Sobota,
29. 10. 2022,
15.21

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

65

Natisni članek

Nika Kovač Branko Grims policija

Sobota, 29. 10. 2022, 15.21

1 leto, 6 mesecev

Napadi se vrstijo, policija preverja žalitev še enega poslanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

65

slovenska policija | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

V okolici poslopja DZ je po navedbah policije v petek prišlo do dveh primerov nasilnega vedenja do poslancev. V primeru napada na Branka Grimsa (SDS) poteka intenzivna preiskava, tudi s pregledom nadzornih kamer, za ugotovitev identitete napadalca. V drugem primeru pa so policisti identiteto ugotovili na kraju, a druge okoliščine še preiskujejo. Po poročanju N1 naj bi šlo tudi v tem primeru za poslanca stranke SDS. 

Ljubljanski policisti so bili po besedah samostojnega policijskega inšpektorja iz sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Klemna Izde o napadu na Grimsa obveščeni v petek nekaj pred 16. uro.

Danes so javnosti posredovali fotografije osumljenca, katere identiteta še ni znana. Policija naproša vse, ki bi osebo prepoznali ali imeli o tem kakršne koli informacije, da obvestijo policijo na številko 113, Policijsko postajo LjubljanaCenter na št. (01) 475 06 00, lahko tudi anonimno na 080 1200.

Fotogalerija
1 / 3
Branko Grims
Novice Grims: Šlo je za zasedo in organiziran napad

 Policija obravnava žalitev še enega poslanca SDS

Policisti so v petek v bližini DZ obravnavali tudi primer, ko je oseba žalila drugega poslanca. Policisti so identiteto verbalno nasilne osebe ugotovili na mestu, vseeno pa zbirajo obvestila, preverjajo okoliščine in ugotavljajo elemente morebitnega kaznivega dejanja. Po poročanju portala N1, naj bi šlo tudi v tem primeru za poslanca stranke SDS. 

Izda je zagotovil, da policija v primeru obravnave nasilnih dejanj vedno postopa skladno s ciljem, da se zagotovi varnost ljudi in dejanja razišče v celoti. "Obsojamo vsakršno nasilje in ga obravnavamo z ničelno toleranco," je bil jasen. Glede opozoril iz poslanskih vrst, da so pogosto žrtev nasilnega ravnanja, je povedal, da so politični predstavniki res med bolj izpostavljenimi, a da na policiji ukrepajo vselej enako.

Bodo poostrili varovanje DZ? 

Pri varovanju poslopja DZ sodelujejo z vodstvom ustanove ter v primeru dogodkov ali okoliščin, ki vplivajo na oceno ogroženosti, sprejmejo določene ukrepe ter izvajajo druge aktivnosti za zagotavljanje ustrezne stopnje varnosti. V luči zadnjih primerov so po Izdovih navedbah že v stiku s pristojnimi glede potrebnih ukrepov. Več ni želel povedati, saj je preiskava obeh primerov še v teku.

Branko Grims
Novice Fizični napad na poslanca pred parlamentom
Klakočar Zupančičeva: Prizadene me vsak javni verbalni in fizični napad na kogarkoli

Na dogodke, ki so se zgodili v zadnjem tednu, se je odzvala tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Državljane poziva  k spoštovanju, medsebojnemu razumevanju in prijaznosti. V zapisu na spletnih straneh Gibanja Svoboda je zapisala, da jo prizadene vsak javni verbalni in fizični napad na kogarkoli, enako kot tudi javnosti skrito nasilje. Klakočar Zupančič ugotavlja, da živimo v časih, ki niso prijazni do nikogar. Ravno zato poziva vse, da "strnemo vrste na poti do spoštljivega dialoga".
Novice Je to moški, ki je napadel Niko Kovač? #foto
Novice Po napadu na Niko Kovač: policija razkrila več informacij #video