Torek,
3. 9. 2024,
9.05

Osveženo pred

4 ure, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75
Novo mesto banka terjatev denar

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 9.05

4 ure, 2 minuti

Novo mesto: izdajal lažne račune in banko oškodoval za več kot milijon evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75
denar, evri | Predkazenski postopek usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235 KZ-1 je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po 230. členu KZ-1 predpisana denarna kazen ali kazen zapora do treh let.  | Foto Shutterstock

Predkazenski postopek usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235 KZ-1 je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po 230. členu KZ-1 predpisana denarna kazen ali kazen zapora do treh let. 

Foto: Shutterstock

Novomeški kriminalisti so avgusta podali kazensko ovadbo zoper osumljenca in njegovo gospodarsko družbo zaradi utemeljenega suma, da je storil štiri kazniva dejanja, so danes sporočili iz Policijske uprave Novo mesto. Njegova gospodarska družba je skupaj prejela več kot milijon evrov sredstev, do katerih ni bila upravičena.

Med obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri so julija 2023 opravili več hišnih preiskav, so z zbiranjem obvestil ter analizo zasežene dokumentacije in elektronskih podatkov ugotovili, da je osumljeni kot lastnik in direktor družbe izdal večje število lažnih računov za storitve, ki jih ni opravil, in so bili naslovljeni na tuje družbe.

Z lažnim prikazovanjem o obstoju denarne terjatve je le-te osumljenec ponudil oškodovani banki v odkup in jo pri tem preslepil, da je dejansko opravila odkup lažne denarne terjatve. Na ta način je njegova gospodarska družba prejela za več kot 700 tisoč evrov sredstev, do katerih ni bila upravičena.

Osumljeni je nezakonita dejanja ponavljal. Prejeta sredstva je vrnil in hkrati ponudil nove odkupe lažnih terjatev. S sklenitvijo zadnje pogodbe o odkupu terjatev sredstev ni vrnil, s čimer je banko oškodoval v višini okoli 400 tisoč evrov.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem v mesecu avgustu 2024 podali kazensko ovadbo zoper osumljenca in njegovo gospodarsko združbo zaradi utemeljenega suma, da je storil štiri kazniva dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojil ali ugodnosti po 230. členu kazenskega zakonika (KZ-1) na škodo ene izmed slovenskih bank ter več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.
policija, policijsko vozilo
Novice V nesreči se je smrtno ponesrečil delavec
Kriminalist
Novice Kriminalisti v Murski Soboti prijeli dalj časa iskano osebo, za katero je bila razpisana tiralica
kokain, zaseg, Nemčija
Novice Operacija Plexus: nemški preiskovalci zasegli rekordnih 35 ton kokaina #video
Zasežena droga
Novice Celje: kriminalisti zaključili obsežno preiskavo in zaprli devet oseb #foto