Torek,
13. 8. 2024,
10.41

Osveženo pred

8 ur, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,09
vremenska napoved vreme ARSO

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 10.41

8 ur, 49 minut

Padajo temperaturni rekordi, v morju se ni več mogoče ohladiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,09
Strunjan | Morje je danes ob 16. uri doseglo 30 stopinj Celzija.  | Foto Guliverimage

Morje je danes ob 16. uri doseglo 30 stopinj Celzija.

Foto: Guliverimage

Slovenijo je zajel nov vročinski val in ponedeljek je bil marsikje po državi najbolj vroč dan letošnjega poletja in leta nasploh. Vročina je bila najizrazitejša na Goriškem in v Kolpski dolini – v Osilnici so namerili kar 37,8 stopinje Celzija. Peklensko vroče je bilo v Novi Gorici, kjer se je živo srebro povzpelo na 38,5 stopinje Celzija, danes pa skoraj 39 stopinj Celzija, poroča portal Meteoinfo. Ohladiti se ni mogoče niti v morju, saj je njegova temperatura danes ob 16. uri dosegla 30 stopinj Celzija. Vročinski val bo vztrajal vse do nedelje, Arso je do vključno petka razglasil oranžni alarm za vso državo. Sledita nevihtno dogajanje in ohladitev.

Vročina se bo nadaljevala vse do sobote. V nedeljo oziroma ponedeljek, ko nas bo prešla vremenska fronta, bo nekoliko znosnejše, so povedali na Arsu. A nam bo kaj hitro spet vroče. Kot napovedujejo na Meteoinfo, bodo v prihodnjem tednu temperature podobne včerajšnjim. 

Iz samodejnih meteoroloških postaj agencije za okolje (Arso) so na Meteoinfo zbrali podatke, v katerih krajih po Sloveniji je temperatura presegla 35 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo v Novi Gorici, kjer so namerili 38,5 stopinje Celzija, v Osilnici, Tolminu in Ajdovščini pa se je živo srebro povzpelo nad 37 stopinj Celzija. 

Morje je danes ob 16. uri doseglo 30 stopinj Celzija. Nazadnje je 30 stopinj Celzija preseglo 17. julija letos. 

Ob prehodu fronte bo vremensko dogajanje najverjetneje nevihtno, pričakujemo lahko tudi nekaj padavin. "Za zdaj modelski izračuni kažejo, da bo deževalo po celotni Sloveniji, kar je z vidika suše trenutno zelo dobrodošlo," je dejala vremenoslovka na Arsu Eva Bezek. Prehodno se bo za nekaj dni ohladilo, namesto današnjih 36 v ponedeljek na Arsu pričakujejo okrog 26 stopinj Celzija, nato pa bo vsak dan v naslednjem tednu znova za kakšno stopinjo topleje. 

pasja vročina | Foto: STA Foto: STA Že v sredo možna kakšna nevihta

Nevihte pa so možne tudi med vročinskim valom, največja verjetnost neviht je že v sredo. Na Arsu nevihte v sredo pričakujejo predvsem v notranjosti Slovenije, najmanjša verjetnost zanje pa je ob morju in na skrajnem severovzhodu Slovenije.

"Te nevihte pa bodo nastajale zaradi pregretosti ozračja v popoldanskem času," pravi Bezkova. Ker jih ne bo spremljal močan veter, bodo nevihte bolj stacionarne, razvile se bodo najverjetneje ob kakšni gorski pregradi in potem zelo hitro tudi zamrle. "Vseeno pa so ob njih možni vetrovni sunki in morda, če se razvije večja nevihta, tudi toča," je dodala.

Zelo visoke temperature tudi na višjih nadmorskih višinah

Izjemno visoke temperature so bile v ponedeljek tudi v gorah in hribih. Temperaturni rekord je bil izmerjen pri vasi Krn (918 metrov nadmorske višine), in sicer 32,4 stopinje Celzija. Zelo vroče je bilo tudi na 748 metrov visokih Tatrah, kjer so izmerili 33,1 stopinje Celzija. Na Slavniku (1.020 metrov) so izmerili 31,4 stopinje Celzija, na Davči (1.020 metrov) 31 stopinj Celzija, na Sviščakih (1.032 metrov) 29,6 stopinje Celzija, na Nanosu, ki leži 1.241 metrov nad morjem, pa 29,4 stopinje Celzija, so zapisali na Arsu.

Arso je za danes za celotno državo izdal oranžno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve, ki bo najizrazitejša na Primorskem.

Poleg tega na Primorskem velja opozorilo za veliko požarno ogroženost naravnega okolja, previdnost pa ni odveč tudi drugod po državi. Bolj sušno je tudi na jugovzhodu, kjer so imeli malo padavin, tudi v severnem delu Primorske, Bovcu in Tolminu je zelo sušno. "Previdnost praktično nikjer ni odveč v tem trenutku," opozarja Bezkova.

Tropske noči v Ljubljani

Ob vročinskem valu imamo tudi tropske noči, ko se živo srebro tudi ponoči ne spusti pod 20 stopinj Celzija. Pri tem sicer pomaga tudi dolžina noči, ki je vse daljša. "Recimo v Biljah pri Novi Gorici, kjer praktično vsak dan izmerimo najvišjo temperaturo, se je tudi vsak dan v tem vročinskem valu oziroma vsako noč shladilo pod 20 stopinj, medtem ko se recimo v Ljubljani in še v kakem drugem mestu to ni zgodilo zaradi učinka toplotnega otoka mesta, ker se asfalt in stavbe ne shladijo dovolj," še pojasnjuje Bezkova.

Evropa v primežu vročinskega vala

V primežu vročinskega vala, ki naj bi vrhunec dosegel te dni, je velik del Evrope. V Italiji danes za 19 večjih mest od Sicilije do Trsta velja rdeče opozorilo zaradi visokih temperatur. Nov vročinski val je zajel tudi Hrvaško in druge države na Balkanu, kjer bodo temperature ponekod presegle 40 stopinj Celzija.

Vreme
Novice Prihaja vrhunec poletja: Tako se nad našimi kraji širi vroč zrak iz Afrike #animacija
Arso
Novice Arso prižiga alarme: začenja se vročinski val, temperature do 38 stopinj Celzija
Podnebne spremembe, globalno segrevanje, suša
Novice Na Primorskem velika požarna ogroženost, ponekod močno namočena tla