Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
15.40

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

javno zdravstvo Erik Brecelj protestni shod

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 15.40

1 leto, 2 meseca

Peter Petrovčič, VLV: "Naš cilj ni bil zgolj padec Janeza Janše!" (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zahteve shoda za ohranitev javnega zdravstva, ki bo 25. 6., sledijo zahtevam Vseslovenske ljudske vstaje, je na novinarski konferenci povedal Uroš Lubej iz VLV. Kot je dodal, vstaje še niso končane.

Pod Akcijo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegovo socialno pravično nadgradnjo se je ob Iniciativi zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva, zbranih okoli Erika Breclja, podpisalo več gibanj in skupin. Skupaj tudi organizirajo shod za ohranitev javnega zdravstva, ki bo na dan državnosti, 25. junija 2013, na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Na današnji novinarski konferenci so ob dr. Danijelu Bešiču Loredanu iz iniciative zdravnikov tako nastopili še Branimir Štrukelj (v imenu Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije), Dušan Semolič (ZSSS), Uroš Lubej in Peter Petrovčič (gibanje Vseslovenska ljudska vstaja), Igor Koršič (Društvo slovenskih pisateljev in KOKS), Matjaž Hanžek (TRS), Remzo Skenderović (SRP) in Igor Šoltes, nekdanji predsednik Računskega sodišča RS.

Proti korupciji in za večjo transparentnost "S 500 milijoni evri, za kolikor je Vlada RS pred kratkim dokapitalizirala Novo Ljubljansko banko, bi lahko rešili celoten sistem javnega zdravstva, ki je tik pred razpadom," je dejal predstavnik iniciative zdravnikov Danijel Bešič Loredan.

"Od vlade zahtevamo, da do 1. septembra 2013 pripravi socialno pravično prenovo zdravstvenega sistema. Naše glavne zahteve so transparentna poraba sredstev v zdravstvenem sistemu, socialno pravičen sistem zdravstvenega zavarovanja, široko dostopen javni zdravstveni sistem ter ničelna toleranca do korupcije v zdravstvenem sistemu," je povedal predstavnik iniciative zdravnikov Danijel Bešič Loredan.

V iniciativi zdravnikov se med drugim zavzemajo za prenovljen sistem plačevanja zdravstvenega zavarovanja, za katerega naj bi v 80 % po novem skrbela ena, nacionalna zdravstvena zavarovalnica. Predlagajo popolnoma novo zdravstveno zakonodajo, saj so bile "vse, ki se od leta 2008 valjajo po predalih ministrstva za zdravje, slabe," je dejal Bešič Loredan.

"Naš cilj ni bil zgolj padec Janeza Janše" "Zahteve shoda za ohranitev javnega zdravstva sledijo zahtevam Vseslovenske ljudske vstaje. Tudi mi se zavzemamo za več transparentnosti in za ohranitev javnega zdravstvenega in izobraževalnega sistema, pa tudi za neodvisno novinarstvo in medije, ki so prav tako ogroženi," je povedal Uroš Lubej iz Gibanja VLV. "Nadaljevali bomo boj na ulicah. Naš cilj ni bil zgolj padec Janeza Janše – tisti, ki to mislijo, se motijo," je dejal Peter Petrovčič iz Gibanja VLV.

Shod podpirata oba največja sindikata

"V zadnjem letu se je premija za prostovoljno zdravstveno zavarovanje povišala na 27 evrov. Za koga je morda majhna vsota, a za dva v družini, med katerimi jih je veliko tudi brezposelnih, je to ogromno. Sistem javnega zdravstva je zdaj tak, da revne sili v solidarnost z bogatimi. Plače v javnem sektorju so zamrznjene, stroški pa so vse višji. Tri vlade do zdaj so skušale rešiti sistem javnega zdravstva, a nikomur ni uspelo: vedno se je vse ustavilo pri ministrstvu za finance. Spopad na tem področju bo težak, ker se ne bojujemo z idejami, temveč s kapitalom," je dejal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije pa se je zavzel za to, da ključne javne storitve, kot so zdravstvo, šolstvo in socialni transferji, ostanejo netržno organizirane.

"Pomembno je, da je dostop do zdravja omogočen vsem: če se to spremeni, bomo s tem izgubili tudi smer države, ki bi s tem dobila popolnoma drugačen koncept," je dejal Štrukelj in dodal, da bo prepozno, ko bo do sprememb v sistemu javnega zdravstva enkrat že prišlo. "Ko enkrat porušiš sistem javnega zdravstva, ga ni mogoče več vzpostaviti. Taka sprememba bo nepovratna."

Zato pobudniki vse, ki jim ni vseeno, pozivajo na shod za ohranitev javnega zdravstva, ki bo 25. junija ob 17.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. "Edina moč, ki jo imamo, je, da ljudje pridejo na cesto. Kot se je pokazalo pri vseslovenskih ljudskih vstajah, je to edino, kar vlada razume," je sklenil Uroš Lubej in dodal, da to pomeni tudi nekakšno nadgradnjo Gibanja VLV.

"Nismo več le protestniki, zdaj skupaj s strokovnjaki oblikujemo tudi konkretne zahteve." Vseslovenske ljudske vstaje po njegovem mnenju še niso končane, saj bo, ocenjuje, "jeseni kriza prizadela še več ljudi".

Pobudniki shoda so odločno zanikali, da bi se za njihovo skupno pobudo skrivali strankarski oziroma politični interesi.

Ne spreglejte