Četrtek,
24. 2. 2022,
9.03

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

120

Natisni članek

Rusija Ukrajina Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 24. 2. 2022, 9.03

2 leti, 2 meseca

Premier Janša prestavil odhod v Ukrajino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

120

"Moj obisk v Ukrajino ni odpovedan, je pa prestavljen," je na novinarski konferenci o aktualnih dogodkih v povezavi z vojaško agresijo Rusije na Ukrajino povedal predsednik vlade Janez Janša. Prav tako je opozoril, da so pri nas mogoči kibernetski napadi, ne pa neposredni napadi na ozemlje. Povedal je še, da je v Ukrajini še kar nekaj slovenskih državljanov, a po do zdaj znanih podatkih ni nihče ranjen ali pogrešan.

"Vemo, kako se Ukrajinci počutijo danes, tako smo se mi počutili pred 30 leti. S predsednikom poljske vlade Mateuszem Morawieckim sva pozvala Evropsko unijo in Evropski svet, da se Ukrajini zagotovi perspektiva polnopravnega članstva v EU. Pridružili so se nama tudi nekateri drugi. Čez nekaj ur se na to pobudo začenja seja Evropskega sveta," je uvodoma povedal premier in dodal, da bodo na današnji seji poskušali prepričati tiste skeptične evropske kolege, ki so izražali dvom o širitvi EU, da zdaj ni več časa za dolga razmišljanja, da je položaj postal drugačen, zbudili smo se v drugačni Evropi in potrebne so pogumne odločitve.

Po besedah predsednika vlade zdaj ni več čas za dolga razmišljanja. Potrebne so pogumne odločitve, saj nas je zgodovina zadnjih dveh desetletji naučila, da če se ne širita svoboda in demokracija, se širi nekdo drug. "Danes sem govoril s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmigalom. Cilj Rusije je obglavljenje ukrajinske države, menjava strukture oblasti, kakršno je Rusija postavljala v preteklosti. Ukrajina se bojuje in potrebuje pomoč. Trudimo se, da Ukrajini zagotovimo pomoč, da se bo lahko ubranila. Tako visoke stopnje odločenosti po skupnih stališčih vsaj v obdobju, odkar je Slovenija članica EU, še ni bilo."

"Leti 2008 in 2014, ko so dobili le mile sankcije, se ne bosta ponovili," je bil odločen Janša in dodal, da v teh časih potrebujemo realno vojaško moč, ki bo sposobna obvarovati prostor demokracije. Povedal je tudi, da se jutri obeta vrh zveze Nato.

Menili so, da se lahko tudi pri nas zgodijo kibernetski napadi, neposrednih napadov na naše ozemlje pa ne pričakujejo, je dodal.

Na ozemlju Ukrajine je še kar nekaj slovenskih državljanov. Nekateri so se poskušali prebiti iz države, a jim zaradi zasedenih prometnic to ni uspelo. Vrnili so se v Kijev. Po do zdaj znanih podatkih ni nihče ranjen ali pogrešan. "Trudimo se za to, da ne bi noben slovenski državljan ostal pozabljen," je dejal.

"Mojega obiska v Ukrajini nismo odpovedali, je pa zamaknjen," je še povedal Janša in dodal, da še ne vedo, ali je Putin na seznamu sankcij, to bodo izvedeli na srečanju Evropskega sveta. 

Tonin: Napad na Ukrajino neizzvan in predstavlja kršitev vseh mednarodnih norm

Minister za obrambo Matej Tonin se je danes zavzel za to, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU. Opozoril je tudi na možnost kibernetskih napadov v gospodarstvu in poudaril, da je ruski napad na Ukrajino neizzvan in predstavlja kršitev vseh mednarodnih norm, so sporočili iz ministrstva za obrambo.

Tonin je poudaril da je ruski predsednik Vladimir Putin namesto diplomacije izbral vojno in da bodo zaradi njegove odločitve številni izgubili življenje. Gospodarstvo je opozoril, da obstaja možnost kibernetskih napadov. "To je prva stvar, ki v vsej tej situaciji lahko grozi Sloveniji in na to seveda moramo biti pripravljeni," je dejal.

Poudaril je, da je ključno, da Slovenija moralno in finančno podpre Ukrajino, da ta zdrži ruski pritisk in ohrani upanje. Zavzel se je, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU.

Tonin je zagotovil, da se Slovenija na krizo odziva tudi v okviru Nata in v okviru EU. Poudaril je, da ima Slovenija trenutno v Latviji okoli 50 vojakov, ki se tam nahajajo zaradi ruskih aktivnosti na Krimu leta 2014. "Danes je seveda Nato sprejel in aktiviral določene obrambne načrte, da krepimo našo prisotnost na Vzhodu in s tem zagotavljamo tudi varnost vzhodnim članicam zavezništva Nato," je dodal Tonin.

