Petek,
30. 4. 2021,
15.17

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

15

Natisni članek

KPK Alenka Bratušek

Petek, 30. 4. 2021, 15.17

2 leti, 12 mesecev

po odločitvi upravnega sodišča

KPK ustavila postopek glede konflikta interesov Bratuškove kot kandidatke za evropsko komisarko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

15

Alenka Bratušek | Protikorupcijska komisija je ustavila postopek glede nasprotja interesov pri glasovanju o Alenki Bratušek kot kandidatki za evropsko komisarko leta 2014.  | Foto STA

Protikorupcijska komisija je ustavila postopek glede nasprotja interesov pri glasovanju o Alenki Bratušek kot kandidatki za evropsko komisarko leta 2014.

Foto: STA

Protikorupcijska komisija je ustavila postopek glede nasprotja interesov pri glasovanju o Alenki Bratušek kot kandidatki za evropsko komisarko leta 2014. To je komisija storila glede na odločitev upravnega sodišča, ki je januarja odpravilo ugotovitve komisije o obstoju nasprotja interesov, so sporočili iz KPK.

Novice Maratonski besedni pingpong med razpravo o dodatni zadolžitvi #video

Upravno sodišče je 19. januarja odpravilo ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) z 21. novembra 2019, da so bile v obravnavanem primeru kršene določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o dolžnem izogibanju nasprotju interesov nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek pri predlaganju in glasovanju o kandidatih za evropskega komisarja.

Upravno sodišče: Nov postopek

Upravno sodišče je ocenilo, da v obravnavani zadevi ni šlo za ponovljen postopek, ampak za nov postopek. Tega pa ni bilo več mogoče voditi, saj je prišlo do zastaranja po takrat veljavnem zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta je določal, da komisija lahko uvede postopek v dveh letih od opravljenih uradnih dejanj.

Ker so bila uradna dejanja, v zvezi s katerimi je komisija vodila postopek, izvedena leta 2014, je komisija ustavila postopek, so še navedli v KPK.

Janez Janša Emmanuel Macron
Novice Janša in Macron o slovenskem in francoskem predsedovanju Svetu EU

KPK: Konflikt interesov

Po ugotovitvah KPK se je Bratuškova na seji vlade 31. julija 2014, ko je bila premierka, znašla v konfliktu interesov. Potrjevali so namreč kandidate za evropske komisarje, med katerimi je bila tudi sama. S tem je kršila člena zakona o integriteti, ki opredeljujeta dolžno ravnanje uradnih oseb v primeru nasprotja interesov, je trdila KPK. Po njeni oceni je s sodelovanjem pri soglasju seznama kandidatov za evropskega komisarja soomogočila pridobitev nepremoženjske koristi tudi sama sebi.

Po ugotovitvah KPK se je Bratuškova na seji vlade 31. julija 2014, ko je bila premierka, znašla v konfliktu interesov. | Foto: STA , Po ugotovitvah KPK se je Bratuškova na seji vlade 31. julija 2014, ko je bila premierka, znašla v konfliktu interesov. Foto: STA ,

Komisija je trdila, da je nekdanja premierka kršila 38. člen zakona s tem, ko jih do sprejemanja na vladi ni obvestila o nasprotju interesov, v katerem se je znašla, ter 37. člen zakona s tem, ko ni prenehala z delovanjem v tej zadevi, dokler KPK ne bi odločila.

Bratuškova: Čas, da se farsa konča

Bratuškova je v odzivu na ugotovitve KPK povedala, da so vsi pristojni organi v Sloveniji ugotovili, da ni storila ničesar narobe. Menila je, da je "čas, da se ta farsa konča".