Andreja Lončar

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
16.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Roglić Orbico SMC Miro Cerar volitve donacija

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 16.52

6 let, 7 mesecev

Po klicu iz SMC Roglić zanika donacijo Cerarjevim

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Branko Roglić nam je pred dnevi dejal, da je lani v predvolilni kampanji finančno podprl SMC. Iz stranke, kjer trdijo, da donacije niso prejeli, so ga klicali za pojasnila. Zdaj donacijo zanika.

Lastnik podjetja Orbico Branko Roglić je pred tednom dni, tik po hrvaških volitvah, za Siol.net med drugim dejal, da je v lanski predvolilni kampanji v Sloveniji finančno podprl SMC Mira Cerarja. Koliko denarja je namenil poznejši zmagovalki parlamentarnih volitev, nam ni želel izdati. Na vprašanje, ali je Cerarjeva stranka do zdaj upravičila finančno podporo, je odgovoril: "Mislim, da več kot je, ni mogel narediti.." In napovedal, da bo gotovo "še kaj naredil".

Kasneje je Roglić o donaciji spregovoril tudi za hrvaške medije, a zdaj sodeč po izjavah novinarke Pop TV to zanika. "Hrvaški novinarji so me napačno povzeli, nisem doniral SMC," je na Twitterju zapisala novinarka Pop TV Suzana Perman.

Roglića smo danes od jutra večkrat klicali na mobilni telefon, poslali smo mu tudi sporočilo SMS, a se na naše pozive ni odzval.

Član SMC klical Roglića Prejšnji torek smo vprašanja glede domnevne donacije poslali tudi SMC, prve odgovore pa dobili v petek oziroma soboto. Zapisali so, da Branko Roglić stranki SMC v predvolilni kampanji leta 2014 ni doniral nobenih sredstev kot fizična oseba. To bi bilo sicer, če Roglić nima slovenskega državljanstva, kaznivo, saj donacije iz tujine niso dovoljene.

Po informacijah, dostopnih v javnih bazah, pa ima Roglić v Sloveniji tri podjetja (Orbico, Medicopharmacia in Orvas), ki bi lahko zakonito finančno podprla slovensko politično stranko. A v SMC trdijo, da tudi omenjenih podjetij ni na seznamu donatorjev.

V stranki so nam pojasnili, da so v zvezi z izjavo bili v stiku z Roglićem. "Eden od članov stranke je vzpostavil stik z njim in ga vprašal, kaj se dogaja," nam je pojasnila predstavnica SMC za stike z javnostmi Zdenka Jagarinec. Na vprašanje, kaj je podjetnik odgovoril, je dejala, da naj se za pojasnila obrnemo nanj. Kot smo napisali, pa se Roglić na naše klice ne odziva.

Največji donator z dvema tisočakoma Iz SMC so nam sporočili še, da so jim podjetja v času od ustanovitve stranke do roka za oddajo poročila o državnozborskih volitvah skupaj nakazala 625 evrov. Največji donator med podjetji je prispeval 300 evrov. "Vsa sredstva je stranka v skladu z zakonom prenakazala v humanitarne namene," pravijo.

Najvišja donacija fizične osebe pa je znašala 1.947,14 evra. Kolikšna je bila vsota vseh donacij fizičnih oseb, niso navedli.