Nedelja,
25. 8. 2024,
10.56

Osveženo pred

42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54
nadzor odstranitev bomba evakuacija Nova Gorica

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 10.56

42 minut

V Novi Gorici onesposobili 226-kilogramsko letalsko bombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54
Nova Gorica | Upoštevajte navodila. Evakuacijo bodo preverjali tudi z brezpilotnimi letalniki. | Foto MONG

Upoštevajte navodila. Evakuacijo bodo preverjali tudi z brezpilotnimi letalniki.

Foto: MONG

V Novi Gorici so uspešno onesposobili 226 kilogramov težko neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, ki so jo minuli četrtek delavci našli na gradbišču novogoriške železniške postaje. Zvočna sirena je tako ob 10.46 naznanila konec nevarnosti.

bomba, Nova Gorica | Foto: Andrej Biaggio/CZ Foto: Andrej Biaggio/CZ "Evakuacija je potekala po načrtih, vse razpoložljive enote so bile na terenu in pomagale pri evakuaciji," je po navedbah občine povedal vodja evakuacije Simon Vendramin. Za nemoteno izvedbo intervencije in vseh nalog, ki so povezane s tem, je bilo v Novi Gorici na delu 123 oseb.

Ob 10.08 so sprožili zvočno sireno za nevarnost, potem pa se je začela onesposobitev letalske bombe, ki so jo izvajali člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. "Bomba bo pripravljena v vdolbini, potem se ji bosta približala dva pirotehnika in bosta poskušala onesposobiti zadnji vžigalnik," je še pred začetkom postopka deaktivacije pojasnil Aljaž Leban iz omenjene enote.

Pred začetkom deaktivacije letalske bombe so tako na slovenski kot italijanski strani evakuirali okoliške prebivalce. Na slovenski strani so vzpostavili dve varnostni območji. Za prvo so zapovedali popolno evakuacijo. To območje je segalo 400 metrov od mesta najdbe bombe. Za drugo pa je veljal ukrep zaklanjanja. To pomeni, da prebivalci po sprožitvi sirene do naznanitve konca nevarnosti niso smeli na prosto. To območje je segalo med 400 in 600 metrov od najdišča bombe.

Na slovenski strani se je evakuacija začela ob 8. uri, zaključila pa okoli 9. ure. Nato so pristojni do 10. ure preverjali, ali je na območju evakuacije morda ostala še kakšna oseba. Ob 10.08 so sprožili zvočno sireno za nevarnost. Onesposobitev letalske bombe, ki so jo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, se je nato začela ob 10.30. Do manjše zamude je prišlo zaradi težav pri nameščanju bombe v vdolbino.

V bombi 96 kilogramov eksploziva

Bombo so minuli četrtek delavci našli na gradbišču novogoriške železniške postaje. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, je najdena bomba MC 500-lb težka 226 kilogramov, v njej pa je 96 kilogramov eksploziva. Vgrajen ima en mehanski vžigalnik, ki je v dobrem stanju. To je že sedma bomba, ki so jo našli med obnovo novogoriške železniške postaje.

Ruski predsednik
Novice Vladimir Putin: To je bila podtaknjena tempirana bomba
Ronald Reagan
Novice Ameriški predsednik Ronald Reagan: Čez pet minut bomo začeli bombardirati Sovjetsko zvezo
Nova Gorica
Novice Bombo v Novi Gorici bodo onesposobili v nedeljo