Sreda,
21. 8. 2024,
11.41

Osveženo pred

9 ur, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,75
policija ZD Ljubljana zobozdravniki

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2024, 11.41

9 ur, 58 minut

Pacient v ZD Ljubljana napadel zobozdravnico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,75

Pacient Zdravstvenega doma Ljubljana (ZD Ljubljana) se je pred kratkim sporekel s svojo zobozdravnico, ker se ni strinjal s predlagano terapijo, po prejeti injekciji anestetika je postal agresiven. "Zobozdravnica je poskušala spor s pogovorom deeskalirati, a brez uspeha," je v današnji izjavi povedal zobozdravnik Robert Kovačević. Pacient ji je zagrozil s fizičnim nasiljem. Zobozdravnica se je zatekla v čakalnico in poklicala policijo. 

"Takšno vedenje je nedopustno," je poudaril Kovačević in dodal, da število napadov narašča. Letos je bilo v ZD Ljubljana 104 prijavljenih nasilnih dogodkov, lani pa 92, je navedel. 

Sprva je bil pacient do predlagane zobozdravničine terapije odklonilen, saj je "imel o zdravljenju svojo idejo". Z zobozdravnico sta se nato dogovorila, da bosta zdravila, kot je predlagala. Potem ko je prejel injekcijo anestetika, je bolnik postal agresiven, zobozdravnico je začel pljuvati, odrivati, žaliti, agresivno je pristopil do nje in ji grozil, da ji bo "razbil zobe".

Zobozdravnica se je odmaknila, poskušala umiriti položaj, nato pa v strahu pobegnila v čakalnico, kjer so ji pomagali pacienti. Bolnik je med odhodom iz ZD grozil, da bo zobozdravnico poiskal na domu in z njo obračunal. Po njegovem odhodu sta se z medicinsko sestro zaprli v ordinacijo, kjer sta počakali policijo, je še navedel Kovačević.

"Zaradi takšnih dogodkov osebje težje pomaga bolnikom"

"Ta dogodek je nesprejemljiv, vzbuja strah in velik stres za celotne ekipe," je dejal. Zobozdravnica je od tedaj zaradi strahu na bolniški. V ZD Ljubljana je zaposlenih 70 zobozdravnikov, vsak ima glavarino 1.500 bolnikov. Če je kdo od njih bolniško odsoten, njegovo glavarino začasno prevzamejo drugi zobozdravniki, je dejal.

Navedel je, da so morali samo v ZD Ljubljana – Center, kjer je zaposlen Kovačević, v zadnjih treh mesecih štirikrat klicati policijo. Razlogi so bili različni – od uničevanja pročelja stavb do nadlegovanja in groženj. "Zaradi takšnih dogodkov osebje težje pomaga bolnikom. Spoštovanje in zaupanje sta osnova, temelj in predpogoj za kakršnokoli terapijo," je dejal.

Zaposleni ne vedo, kako se zaključijo prijave 

Povratne informacije, kaj se dogaja po prijavi, ne dobijo, je dejal. Edino, kar lahko naredijo sami, je, da proti takim bolnikom sprožijo postopek na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za zamenjavo zdravnika ali zobozdravnika.

Sicer pa ima ZD Ljubljana varovanje v vseh enotah, varnostniki redno patruljirajo tudi v dislociranih enotah, v vseh prostorih so nameščeni t. i. panic gumbi, v službi za nujno medicinsko pomoč pa imajo tudi žepne alarme, je navedel. ZD organizira tudi delavnice na temo komunikacije za pomiritev bolnikov, a v tem primeru je stvar potekala prehitro, zato se je zobozdravnica obrnila neposredno na policijo, je dejal.

"Razumem, da imajo bolniki težave, da so zaskrbljeni, zafrustrirani, da mogoče pričakujejo več, kakor jim mi lahko nudimo v danem trenutku, ampak pristati na to, da je nasilje kakršnakoli rešitev, ni dopustno," je še sklenil Kovačević.

Bojana Beović: Takšni dogodki so prepogosti

Da sočustvuje z zdravnico in upa, da bo zbrala moči in pogum, da se bo vrnila v to delovno okolje – zobozdravnica je od dogodka, ki se je zgodil pred približno enim mesecem, zaradi strahu na bolniškem dopustu –, pa je v izjavi za medije danes dejala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Beovićeva je opozorila tudi na naraščanje nasilja v slovenskem zdravstvu. V lanskem letu je bilo v treh največjih slovenskih bolnišnicah več kot 700 napadov na zdravnike, od tega je v skoraj sto primerih prišlo do neposrednega fizičnega stika, je pojasnila.

"Videti je, kot da so ljudje dobili neko dovoljenje, da se lahko z zdravstvenim osebjem grdo ravna, da bodo na ta način lahko urejali zdravstvo. Žal to seveda ni res," je poudarila. Prepričana je, da tak dogodek samo oteži zdravstveno obravnavo in na koncu škoduje pacientu, ki je to storil, ogroženi in pod stresom pa se počutijo tudi preostali pacienti, ki dogajanje opazujejo.

"Enako se je zgodilo tej zobozdravnici, kjer je v resnici prisotnost ljudi v čakalnici zanjo pomenila varnost, ampak saj ljudje ne hodimo k zdravniku zato, da bi preprečevali nasilne dogodke, ampak zaradi svojih težav," je prepričana Beovićeva.

Indija stavka zdravnikov
Novice Stavka zdravnikov zaradi pošastnega posilstva in umora kolegice
romi kočevje
Novice Tudi na MNZ in policiji obsojajo nasilje nad policisti
zdravniki stavka Fides
Novice Zdravniška zbornica zbrala dovolj podpisov za vložitev predloga sprememb kazenskega zakonika