Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 11. 2019,
9.29

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

miklavževanje parkelj Goričane

Sobota, 23. 11. 2019, 9.29

4 leta, 5 mesecev

Obeta se peklensko vzdušje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Miklavž | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na tradicionalni noči parkeljnov v Goričanah bo danes mogoče videti več kot 500 parkeljnov. Letos se bo prireditve udeležilo rekordnih 30 skupin parkeljnov iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in Švice. Organizatorji trdijo, da gre za največji in najbolj obiskan tovrstni dogodek v Sloveniji.

Po besedah predsednika turističnega društva Goričane - Vaše Jakoba Knifica pričakujejo okrog 7500 obiskovalcev. Prireditev, ki bo letos potekala že osmič, hkrati obeležuje 50-letnico neprekinjenega praznovanja miklavževanja v Goričanah in bo primerna tako za otroke kot za odrasle.

Trendi V Goričanah se že kadi

Knific je povedal, da bo vzdušje peklensko, a bodo obiskovalci varni, saj se bodo parkeljni sprehodili po ograjeni poti. Njihova trasa bo letos potekala pod gradom Goričane. Obiskovalci bodo lahko videli strašne maske, ki jih skupine večinoma izdelajo same. "Skupine parkeljnov so si med sabo zelo različne, saj vsaka skupina predstavlja tradicijo svoje vasi. Res je pravi šov videti vse te raznolikosti znotraj enega običaja," je dodal.

"Včasih se je parkeljne povezovalo s pijanimi ljudmi"

Noč parkeljnov je po njegovem mnenju eden od dogodkov, zaradi katerih se v Sloveniji ohranja običaj miklaževanja in parkeljnov. "Včasih se je miklavževanje in parkeljne povezovalo s pijanimi ljudmi, ki se znašajo nad drugimi krajani, mi pa smo naredili korak naprej, saj nam gre za ohranjanje tradicije," je dejal.

Miklavž
Novice Miklavž v Ljubljani delil darila, parkeljni strašili otroke #foto

Tudi zaradi tega bodo parkeljni po mimohodu odvrgli maske. Po mimohodu bo potekala zabava v velikem ogrevanem šotoru. Obiskovalce bo zabaval ansambel Poskočni muzikanti, na voljo pa bosta tudi hrana in pijača. Vstop v šotor bo brezplačen, medtem ko bo za ogled mimohoda parkeljnov letos prvič treba odšteti tri evre.

"Zaračunavanje simbolnih treh evrov je zaradi pomanjkanja financ edina možnost, da prireditev sploh preživi," je spremembo komentiral Knific. Za otroke do desetega leta bo vstop tudi letos brezplačen.

Ne spreglejte