Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

urin matične celice zobje

Torek, 30. 7. 2013, 10.12

8 let

Novi zobje rastejo iz urina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskovalci so razvili zobe iz matičnih celic in ugotovili, da geni dopuščajo vzgajanje zob v laboratoriju.

Skupini kitajskih znanstvenikov je uspelo razviti "nove" zobe iz enega najbolj neverjetnih virov, človeškega urina.

Tkivo je zelo podobno naravnim zobem Rezultati, objavljeni v Cell Regeneration Journalu, so pokazali, da je mogoče urin uporabiti kot vir za laboratorijsko izdelavo matičnih celic, iz katerega lahko zrastejo tanke strukture, zelo podobne pravim zobem.

Znanstveniki zdaj upajo, da jim bo uspelo razviti način, s katerimi bi lahko z zobmi iz urina lahko zamenjevali izgubljene prave zobe.

Sicer ekipe raziskovalcev po vsem svetu že vrsto let iščejo načine, kako bi vzgojile nove zobe, s katerimi bi bilo mogoče zamenjati tiste, ki so izgubljeni zaradi starosti ali slabe zobne higiene.

Matične celice, ki jih je mogoče razviti v katerikoli del tkiva, so že dlje časa zelo aktualno področje raziskav.

Urin je le začetna točka Skupina raziskovalcev iz inštituta za biomedicino in zdravje v Guangzhou na Kitajskem je uporabila urin le kot začetno točko, do cilja, da bi s tako vzgojenimi zobmi res zamenjevali izgubljene prave zobe, pa je še dolga pot.

Dozdajšnje poskuse so kitajski znanstveniki opravljali na miših. Kot so povedali, so bili prvi rezultati vidni že po treh tednih, ko so se celice začele spreminjati v zobe. "Nastala je zobem podobna struktura, ki je vsebovala mešanico sestavin, iz katerih so ti sestavljeni."

Slaba novica je, da iz urina vzgojeni zobje niso tako trdni kot naravni.

Kot poroča BBC, bo ta raziskava predvsem predstavljala temelj za nadaljnje študije, usmerjene v "zadnje sanje o popolni regeneraciji človeških zob".

Kot je ob tem dejal profesor Chris Mason, raziskovalec matičnih celic z univerzitetnega kolidža v Londonu, je urin precej nezanesljiva začetna točka za vzgajanje novih delov telesa. "To je verjetno eden najslabših virov, glede na to, da ima le nekaj celic in je učinkovitost pri pretvarjanju v matične celice zelo nizka."

Opozoril je tudi na nevarnost okužb z bakterijami, ki naj bi bila mnogo večja pri drugih virih celic, in dodal: "Res si ne bi dal delati zob na tak način."

Ne spreglejte