Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2014,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2014, 14.24

8 let

Ošpice: Zakaj lahko zbolite, tudi če ste cepljeni in če ste bolezen preboleli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letos smo v Sloveniji zabeležili že 31 obolelih z ošpicami, med njimi so tudi trije otroci. Cilj, da bi izkoreninili bolezen, ne bo dosežen.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bil do zdaj obveščen o skupaj 31 pacientih z ošpicami. Od tega je 22 bolnikov obiskalo mednarodno razstavo psov, devet zbolelih pa je t. i. sekundarnih primerov. Bolnišničnega zdravljenja do zdaj ni potreboval nihče.

Od 22 bolnikov, ki so obiskali pasjo razstavo, je bilo 21 odraslih oseb, starih od 34 do 51 let, zbolel pa je tudi štiriletni otrok. Sedem obolelih je poročalo, da so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, štirje naj bi bili cepljeni z enim, enajst, vključno z otrokom, pa jih ni bilo cepljenih.

Devet sekundarnih primerov in štirje dodatni iz tujine V okviru epidemiološke preiskave, ki še vedno poteka in v kateri še iščejo kontakte, pa je bil NIJZ obveščen tudi o devetih zbolelih, pri katerih je šlo za sekundarne primere. Med njimi je sedem starih med 34 in 51 let, od katerih je bil le eden cepljen z dvema odmerkoma cepiva, dva pa sta otroka, stara tri in 11 let, ki nista bila cepljenja proti ošpicam.

Poleg tega je bil NIJZ obveščen še o štirih dodatnih primerih, pri katerih gre za vnos bolezni iz Bosne in Hercegovine in niso povezani z dogodkom iz Šempetra. Zboleli so stari od 34 od 46 let.

Bolezen poišče vse nezaščitene in tiste, ki jih cepivo ni zaščitilo Ob tem se pojavlja vprašanje, kako je mogoče, da so za ošpicami zboleli tudi tisti, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma. Zdravnica Marta Grgič Vitek z NIJZ je pojasnila, da gre za osebe, ki so bile cepljene pred 30–40 leti, zato je zelo verjetno, da v tistem času cepivo ni bilo tako visoko učinkovito, kot je danes. "Po toliko letih se je lahko pri nekaterih posameznikih zaščita toliko zmanjšala, da ne zagotavlja več zadostne zaščite pred boleznijo. Vendar cepljene osebe praviloma zbolijo z blažjo klinično sliko," je zatrdila.

Prav tako je poudarila, da vedno obstaja možnost, da zbolijo tudi cepljene osebe, saj nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito. "Glede na to, da je bilo na razstavi psov več kot tisoč ljudi, je bilo tudi število izpostavljenih oseb veliko. Pri izpostavljenosti ošpicam, ki so zelo nalezljive, bolezen poišče vse nezaščitene, torej vse tiste, ki niso cepljeni (v dobro precepljeni populaciji je takih zelo malo), pa tudi nekatere posameznike, ki jih cepivo ni zaščitilo," je pojasnila.

Bodite pozorni, če boste med prazniki potovali Kot trdi NIJZ, Slovenija dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih proti ošpicam (90 odstotkov), zato se epidemije ne boji.

Inštitut kljub temu vsem, ki nameravajo v predprazničnem in prazničnem času obiskati bližnje države, kjer so trenutno večji izbruhi ošpic, priporoča, da preverijo svoj cepilni status. Če niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, naj se cepijo in se zaščitijo pred izredno nalezljivo boleznijo.

Tukaj predvsem izpostavljajo Bosno in Hercegovino, kjer je epidemija izbruhnila že februarja, v glavnem pa zbolevajo mlajši in necepljeni otroci.

Cilj je bil ošpice izkoreniniti do leta 2015 Ošpice se sicer pojavljajo v številnih evropskih državah, kjer je precepljenost proti ošpicam prenizka, kar pomeni manj kot 95 odstotkov. Kot je navedla Grgič Vitkova, je bilo leta 2013 v EU-državah (preliminarni podatki ECDC) prijavljenih 10.271 primerov ošpic. Trije bolniki so zaradi ošpic umrli, v osmih primerih pa se je kot zaplet bolezni pojavil akutni encefalitis.

Skoraj četrtina prijav je bila z Nizozemske (24 odstotkov), 22 odstotkov iz Italije, 18 odstotkov iz Velike Britanije, 17 odstotkov iz Nemčije, veliko število primerov pa so zaznali še v Romuniji (1074).

Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO) si je sicer pred leti zadala cilj, da bi do leta 2015 iz Evrope dokončno izkoreninila to bolezen, a je očitno, da nam to ne bo uspelo. Tudi na NIJZ pričakujejo dodatne posamezne primere okuženih.

Ne spreglejte