Petek,
31. 1. 2020,
13.03

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

10

Natisni članek

arbitraža Borut Pahor

Petek, 31. 1. 2020, 13.03

4 leta, 2 meseca

Pahor: Odločitev sodišča ničesar ne spreminja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

10

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije. | "Današnja odločitev Evropskega sodišča nič ne spreminja. Še več, sodišče obe državi poziva, da implementirata razsodbo," pravi Borut Pahor. | Foto Ana Kovač

"Današnja odločitev Evropskega sodišča nič ne spreminja. Še več, sodišče obe državi poziva, da implementirata razsodbo," pravi Borut Pahor.

Foto: Ana Kovač

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nagovoru diplomatom na sprejemu diplomatskega zbora na Brdu pri Kranju glede današnje odločitve Sodišča EU, da ni pristojno v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže, povedal, da današnja odločitev evropskega sodišča ničesar ne spreminja.

"V skoraj 30 letih samostojne Slovenije nam je uspelo s sosednjimi državami urediti tako rekoč vsa odprta vprašanja. Rešeno je tudi vprašanje meje s Hrvaško. Glede tega sosednja in prijateljska država še ni pripravljena spoštovati sprejetih obveznosti, vendar sem prepričan, da se bo to prej ali slej zgodilo. Današnja odločitev Evropskega sodišča nič ne spreminja. Še več, sodišče obe državi poziva, da implementirata razsodbo," je povedal Pahor.

Dodal je, da se veseli prvega srečanja z novoizvoljenim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem po prevzemu njegovih dolžnosti. "Njegovim izjavam o želji po izboljšanju odnosov s Slovenijo pripisujem velik pomen," je poudaril po poročanju STA.

"Slovenija in Hrvaška zavezani, da si prizadevata najti rešitev"

Sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da ni pristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški glede izvrševanja arbitražne odločbe. Sodišče je sicer še zapisalo, da sta Slovenija in Hrvaška zavezani, da si prizadevata najti rešitev. Pritožba na odločitev sodišča ni mogoča.

Slovenija je na Sodišču EU v Luksemburgu tožila Hrvaško zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ker ni spoštovala arbitražne razsodbe.

Preberite še:

Miro Cerar
Novice Cerar: Ne gre za pravno zmago Hrvaške, arbitraža je veljavna
Piranski zaliv, Obala, morje
Novice Sodišče EU glede arbitraže: Nismo pristojni #video
jutarnji
Novice Hrvaški mediji: Končni pravosodni poraz Slovenije
Piranski zaliv in rt Savudrija
Novice Predsednikov svetovalec: Precej naivno, če je kdo pričakoval kaj drugega #video