Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2008,
13.59

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 13.59

8 let, 6 mesecev

Poziv k hitrejši prenovi bolonjskih programov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je visokošolske zavode pozvala, da pohitijo s prenovo študijskih programov.

Bolonjska reforma visokega šolstva je dejstvo, je ocenila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar. Zato in zaradi dejstva, da bo treba reformo študijskih programov zaključiti v študijskem letu 2009/10, "visokošolske zavode pozivamo, da pohitijo s prenovo predvsem dodiplomskih programov", je poudarila. Do 1. marca 314 bolonjskih programov Do 1. marca je bilo v Sloveniji akreditiranih 314 bolonjskih programov, od tega 167 na prvi, 132 na drugi ter 15 na tretji bolonjski stopnji, je ministrica novinarje seznanila s potekom uvajanja bolonjskega procesa.

Težko oceniti, koliko starih programo je že preoblikovanih

Glede na to, da pri novih programih ne gre zgolj za preslikavo starih programov (ti imajo pogosto dva naslednika), je sicer težko oceniti, koliko starih programov je že preoblikovanih. Kljub temu na ministrstvu ocenjujejo, da je preoblikovanih približno polovica programov.

Problematične akademije in fakultete Ob tem je iz dokumentacije razvidno, da razpisa za vpis v nove programe na prvi oz. drugi stopnji še niso razpisali na akademijah ter na fakultetah s področja pedagogike, sociale, zdravstva, naravoslovja in računalništva. Več usklajevanja pa bo potrebno tudi v primerih, ko študij poteka na več fakultetah, je še opozorila ministrica.

Ministrica želi hitrejši potek uvajanja bolonjskega procesa

Kucler Dolinarjeva ne skriva želje, "da bi uvajanje bolonjskega procesa potekalo hitreje". Za vpis prenovljenih programov za študijsko leto 2009/10 bodo morali visokošolski zavodi in univerze namreč ministrstvu posredovati prošnje najkasneje do 1. decembra 2008.

"Zares izraža dvom v neodvisnost sveta za visoko šolstvo" Ministrica se je odzvala tudi na četrtkov predlog stranke Zares o ustanovitvi neodvisne agencije za kakovost v visokem šolstvu. "S tem, ko izražajo dvom v neodvisnost sveta za visoko šolstvo, očitno zanikajo odločbo ustavnega sodišča," je dejala. Po njenih besedah je sodišče odločilo, da svet za visoko šolstvo kot posvetovalni, akreditacijski, evalvacijski in habilitacijski organ ni sporen.

Absolventski staž ni predviden

Ministrstvo je skupaj z rektorji univerz doseglo tudi dogovor o absolventskem stažu po reformi. Na skupnem srečanju so se rektorji "strinjali, da v bolonjskem procesu absolventski staž ni predviden". Kot je še dejala Kucler Dolinarjeva, morajo biti bolonjski programi zasnovani tako, da se diploma pripravi in zagovarja v sklopu zadnjega semestra študija.

MVZT izpolnilo pogoje, da postopki lahko tečejo naprej Ministrica je na vprašanje o zastojih pri akreditaciji novih programov, ki naj bi bili posledica nepopolne sestavo sveta za visoko šolstvo in njegovih organov, pojasnila, da je MVZT s četrtkovim imenovanjem manjkajočih članov v svet za visoko šolstvo s strani vlade "izpolnilo pogoje, da lahko postopki tečejo naprej".

O problemu diplomirancev starih programov, ki so vpisali drugo bolonjsko stopnjo

V zvezi z rešitvijo problema diplomirancev starih programov, ki so vpisali drugo bolonjsko stopnjo v pričakovanju, da bodo s tem dosegli višjo stopnjo izobrazbe, je Kucler Dolinarjeva odgovorila, da iščejo rešitev v dogovoru z visokošolskimi zavodi, na katere so se omenjeni študenti vpisali. Pri tem je opozorila, da pričakovanj o pridobitvi višje stopnje izobrazbe pri študentih niso zbudili na ministrstvu.

Prioriteta med predsedovanjem je ocena stanja bolonjskega procesa Predstavnica sektorja za visoko šolstvo Darinka Vrečko pa je pojasnila dejavnost, ki jih izvaja Slovenija kot predseduječa skupini za spremljanje bolonjskega procesa. Pojasnila je, da je prioriteta v času slovenskega predsedovanja ocena stanja bolonjskega procesa. Poleg rednega dveletnega poročila so se tako odločili za izvedbo neodvisne evalvacije bolonjskega procesa v desetlenem obdobju, je še dodala.

Ne spreglejte