Sreda,
10. 7. 2024,
12.18

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

nevladne organizacije nepravilnosti Računsko sodišče Grosuplje

Sreda, 10. 7. 2024, 12.18

1 teden

Občina Grosuplje namerava v prihodnje dosledno upoštevati priporočila računskega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
Grosuplje | Računsko sodišče je v reviziji poslovanja občine za leto 2022 ugotovilo več nepravilnosti in občini izreklo negativno mnenje. Večje nepravilnosti je med drugim ugotovilo pri pripravi proračuna in zaključnega računa, prodaji nepremičnega premoženja, oddaji prostorov v najem, javnih naročilih in zadolževanju. Občini je podalo priporočila za izboljšanje poslovanja. | Foto STA

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja občine za leto 2022 ugotovilo več nepravilnosti in občini izreklo negativno mnenje. Večje nepravilnosti je med drugim ugotovilo pri pripravi proračuna in zaključnega računa, prodaji nepremičnega premoženja, oddaji prostorov v najem, javnih naročilih in zadolževanju. Občini je podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.

Foto: STA

V občini Grosuplje v zvezi z ugotovitvami računskega sodišča, ki je pri pregledu njenega poslovanja za leto 2022 ugotovilo številne nepravilnosti, zatrjujejo, da so nepravilnosti v celoti odpravili, pri prihodnjem poslovanju pa nameravajo dosledno upoštevati vsa priporočila revizorjev.

Kot so v odzivu za STA zapisali na občini, so ministrstvo za finance v okviru odpravljanja nepravilnosti že obvestili o sprejetem zaključnem računu proračuna občine za leto 2022. Prav tako je občina 21. junija z izbranim izvajalcem sklenila pogodbo o oddaji storitev notranjega revidiranja zunanjemu izvajalcu, kar se izvaja vsakoletno v skladu z veljavno zakonodajo.

Zaradi nepravilnosti, ki jih je pri oddajanju prostorov ugotovilo računsko sodišče, je župan maja izdal sklep, s katerim je imenoval skrbnike pravnih poslov glede najemnih razmerij. V zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pri oddaji javnih naročil je občina februarja pripravila interno navodilo za pripravo investicijske dokumentacije za investicijske projekte.

Grosuplje
Novice Računsko sodišče Občini Grosuplje izreklo negativno mnenje za poslovanje v letu 2022

Delovna skupina

Ker je računsko sodišče ugotovilo nepravilnost tudi pri financiranju nevladnih organizacij in ustanov, je župan maja imenoval delovno skupino, ki bo pripravila dopolnitve obstoječih aktov o razdeljevanju sredstev za nevladne organizacije.

Občina se namerava v prihodnje držati tudi predpisov glede podajanja soglasij za zadolževanje javnih podjetjih v občinski lasti, so v odzivu še navedli na Občini Grosuplje.

Več nepravilnosti

Računsko sodišče je namreč v reviziji poslovanja občine za leto 2022 ugotovilo več nepravilnosti in občini izreklo negativno mnenje. Večje nepravilnosti je med drugim ugotovilo pri pripravi proračuna in zaključnega računa, prodaji nepremičnega premoženja, oddaji prostorov v najem, javnih naročilih in zadolževanju. Občini je podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.

Revizorji so občini podali priporočila za izboljšanje poslovanja, niso pa zahtevali predložitve odzivnega poročila, saj je občina že med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, sprejela ustrezne popravljalne ukrepe.

Robert Golob
Novice Golob: Z nakupom sodne stavbe je bilo marsikaj narobe
Računsko sodišče
Novice Revizija poslovanja političnih strank: večini pozitivno mnenje, eni stranki mnenje s pridržkom