stroškov.

2. Odpovedni roki

Ključnega pomena je, da preverite, kakšen je odpovedni rok. Pri tem bodite pozorni, ali pogodba zahteva odpoved z določenim predhodnim obvestilom, npr. 30 ali 60 dni pred iztekom pogodbe. Če pogodbe ne odpoveste pravočasno, se lahko samodejno podaljša, pogosto pod drugačnimi (manj ugodnimi) pogoji.

podpisovanje pogodba | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Cena in indeksacija

Pogodba mora jasno določati, po kakšni ceni boste prejemali električno energijo in ali je cena fiksna ali variabilna. Variabilne cene so vezane na tržne razmere, kar pomeni, da se lahko s časom spremenijo. Bodite pozorni tudi na klavzule o indeksaciji cen, ki omogočajo dobavitelju, da prilagodi cene glede na inflacijo ali druge dejavnike.

4. Tolerančni pas

Pri pogodbah, ki določajo količinsko dobavo energije (predvsem pri večjih odjemalcih), je pomembno preveriti, ali pogodba vsebuje tolerančni pas. To je območje, znotraj katerega se vaša poraba lahko giblje brez dodatnih stroškov. Če vaša poraba preseže to območje, vam lahko dobavitelj zaračuna dodatne stroške, bodisi v obliki višje tarife bodisi kazni za prekoračitev dogovorjene porabe.

5. Kazni za odstopanje

Če se vaša poraba energije znatno razlikuje od dogovorjene količine, lahko pogodba vključuje kazni za odstopanja. Ti stroški so lahko visoki, zato je pomembno, da poznate svojo povprečno porabo in se o njej ustrezno dogovorite z dobaviteljem.

elektrika omrežnina | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Pravice in obveznosti obeh strani

Dobro je, da natančno preberete določbe, ki se nanašajo na pravice in obveznosti obeh pogodbenih strank. To vključuje obveze dobavitelja glede dobave energije in vaše obveznosti glede plačila. Prav tako preverite, kakšne so možnosti za spremembe pogodbenih pogojev in kako so urejeni morebitni spori.

7. Stroški za predčasno prekinitev

Če želite pogodbo prekiniti predčasno, bodite pozorni, ali pogodba določa kakršnekoli penale ali druge stroške za predčasno prekinitev. Nekateri dobavitelji vam lahko zaračunajo visoke stroške za predčasno prekinitev pogodbe, zato preverite, pod kakšnimi pogoji lahko prekinete pogodbo brez finančnih posledic.

Elektrika | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

8. Možnosti spremembe dobavitelja

Pred podpisom preverite tudi, kako enostavno je zamenjati novoizbranega dobavitelja električne energije. Postopek naj bi bil preprost in brez stroškov za gospodinjstva, kar pa ponavadi ne drži za poslovne odjemalce. Nekatere pogodbe lahko vsebujejo dodatne zahteve ali pogoje, ki otežujejo ali podražijo ta postopek.

Pri sklepanju pogodbe o dobavi električne energije je ključno, da ste dobro informirani in natančno preberete vse pogoje. Če se vam karkoli zdi nejasno, je priporočljivo, da se pred podpisom posvetujete s pravnim strokovnjakom ali strokovnjakom za energetiko.

Pogoje dobave ter odkupa pri podjetju NGEN brez tolerančnega pasu, brez napovedovanja odjema/oddaje in brez kazni za odstopanja lahko preverite tukaj.  

Obrazec za menjavo dobavitelja GOSPODINJSTVA

Obrazec za menjavo dobavitelja PODJETJA

 

ngen | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Stopite v stik z NGEN:

Obrazec za menjavo dobavitelja GOSPODINJSTVA

Obrazec za menjavo dobavitelja PODJETJA

Telefon: +386(0) 4581 20 20

E-naslov: info@ngen.si

NGEN, d. o. o., Moste 101, 4274 Žirovnica, Slovenija

Druge pomembe povezave

NGEN GROUP

NGEN SG CONNECT

NGEN STAR HIBRIDNI SISTEM

NGEN DOBAVA ELEKTRIČNE ENERGIJE

NGEN | Foto:

 

 

Aplikacija SG Connect je dostopna v različicah za IOS in Android. 

  • Uporabniki iOS si jo naložite tukaj.
  • Uporabniki Androida si jo naložite tukaj.