Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2023,
17.48

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

Natisni članek

Slovenija zdravje ministrica

Torek, 10. 10. 2023, 17.48

6 mesecev, 2 tedna

Bodoča ministrica bi omejila bolniške in prevetrila košarico pravic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je s svojo predstavitvijo prepričala odbor DZ za zdravstvo. Predstavitev ekonomistke je kot ustrezno ocenilo 11 članov omenjenega odbora, kot neustrezno pa pet. V predstavitvi je poudarila, da si je kot prioritete zastavila dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic.

Odboru DZ za zdravstvo  se je predstavila kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Prioritete, ki bi jim Prevolnik Ruplova sledila so dostopnost, kakovost, neopredeljeni in košarica pravic, ki bi jo kandidatka za ministrico prevetrila. Kako točno bi jo prevetrila ni povedala, je pa omenila tri zdravstvene storitve: nenujne prevoze, določena zdravila in bolniške, ki po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja morda ne bodo več v košarici pravic oziroma bo prišlo do njihovega krčenja.

Aktualna državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in članica strateškega sveta za zdravstvo Valentina Prevolnik Rupel bo v primeru, če njeno imenovanje potrdita tako odbor državenga zbora za zdravstvo kot nato poslanci, na čelu zdravstvenega resorja nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je s funkcije odstopil julija.

Prioritete, ki jim bi Prevolnik Rupel sledila so: dostopnost, kakovost, neopredeljeni pacienti in košarica pravic. 

Napoveduje merilnike kakovosti in register bolezni 

Poudarila je, da imamo v nasprotju z drugimi državami le malo merilnikov kakovosti in učinkovitosti v zdravstvu in dodala, da so ti merilniki nujni, zato jih bodo skušali vpeljati v sistem na podlagi strategije kakovosti in varnosti.

Za leto 2024 je napovedala tudi vzpostavitve registrov več bolezni. Register raka imamo že več kot 50 let in je najstarejši tovrstni register, nimamo pa registra mnogih drugih, denimo srčno-žilnih bolezni, pri katerih je umrljivost največja.

Prevetrila bi košarico pravic 

Spremembe pri košarici pravic so povezane z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem oziroma njegovo ukinitvijo. Prevolnik Rupel jo namerava prevetriti, kar pa, kot je poudarila, ne pomeni zmanjševanja oziroma krčenja pravic. Njen cilj je namreč, da bi v košarici pravic imeli le tisto "kar res potrebujemo".

"Ko smo uvedli dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so bile manj pomembne zdravstvene storitve krite iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, nekatere storitve celo v 90 odstotkih in v zelo nizkem deležu, v samo desetih odstotkih iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Medtem so bile pomembnejše zdravstvene storitve prav tako krite iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak v manjšem odstotku. Storitve, ki so do zdaj spadale v košarico pravic, so nenujni zdravstveni prevozi, zdravila in absentizem (bolniške), vprašati pa se moramo, kaj si mi želimo, da je v košarici pravic," je dejala.

Neopredeljeni 

Zdravnikov družinske medicine ne bomo povečali kar naenkrat in če bomo šteli vse neopredeljene, ki dejansko imajo dostop do oskrbe pa nimajo izbranega družinskega zdravnika, se število neopredeljenih ne bo zmanjšalo, je poudarila Prevolnik Rupel. Zato se moramo, kot pravi, vprašati kaj je težava in premisliti kaj narediti v tej situaciji, ker nam je pomembno, da osebe pridejo do pravočasne, kakovostne oskrbe.

Druga pomembna področja, ki se jim bo posvetila, so kadri, nujna medicinska pomoč, upravljanje, javno in zasebno zdravstvo, investicije in ogljični odtis. 

Omejitev bolniškega staleža navzgor?

Na vprašanje o absentizmu je povedala, da trenutno v Sloveniji trajanje bolniškega staleža ni omejeno in da ni kapice, ki bi omejila bolniški stalež navzgor. Kakor je bilo razumeti, se pripravlja nov interventni zakon, ki bo opredelil tudi ti dve področji.

Zagotovila je, da bo pri izbiri članic in članov svetov zavodov upoštevala njihove kompetence, to so strokovnost, poznavanje zdravstvenega sistema in poznavanje financiranja zdravstva, pa je poročal spletni portal mmc rtvslo. 

V iniciativi Glas ljudstva začeli zbirati podpise za predlog novele interventnega zakona

V iniciativi Glas ljudstva so danes začeli zbirati podpise za vložitev predloga novele interventnega zakona za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Ob tem so predstavili kampanjo, v okviru katere bodo s prirejenim reševalnim vozilom obiskovali slovenske kraje, opozarjali na kritičnost razmer v zdravstvu in pozivali k oddaji podpisov.

Zbiranje podpisov pod predlog omenjene novele po odločitvi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič poteka od danes do 8. decembra, za vložitev jih potrebujejo 5000. Pobudniki novele so se danes zbrali pred upravno enoto za ljubljanskim Bežigradom, kjer so izpolnili prvih nekaj obrazcev in predstavili kampanjo z naslovom Ustavimo rušenje javnega zdravstva.
 
Kot je navedel predstavnik iniciative Jaša Jenull, je v pripravljenem zakonskem predlogu zahteva, da se za 10 odstotkov dvigne prag, pri katerem lahko osebni zdravniki odklonijo paciente. Predlog predvideva tudi administrativno razbremenitev osebnih zdravnikov, okrepitev timov družinske medicine in nagrajevanje zdravnikov, ki so pripravljeni sprejeti več pacientov.

Prav tako zakon predvideva "takojšnjo ukinitev dvoživkarstva oziroma to, da se vsa dovoljenja za popoldansko delo ukinejo in se jih potem podeljuje zgolj s privoljenjem ministrstva za zdravje", je dejal Jenull. Podeljevanje novih koncesij bi se po njegovih besedah zamrznilo do nove splošne koncesijske pogodbe, "ki bo zagotovila, da bodo koncesionarji skupaj z vsemi bonitetami, ki jih imajo od svojega poklica, nosili tudi enakovredno breme, kot ga nosijo javni zavodi".

Glede kandidatke za ministrico za zdravje Valentine Prevolnik Rupel je Jenull dejal, da gre po njihovih informacijah za strokovno osebo, ki pozna področje. "Lahko rečemo samo to, da držimo pesti, da bo dejansko kar se da odločno naslovila to krizo," je dejal. Edina stvar, ki jih trenutno skrbi, pa je to, da je v prvih izjavah napovedala "neke delne postopne izboljšave", medtem ko v iniciativi upajo, "da razume, da je situacija tako kritična, da je treba ukrepati odločno in pogumno".
Državni zbor 30. obletnica
Novice Neuradno: koalicijski poslanci proti zakonu o digitalizaciji zdravstva
Erik Brecelj.
Novice Brecelj: Zelo sem hvaležen, da je Prevolnik Ruplova sprejela kandidaturo
Ne spreglejte