Torek,
19. 7. 2022,
7.26

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

8

Natisni članek

gašenje ogenj požar Kras

Torek, 19. 7. 2022, 7.26

1 leto, 9 mesecev

Na Krasu spet zagorelo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

8

Na Krasu je na območju, kjer so gasilci ogenj gasili že v petek, spet zagorelo. Uprava za zaščito in reševanje je 20. julija razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje - Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Ajdovščina, Vipava. Zagorelo pa je tudi na italijanski strani. 

Potem ko je kazalo, da je na Krasu najhujše že mimo, je približno ob 12. uri zagorelo pod daljnovodom Miren - Opatje selo. Zagorelo je povsem blizu lokacije, kjer so se z ognjem gasilci borili v petek. Ogenj se širi proti Italiji, kjer pa je dopoldne tudi zagorelo na več krajih ob železniški progi. V gasilskem štabu so zato zaprosili za helikoptersko pomoč. 

Regijski štab CZ za severno Primorsko priporoča vsem prebivalcem širšega območja Nove Gorice, Soške doline in Goriški Brd, da zapirajo okna in da se ne zadržujejo na prostem. Zračni tok je namreč ogromno gostega  in dražečega dima iz požarišč na Krasu in predvsem z italijanskega dela zaneslo na širše goriško območje in daleč po dolini reke Soče. 

Požar na površini okoli 200 hektarov gasi 210 gasilcev iz 58 prostovoljnih in dveh poklicnih gasilskih društev. Na pomoč so jim prišli trije slovenski helikopterji, dva vojaška in policijski, ter vojaško transportno letalo Pilatus PC 5.

Gasilci so na požarišču, saj ognjenih zubljev še niso povsem ukrotili

Ogenj zadržujejo nad cesto Lokvica–Devetaki na italijanski strani, ki je zaprta za promet. Prav tako je zaprta cesta Miren–Lokvica. Zaradi gašenja in varnosti je izključen iz omrežja tudi daljnovod, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko. Sodeluje pa tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Dodatno težavo in skrb gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo–Sela na Krasu. Kot so zapisali v regijskem štabu CZ, to pomeni, da so vsi hidranti na tem območju, kjer so se doslej oskrbovale gasilske enote, ostali brez vode.

Delavcem Kraških vodovodov še vedno ni uspelo odpraviti težav na vodovodnem omrežju. Vodo za gašenje zdaj gasilci vozijo s cisternami predvsem iz Mirna, prav tako morajo s cisternami dovažati vodo na heliport za polnjenje odvzemnih mest – bazenov za helikopterje.

Gori tudi na italijanski strani

Dopoldne pa je zagorelo tudi na italijanski strani meje med Devinom in Sabliči v bližini Tržiča, poroča Primorski dnevnik. Na več mestih je oviran ali prekinjen železniški in cestni promet. Gori na več lokacijah na goriškem in tržaškem Krasu.

Policija je na več odsekih zaprla nekatere lokalne in regionalne ceste, avtocestni odsek med Redipuljo in Moščenicami je zaprt v obe smeri, avtocesta pa je v smeri proti Benetkam zaprta že pri Sesljanu. Ogenj se namreč širi na obeh straneh avtoceste, s cestninske postaje pri Moščenicah so evakuirali osebje. Zaradi cestnih zapor v Tržiču nastajajo hudi prometni zastoji.

Evropa vročinski val
Novice Rekordne temperature na londonskem letališču stopile stezo #foto #video

požarna ogroženost | Foto: ARSO Meteo Foto: ARSO Meteo

Drugod po državi je z 20. julijem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Fotogalerija
1 / 5

Prepovedano je požiganje v naravnem okolju

Povsod po državi je v naravnem okolju prepovedano požiganje in odmetavanje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter zunaj pozidanih površin izvajati aktivnosti ter uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

Novice Požar divja na goriškem Krasu, z ognjenimi zublji se bori 120 gasilcev
Požar kRas
Novice Požar na Krasu se je znova razplamtel #foto #video
Požar na Krasu
Novice Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom, a do končnega je še daleč #foto #video