Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
14.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

varstvo potrošnikov

Sreda, 4. 5. 2011, 14.02

6 let, 7 mesecev

Na vseh trgih je enaka le milka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovaška zveza potrošnikov je s testi dokazala, da enaki izdelki velikih korporacij v vseh državah EU niso enake kakovosti. Ali tudi Slovenci dobivamo na trg izdelke nižje kakovosti?

Slovaška zveza potrošnikov je dokazala, da enaki izdelki velikih korporacij niso enake kakovosti v vseh državah Evropske unije, o svojih ugotovitvah pa so že obvestili evropskega komisarja za zdravje in varstvo potrošnikov Johna Dallija. Izdelano v matični državi Slovaki so tako v supermarketih v Nemčiji, Avstriji, Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem, Češkem, Poljskem in Slovaškem kupili kokakolo, čokolado milka, Kotanyjeva poper in rdečo papriko, Nescafejevo instant kavo gold, Jacobsovo kavo v zrnju kronung in espresso kavo proizvajalca Tchibo, nato pa njihovo kakovost preverili v laboratorijih slovaškega nacionalnega veterinarskega prehrambnega inštituta. Rezultat: na vseh trgih je enaka samo Milka. Ava iz Italije Da so slovenske gospodinje kmalu ob prihodu Müllerja na slovenski trg ugotovile, da je denimo prašek ali pa čokolada iz te trgovine po njihovem mnenju boljši, ni nič novega. Izdelki iz te trgovine naj bi bili izdelani v matičnih državah in ne drugje, kot je zaradi cenejše proizvodnje običajno v letih globalizacije, da se proizvodnja seli iz matičnih držav tja, kjer so stroški nižji. Na to nas v zadnjem času opozarja tudi televizijski oglas za pralni prašek znamke Ava, ki poudarja, da je izdelek narejen v Italiji.

Prilagoditve so posledica zakonodaje "Drži, da je veliko izdelkov vezanih na lokalne trge, pa naj gre za državo ali regijo, saj imajo v vsaki državi drugačen okus denimo za hrano ali modo. Prilagoditve so lahko tudi posledica zakonodaje, saj recimo v pralnih sredstvih v Sloveniji dovoljujemo fosfate, večina zahodnoevropskih držav pa ne," pojasnjuje Boštjan Okorn, vodje testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), in dodaja, da so razlike lahko tudi posledica jezika, denimo pri izbirnikih v elektronskih napravah, ali drugih s strani države določenih pravil, kot so denimo dnevne luči v avtomobilih.

Slabše le za vzhodni trg A vseeno zmoti ugotovitev Slovakov, da so izdelki nižje kakovosti namenjeni v glavnem novim članicam EU, saj niti v enem primeru slabšega izdelka niso dobili nemški ali avstrijski potrošniki. Ali gre za utvaro, ko govorimo o enotnem evropskem trgu, če pa očitno obstajata dve kategoriji potrošnikov?

"Kljub globalizaciji še vedno kupujemo lokalno, kar ni nujno slabo," je prepričan Okorn. Primerjalni testi ZPS v reviji Vip so, tako pravi Okorn, pokazali, da razlik v kakovosti med pralnimi sredstvi, nekaterimi izdelki zabavne elektronike in bele tehnike ali nutellami praktično ni. "Pri prehranskih izdelkih imajo potrošniki dostikrat občutek, da pri nas multinacionalke prodajajo manj kakovostne izdelke, a vsaj pri lešnikovem namazu smo s primerjalnim testom to ovrgli, saj so vse Nutelle, tako italijanska, poljska, nemška, dobile praktično isto oceno. Seveda pa se njihov okus razlikuje," pravi Okorn.

Nekateri izdelki boljši na Vzhodu kot na Zahodu Na zvezi ugotavljajo, da kupljeni izdelki niso vedno enaki kot v tujini, kar gre na račun prilagoditev, "ki pa v do zdaj preizkušenih primerih niso na račun kakovosti", kot zagotavlja Okorn. In še: "Obstajajo tudi izdelki, denimo televizor, izdelan na vzhodnem trgu, ki se je izkazal za bolj kakovostnega od televizorja z zahodnega trga."

Ne spreglejte