Razkril je še, da se Slovenija pogovarja s Slovaško, da bi tja napotili do 50 vojakov, ki bi pomagali okrepiti vojaško prisotnost v državi.

Na zgradbi slovenske vlade plapola ukrajinska zastava 

Vlada je danes na zaprti seji razpravljala o razmerah ob "agresiji Rusije na Ukrajino", je na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Sprejela je tudi odločitve za potrditev aktualnih ukrepov zveze Nato in aktiviranje potrebnih dežurstev. Kot je dodal Janša, bo s sklepi v najkrajšem mogočem času seznanila odbora DZ za obrambo in zunanjo politiko. Na Twitterju pa je Janša objavil fotografijo zgradbe slovenske vlade, nad katero plapola ukrajinska zastava. Ob tem je zapisal, da je "bitka za Ukrajino bitka za EU". 

Predsednik vlade je že pred tem sporočil, da Slovenija skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsoja rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal.

Ukrajinsko predstavništvo v Sloveniji se zahvaljuje za podporo in pomoč
Ukrajina se Sloveniji kot prijateljski državi zahvaljuje za podporo in pomoč, je danes pred ukrajinskim veleposlaništvom dejala namestnica vodje ukrajinskega diplomatskega predstavništva v Sloveniji Natalija Markevič. Ob tem je poudarila potrebo po "enotnem in ostrem odzivu sveta proti ruski agresiji".

"Ruska vojska je danes ob 8. uri zjutraj začela agresijo proti Ukrajini in izvedla obsežno obstreljevanje ukrajinskih enot na vzhodu in jugovzhodu države. V Ukrajino so vstopili iz Belorusije in okupiranega ozemlja na polotoku Krim," je uvodoma dejala ukrajinska predstavnica.

"Na žalost so med napadi že padle žrtve med civilisti," je dodala Markevičeva in naštela nekaj območij, kjer so bili ljudje ranjeni ali ubiti. "Ukrajinske sile so v skladu z 51. členom ustanovne listine ZN razglasile pravico do samoobrambe in začele obrambo države pred sovražnikom. Ob tem so sporočile, da se bo Ukrajina branila z vsemi silami."

Ukrajinska predstavnica se je nato zahvalila Sloveniji in Slovencem za izkazano prijateljsko držo in podporo, še posebej pa je omenila predsednika Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo, "ki sta v svojih izjavah podala jasno sporočilo, da Slovenija podpira Ukrajino".

 

V še enem tvitu je premier Janša menil, da je ruski napad izdaja, ki bo imela ogromne geopolitične posledice. "Številne države bodo zdaj poskušale razviti svoj jedrski arzenal," saj proti temu ni več realističnih argumentov. Svet je vstopil v vročo hibridno vojno s posledicami brez primere, je tvitnil.

zastava | Foto: Predsednik vlade naj bi se po napovedih danes v Bruslju udeležil kriznega sestanka voditeljev članic EU o ukrajinski krizi zaradi zaostrovanja varnostnih razmer. Posvetovanja potekajo tudi v okviru zveze Nato.

Kirgiška vojska
Novice Je Rusija uničila ukrajinsko zračno obrambo? #vŽivo

Neuradno: Janšev obisk v Ukrajini ni odpovedan

Janez Janša naj bi se danes odpravil v Kijev. Kot smo izvedeli neuradno, obiska kljub dogajanju v Ukrajini ni odpovedal. Smo pa neuradno izvedeli, da so se Slovenci, ki so zaradi obiska Janše v Kijev odšli včeraj, že odpravili proti Sloveniji z osebnim vozilom.

Namen obiska je bil izkazati podporo Slovenije evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja.

Janša ostro obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, je danes tvitnil premier Janez Janša. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini.

"Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994," pa je zapisal v drugem tvitu s ključnikom StandWithUkraine.

Premier Janša se je s tem odzval na obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes začela Rusija.

Janša
Novice Janša jutri v Ukrajino, danes sestankoval o varnostnih razmerah v Sloveniji

Slovenija kritizirala Rusijo že v preteklih dneh

Slovenija je odločno nasprotovanje ruskim potezam izrazila že v preteklih dneh, potem ko je Moskva v ponedeljek priznala neodvisnost samooklicanih separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk. V sredo je zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Ljubljani Timurja Ejvazova. Izrazili so mu odločno nasprotovanje Slovenije ruskim potezam ob ukrajinski meji, še posebej enostranskemu ruskemu priznanju Donecka in Luganska. Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska, so poudarili na MZZ.