Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2008,
16.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 16.49

8 let, 5 mesecev

Ograja okoli vile Rog ne ovira več dostopa do Blejskega jezera

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Gradbena inšpekcija je danes v celoti odstranila ograjo okoli vile Rog, ki je leto in pol omejevala dostop do Blejskega jezera.

Upravno sodišče je namreč minuli mesec zavrnilo tožbo lastnika in lani izdane odločbe gradbenega inšpektorja o odstranitvi ograje ni razveljavilo, saj je bila ograja v nasprotju z državnimi in občinskimi predpisi. Na odstranitev sporne železne ograje, ki jo je decembra 2006 postavil tedaj novi lastnik vile Rog Igor Lah, ki velja za drugega najbogatejšega Slovenca, so Blejci čakali kar leto in pol. Gradbeni inšpektor je sicer že januarja lani izdal odločbo o odstranitvi nezakonite ograje, vendar jo je ministrstvo za okolje in prostor zaradi investitorjevega veljavnega gradbenega dovoljenja za zunanjo ureditev okolice vile razveljavilo.

Po ponovni presoji je gradbeni inšpektor aprila 2007 nato znova odredil odstranitev ograje, a se je investitor tudi na novo odločbo pritožil. Vendar je tokrat ministrstvo za okolje in prostor njegovo pritožbo zavrnilo, Lah pa je vložil tožbo še na upravno sodišče, ki je nato maja letos izdal sodbo, v kateri je njegovo zahtevo zavrnilo. Gradbeni inšpektor je zato danes dokončal postopek prisilne odstranitve ograje, ki jo je začel že pred upravnim sporom, med katerim je moral odstranjevanje prekiniti.

Lah začel ograjo odstranjevati že sam

Zavezanec je tik pred pričetkom prisilne odstranitve ograje v postopku gradbene inšpekcije v sredo začel ograjo odstranjevati že sam, vendar ograje ni odstranil v celoti, kot mu je bilo z inšpekcijsko odločbo naloženo, je pojasnila tiskovna predstavnica Inšpektorata RS za okolje in prostor Helena Lovše Vrhovec. Ob tem je dodala, da bo stroške prisilne odstranitve ograje, ki jo je danes opravil inšpektorat, moral nositi investitor sam. Ta sicer danes za komentar ni bil dostopen, saj je po besedah Marjete Pavlovič iz službe za odnose z javnostmi podjetja Ceeref službeno odsoten.

Blejska občina zadovoljna

Medtem so na blejski občini, kjer so postopek proti ograji začeli takoj po postavitvi, zadovoljni. "Postopek se je precej zavlekel, sedaj pa sem vesel, da je končno prišlo do odstranitve tega nezakonitega objekta," je povedal podžupan občine Bled Slavko Ažman. Ob tem je spomnil, da so železni ograji, ki je sprehajalcem zastirala pogled na jezero in dostop do njega, nasprotovali iz več načelnih razlogov. In sicer zaradi vprašanja prostega dostopa do obale, ki ga ureja zakon o vodah, ter zaradi kršenja občinskih prostorskih dokumentov.

"Zmagala je zakonitost"

"Zmagala je zakonitost in kaže, da zakoni še veljajo," je danes zadovoljen tudi Miha Žvan - predstavnik Liste za ljudi in prostor ter Društva za varstvo okolja Bled, ki sta aprila lani pripravila celo protesten shod, na katerem se je v enem koncu tedna zbralo 2000 podpisov za dokončno odstranitev ograje. "Celoten postopek se je vlekel dolgo časa, saj je lastnik uporabil vsa svoja pravna sredstva - od tega, da se je pritožil na sodišče, do tega, da je večkrat zamenjal podjetje, na katerega je vila napisana. Ampak na koncu se je izkazalo, da zakoni take ograje brezpogojno prepovedujejo," je pojasnil Žvan. Ob tem je dodal, da je vsak, ki pride na Bled dobrodošel, vendar se morajo tudi bogati držati zakonov.

Drugi najbogatejši Slovenec

Igor Lah je lastnik družbe MNP2, ki ima v lasti deleže več kot 25 družb in je bila konec leta 2006 vredna približno 199 milijonov evrov. Drugi najbogatejši Slovenec po lestvici revije Manager ima tako v lasti vrtoglavih četrt milijarde evrov premoženja, vrednost njegovega premoženja pa se je v zadnjem letu povečala za več kot 70 odstotkov.

Ne spreglejte