Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
16. 8. 2013,
14.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 8. 2013, 14.20

8 let, 5 mesecev

Povejte delodajalcu, da bo z vami dobil zagnanega delavca in prihranil nekaj tisočakov

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Z novembrom ima vsak delodajalec, ki bo zaposlil mladega iskalca zaposlitve, možnost prihraniti vsaj tri tisoč evrov. Na ministrstvu za delo v prihodnje obljubljajo še več podobnih ukrepov.

Vlada je pred tedni sprejela ukrep za spodbujanje zaposlovanja mladih, s katerim delodajalce z oprostitvijo plačevanja prispevkov za socialno varnost spodbuja k zaposlovanju mladih iskalcev zaposlitve, torej tistih, ki imajo manj kot 30 let.

Ukrep bo začel veljati novembra, na vladi pa ocenjujejo, da bo na letni ravni omogočil zaposlitev približno pet tisoč mladim.

Kako prepričati delodajalca, da vas s predlaganimi vladnimi ukrepi kot mladega iskalca službe zaposli? Deset odgovorov na ključna vprašanja:

1. Za katere delodajalce bo veljal ukrep za spodbujanje zaposlovanja mladih? Za olajšavo za zaposlovanje mladih brezposelnih bodo lahko zaprosili delodajalci, ki tri mesece pred zaposlitvijo niso odpuščali iz poslovnih razlogov, v tridesetih dneh pred tem niso imeli blokiranega računa in so v zadnjih šestih mesecih redno plačevali prispevke in plače zaposlenim.

2. Do kdaj bo veljal ukrep? Do konca leta 2014.

3. Kaj delodajalec pridobi s tem, da me v podjetju zaposli kot mladega iskalca zaposlitve? Delodajalec bo dobil spodbudo za zaposlovanje mladih v obliki olajšave. To pomeni, da bo dve leti oproščen plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti. Na podlagi ukrepa se bo delodajalčev strošek plače znižal za znesek prispevkov za socialno varnost na bruto plačo, ki jih plačuje delodajalec. To pomeni znižanje prispevkov v višini 16,1 odstotka.

4. Na kakšen prihranek na letni ravni lahko delodajalec računa, če se odloči za mladega zaposlenega? Prihranek delodajalca je odvisen od višine plače, ki jo bo izplačeval mlademu zaposlenemu. V primeru minimalne plače bo ta v dveh letih 3.028 evrov, v primeru plače v višini 1000 evrov neto pa 5.852 evrov. Prilagamo tabelo s prikazom prihranka v obeh primerih.

5. Kaj jaz kot mladi zaposleni s tem pridobim? Če bo želel prejeti olajšavo, bo moral delodajalec zaposliti mlado brezposelno osebo v starosti do trideset let, ki je prijavljena pri Zavodu zavodu za zaposlovanje najmanj 3 mesece. Mlad zaposleni pridobi zaposlitev za nedoločen čas in s tem vse pravice, ki izhajajo iz takšne oblike zaposlitve.

6. Kakšna bo višina moje plače? Plača je stvar dogovora med delodajalcem in zaposlenim. Odvisna je od delovnega mesta oziroma pogodbe o zaposlitvi.

7. Ali takšna oblika zaposlitve pomeni, da mi delovno razmerje po preteku spodbude avtomatično preneha? Ne, gre za zaposlitev za nedoločen čas z vsemi pravicami in dolžnostmi, ki iz tega izhajajo.

8. Katere so še druge prednosti, ki naj jih omenim delodajalcu za primer, če me zaposli? Omenite svoje prednosti, znanja, kompetence in kaj vse pridobi, če zaposli ravno prav vas.

9. Kaj se zgodi, če delodajalec pred potekom dveh let prekine pogodbo? V tem primeru je predvidena sankcija, delodajalec bo moral poravnati za nazaj vse prispevke, ki jih je bil oproščen.

10. Ali lahko delodajalec po izteku subvencioniranega obdobja računa še na kakšne ugodnosti? Najverjetneje da, a to bo odvisno od konkretnih ukrepov, ki jih pripravljajo ministrstvo za delo in druga ministrstva. Poleg ukrepov, ki so na voljo na zavodu za zaposlovanje in prek javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije, naj bi šlo tudi za različne ukrepe v obliki spodbud in olajšav. Na vladi obljubljajo tudi ukrepe v okviru Jamstva za mlade in Mentorstva za mlade.

* odgovore smo pripravili na podlagi odgovorov, ki so nam jih posredovali na ministrstvu za delo

Ne spreglejte