Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 16.55

8 let

Odziv politike na Zidarjevo in Penkovo aretacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pridržanje prvega moža SCT Ivana Zidarje in državnega tožilca Boštjana Penka še vedno odmeva v javnosti. Na dogodek so se odzvali nekateri poslanci in ljubljanski župan, mnenja pa so različna.

Tanko: Vnema pri odkrivanju tovrstnih kaznivih dejanj ne bo popustila Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je nedeljsko aretacijo ocenil kot resno delo preiskovalnih organov pri preganjanju korupcije in organiziranega kriminala. Poudaril je, da je zato tudi teh postopkov znatno več kot v preteklih letih. Obenem je izpostavil, da so se nekateri v preiskavah znašli že večkrat. "Kot smo seznanjeni iz medijev, pa ne gre samo za preiskave, ampak so proti nekaterim že uvedeni tudi kazenski postopki," je v sporočilu za javnost zapisal Tanko, ki je prepričan, da vnema pri odkrivanju tovrstnih kaznivih dejanj ne bo popustila.

Testen: Zaupam organom pregona in upam, da delajo dobro Ciril Testen (NSi) je povedal, da bi nedeljsko priprtje Zidarja in Penka težko komentiral. V medijih in na novinarskih konferencah smo slišali argumente za in proti, je dejal. "Ne bi dajal nobene sodbe, ali je prav ali ne. Zaupam organom pregona in upam, da delajo dobro," je poudaril.

Šrot: S takimi akcijami zaupanje v organe pregona zmanjšuje

Bojan Šrot (SLS) ima ob "takšnih senzacionalnih akcijah, ki se dogajajo ob spremstvu ene televizije in enega novinarja" zelo slabo mnenje. "Ne verjamem, da so res namenjene odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj, pač pa neki drugi promociji ali celo nabiranju političnih točk," je povedal in dodal, da se s takimi akcijami zaupanje v organe pregona zmanjšuje. "Zmanjšuje se tudi zaupanje v pravno državo," je zaključil.

Vili Rezman (DeSUS) je sicer dejal, da o tem v stranki niso govorili, da pa je to lahko "kompromitirano, v kolikor se bo pokazalo, da so to bili strokovno in pravno neutemeljeni posegi". "To, kar se zdaj dogaja, se mi zdi, da je prenagljeno, da je nagnjeno k senzacionalizmu in k temu, da bi se čim bolj pritegnila pozornost javnosti," je ocenil.

Cvikl: Verjetno gre za neupravičen odvzem prostosti

Milan M. Cvikl (SD) zadevo težko komentira, po drugi strani pa komentar po njegovih ocenah sploh ni potreben, če preiskovalni sodnik po spektakularni aretaciji ni sledil predlogu policije oziroma tožilstva in ni prišlo niti do zaslišanja. "Verjetno gre za neupravičen odvzem prostosti. Dejstvo, da preiskovalni sodnik ne sledi predlogu policije oz. tožilstva, je očitno, ko se tožilstvo in policija uporabljata v politične namene," je povedal Cvikl, ki je dogodek označil kot očitno politično zlorabo policije in tožilstva v predvolilnem obdobju.

Lahovnik: Gre za ustvarjanje medijskega vtisa v luči jesenskih volitev Matej Lahovnik (Zares) je ocenil, da so aretacije namenjene dvigovanju medijskega prahu. Dosedanja praksa je namreč pokazala, da ko se ta prah poleže, ni nikakršnega epiloga, je prepričan. "Preiskovalni sodnik je v celoti zavrnil zahtevo za pridržanje, kar je že določen signal, da se bojim, da je vse skupaj zopet namenjeno ustvarjanju vtisa v javnosti, da gre spet za nadaljevanje boja proti tajkunom, dejansko pa kasneje ni nikakršnega epiloga," je dejal Lahovnik. Po njegovem mnenju gre za ustvarjanje medijskega vtisa v luči jesenskih volitev. Razen tega, da imamo jeseni volitve in da je medijski vtis pomemben, je težko najti nek pameten razlog, če ga niti preiskovalni sodnik ne najde, je še ugotovil.

Zalar: To je bilo skrajno neprofesionalno postopanje tako policije kot tožilstva

Predsednik odbora LDS za pravosodje Aleš Zalar je v zvezi z aretacijami Zidarja in Penka ocenil, da je šlo v tem primeru za skrajno neprofesionalno postopanje tako policije kot tožilstva. Kot je poudaril, si nobena demokratična država ne more privoščiti, da policija ustvari nek konstrukt, potem pa na osnovi tega konstrukta začne iskati dokaze na način, da osumljencem odvzame prostost. "Morali bi biti namreč ravno obratno, tako tožilstvo kot policija bi morali imeti dovolj dokazov, da bi lahko podkrepili svoje sume, da je šlo za storitev kaznivega dejanja," je poudaril Zalar.

Jelinčič: Morda je šlo za namerno zmoto Prvak SNS Zmago Jelinčič meni, da se je policija v tem primeru zmotila, čeprav ne razume, kako je to mogoče. Ob tem je spomnil na po njegovem "vrsto zmot, ki jih poznamo od leta 1992 naprej". "Morda je šlo za namerno zmoto, da bi se določeni politični opciji zbila kredibilnost ali pa da se ublaži protitajkunski boj," je povedal Jelinčič in dodal, da je "to lahko pripravljeno tako na eni kot na drugi politični strani".

Peče: Do aretacij je prišlo, ker je predsedniku vlade Janezu Janši padla podpora

Sašo Peče (Lipa) je prepričan, da je do aretacij Zidarja in Penka prišlo zato, ker je predsedniku vlade Janezu Janši padla podpora. Kritičen je tudi do dela organov pregona. Kot je poudaril, bolj političnega organa, kot je generalno državno tožilstvo Barbare Brezigar, v Sloveniji še nismo imeli.

Janković: Glavno zadevo pričakujem septembra Na dogodke se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovem mnenju mora biti za pridržanje čez noč, kot se je to zgodilo Zidarju in Penku, trden razlog. Želi si pravno delovanje države, da policija in tožilstvo opravita svojo nalogo ter da sodišče izpelje postopek, kot je treba. Občutek pa je, kot je izpostavil Janković, da so nekateri za pridržanje izbrani zaradi političnih ciljev. Sicer pa je ljubljanski župan dejal, da "glavno zadevo pričakuje septembra".

Ne spreglejte