Petek,
8. 7. 2022,
9.26

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,73

69

parlament Slovenija Ukrajina Volodimir Zelenski

Natisni članek

Petek, 8. 7. 2022, 9.26

2 leti

Zelenski nagovoril Slovence: Tako želi Rusija zlomiti stabilnost EU #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,73

69

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danes prek videopovezave nagovoril slovenske poslanke in poslance ter druge vabljene visoke goste. V hramu demokracije sta bila tudi predsednik republike Borut Pahor in premier Robert Golob. 

"Zahvaljujem se slovenskemu narodu. Hvala za vaše veliko hrabro srce," je danes v nagovoru slovenskemu parlamentu, članom vlade in predsedniku države dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po njegovih besedah je Ukrajina hvaležna predvsem manjšim državam, ki kljub omejenim resursom pomagajo žrtvi Rusije.

"Zahvaljujem se Sloveniji, da ste podprli našo Ukrajino in našo kandidaturo," je dejal Zelenski, ki je ob tem zagotovil zavezanost evropskim vrednotam.

Fotogalerija
1
 / 12

"Nihče ne more povedati, koliko časa bo trajala ta naša pot integracije, toda zagotavljamo vam, da so naše sanje in naše želje, da Ukrajina nekoč postane polnopravna članica in da bo skupaj korakala z ostalimi evropskimi narodi," je še povedal ukrajinski predsednik v govoru, ki mu je ob zaključku sledil bučen aplavz.

"Evropa je najpomembnejša tarča Rusije. Moskva želi zlomiti stabilnost EU," je poudaril Zelenski in opozoril na prihajajočo prehrambeno in energetsko krizo. "Rusija bo poskrbela, da bodo cene bencina dosegle najvišje ravni v moderni zgodovini. Da bodo posledice občutili najrevnejši ljudje. Rusija tudi računa, da bo zaradi lakote veliko migracij v EU iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Zato blokirajo ukrajinska pristanišča in preprečujejo, da bi lahko poslali žito prebivalcem sveta," je dejal Zelenski.

Janša Kijev obiskal marca letos

Kot so ob napovedi nagovora Zelenskega poudarili v DZ, gre za izraz podpore ukrajinskemu narodu v boju za domovino in izkaz prijateljstva ukrajinski državi. Pobudo za povabilo predsedniku Ukrajine, da nagovori DZ, sta pred tem podprla odbor za zunanjo politiko in odbor za zadeve Evropske unije.

Prejšnji premier Janez Janša se je z Zelenskim srečal sredi marca, ko je skupaj s premierjema Poljske in Češke obiskal Kijev.

Z Zelenskim se je pred zasedanjem voditeljev držav članic EU v Bruslju konec junija pogovarjal tudi premier Golob, ki je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da se odnos Slovenije do Ukrajine kljub zamenjavi vlade ni spremenil.

Aleksej Gorinov
Novice Huda kazen za človeka, ki je razkril, česa je Putina najbolj strah
Vladimir Putin
Novice Kako vse lahko Putin izsiljuje Evropo
Novice Genij iz Donbasa: poglejte kapitalno neumnost ruskega vojaka #video