Petek,
19. 11. 2021,
11.26

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Natisni članek

Andrej Šircelj Janez Poklukar okužba konferenca COVID-19

Petek, 19. 11. 2021, 11.26

2 leti, 5 mesecev

Vlada: Podaljšani turistični boni, ranljivim izplačan dodatek, možnost povrnitve stroškov za hitre teste v gospodarstvu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

"Podaljšujemo rok veljavnosti turističnih bonov do 20. 6. 2022, omogočili bomo povrnitev stroškov za hitre teste gospodarstvenikom in izplačali poseben dodatek najbolj ranljivim skupinam," je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal minister za finance Andrej Šircelj. Na konferenci je sodeloval tudi minister za zdravje Janez Poklukar. 

"Epidemija ne pojenja, zato je vlada sprejela poseben zakon. V preteklih dneh je bilo veliko govora o investicijah. Gospodarski položaj s tem zakonom spodbujamo z dodatnimi investicijami," je povedal minister za finance Andrej Šircelj.

Podaljšujemo rok veljavnosti turističnih bonov do 20. 6. 2022. Prvi boni se podaljšujejo do 30. 6. 2022, uporabnost drugih bonov pa lahko vlada podaljša s sklepom. 

Solidarnostne dodatke bodo prejele naslednje skupine

Najbolj ranljivim skupinam se bo izplačal poseben dodatek. Tistim, s pokojnino do 510 evrov, se izplača dodatek v višini 300 evrov. Upokojencem, ki prejemajo pokojnino med 510 in 612 evrov, se izplača dodatek v višini 230 evrov, upokojencem, ki prejemajo pokojnino med 612 in 714 evrov, se izplača 130 evrov. To izplačilo naj bi bilo izvedeno decembra. 

Poleg tega se predlaga, da se tudi kmetom, katerih pokojnina ne presega 591 evrov, izplača enkratni dodatek v višini 150 evrov. 

Predlaga se tudi dodatek za invalide v višini 150 evrov. Pomembno je, da se invalidi zaščitijo pred dvigom cen in zaradi tega, ker imajo pri svojem delovanju, delu in življenju določene omejitve, še posebej omejitve zaradi epidemije.

"Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, ki opravljajo delo. Predvsem civilni zaščiti in študentom ter dijakom. Tudi njim bomo izplačali dodatek, in sicer se bo izplačal na dnevni osnovi. 30 evrov za pripadnike civilne zaščite in 25 evrov za študente in dijake," je dejal Šircelj. 

Predvideva se plačilo samostojnim podjetnikom, kmetom in družbenikom, ki so v karanteni oziroma so v karanteni njihovi otroci. V tem primeru se jim izplača 250 evrov za deset dni, 500 evrov za dvajset dni oziroma 750 evrov za en mesec.

Po Šircljevih besedah bodo omogočili povrnitev stroškov za hitre teste v gospodarstvu. Pomoč bo pripadla podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim in bo znašala 60 evrov na delavca.

Vlada je v predlogu zakona določila, da se pravna podlaga za urejanje življenja, zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in storitev lahko uredi z odloki. "To pomeni, da to vlada lahko na podlagi strokovnih ocen ureja z odloki za največ 15 dni, o čemer mora obvestiti DZ," je še povedal Šircelj.

Ukrepi, predlagani za preprečevanje širjenja, omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19

"Za lažje prerazporejanje kadra se ministrstvu za zdravje daje možnost, da lahko vsem delodajalcem v mreži javne zdravstvene službe odredi prednostno razporejanje kadra glede na izkazane potrebe. Ukrep se podaljšuje do 30. 6. 2022," je povedal Janez Poklukar. 

"Podaljšujemo financiranje telemedicinske obravnave, ki je potrebna pri pacientih z boleznijo covid-19. V določenih primerih je mogoče s sodobno medicinsko tehnologijo spremljati življenjske funkcije pacientov na domu. Na današnji dan je bilo s telemedicinsko obravnavo obravnavanih 78 bolnikov v Sloveniji," je pojasnil. 

Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, se podaljšuje ukrep koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti do 28. 2. 2022 z možnostjo podaljšanja še za tri mesece. Namen tega ukrepa je razbremeniti družinske zdravnike.

Podaljšuje se obdobje še neizrabljenega dopusta za leto 2020 do 1. aprila 2022 in letnega dopusta 2021 do 30. 12. 2022.

Aktualne covidne številke

V četrtek so ob 8.274 opravljenih PCR-testih potrdili 3.517 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 42,5 odstotka testov. Za primerjavo: prejšnji četrtek so potrdili 3.434 okužb z novim koronavirusom. 

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 1.127 covidnih bolnikov, trinajst več kot prejšnji dan, na intenzivni negi pa je 252 covidnih bolnikov, eden manj kot prejšnji dan. Včeraj je umrlo 21 covidnih bolnikov, skupno do danes 5.022. Po podatkih vlade ima najmlajši hospitalizirani bolnik 18 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 26 let. 

bolnišnica
Novice Lejko Zupančeva: Če se ne bomo precepili, se covida ne bomo rešili do maja #video
Avstrija zaprtjre
Novice Avstrija se zapira, od februarja 2022 obvezno cepljenje
Novice Toliko novih okužb smo potrdili v torek
Šola
Novice Toliko učencev je bilo pozitivnih #video