Sobota,
28. 9. 2024,
8.33

Osveženo pred

1 ura, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Natisni članek

poplave narava vreme

Sobota, 28. 9. 2024, 8.33

1 ura, 1 minuta

Opozorilo: zaradi razmočenosti so mogoči plazovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,65
Zemeljski plaz | Foto STA

Foto: STA

Geološki zavod Slovenije zaradi napovedanih večjih količin padavin in namočenosti tal opozarja na povečano nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ter njihovo reaktivacijo, še posebej na severozahodu države. Nevarnost za nastanek plazov bo povečana tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine po napovedih sicer umirile.

Kot so sporočili iz geološkega zavoda, danes velja povečana nevarnost za nastanek plazov predvsem v severozahodni Sloveniji in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zemeljski plazovi so sicer mogoči tudi v drugih predelih Slovenije.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih.

Noč je bila pestra

Na območju Bovca so bili ponoči močni nalivi meteornih voda, reka Soča s pritoki je poplavljala polja, cestišča in kleti stanovanjskih objektov. Cesto v Lepeni je zasul zemeljski plaz, 30 oseb, ki so ostale ujete v dolini in zaradi poškodovanega cestišča niso mogle zapustiti območja, so na varno prepeljali bovški prostovoljni gasilci.

Kot je še sporočila uprava za zaščito in reševanje, so gasilci črpali vodo iz objektov, s cestišč odstranjevali podrto drevje ter s protipoplavnimi vrečami varovali objekte in usmerjali vodne tokove. V bližini naselja Zadlaz - Žabče v občini Tolmin se je pri odstranjevanju poškodovanega drevesa poškodoval občan. Ponekod so gasilci še vedno na terenu.

Obilne količine padavin so bili v petek in ponoči deležni predvsem v zahodnem delu države, kjer so se razmere že začele umirjati. V jutranjih urah so nevihte zajele vzhodni del države, padavine se bodo zdaj začele pojavljati na severu in se zgodaj popoldne krepile ter razširile nad vso državo.

Več o vremenskem dogajanju si lahko preberete tukaj

Opozorilo
Novice Novi slovenski rekord: na Voglu je v 24 urah padlo 371 milimetrov padavin #video #foto
led na šipi
Novice Bomo morali v ponedeljek poprijeti po strgalih za led?
vreme
Novice Posočju tudi prek 200 milimetrov padavin, vzhodu dežja le za vzorec, ali pa še to ne #animacija