Nedelja,
4. 8. 2024,
7.18

Osveženo pred

4 ure, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,87
romanje Slovenci po svetu Slovenci Svete Višarje

Natisni članek

Nedelja, 4. 8. 2024, 7.18

4 ure, 3 minute

Na Svetih Višarjah danes tradicionalno romanje treh Slovenij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,87
Svete Višarje | Srečanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije poteka vsako leto prvo nedeljo v avgustu na Svetih Višarjah. Lani je bilo odpovedano zaradi ujme, ki je prizadela Slovenijo in del zamejstva. | Foto Ana Kovač

Srečanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije poteka vsako leto prvo nedeljo v avgustu na Svetih Višarjah. Lani je bilo odpovedano zaradi ujme, ki je prizadela Slovenijo in del zamejstva.

Foto: Ana Kovač

Slovenci iz matične domovine, zamejstva in izseljenstva se bodo danes srečali na tradicionalnem romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah pri Trbižu. Osrednjega srečanja Slovencev na stičišču slovenskega, romanskega in germanskega sveta se bo udeležila tudi državna sekretarka na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Tradicionalno romanje se bo začelo dopoldne s predavanjem umetnostnega zgodovinarja Ferdinanda Šerbelja. Opoldne bo sledila slovesna maša, ki jo bo z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Srečanje se bo sklenilo s kratkim kulturnim programom na ploščadi za tamkajšnjo cerkvijo.

Tradicionalno, že 36. romanje treh Slovenij, organizirata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, sofinancira pa ga urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Lani srečanje odpadlo zaradi ujme

Srečanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije je ena od najbolj množičnih prireditev, povezanih s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Poteka vsako leto prvo nedeljo v avgustu na Svetih Višarjah. Lani je bilo odpovedano zaradi ujme, ki je prizadela Slovenijo in del zamejstva.

Svete Višarje so romarski kraj vseh narodov, ki živijo v Furlaniji - Julijski krajini, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem, so pa tudi izjemno priljubljena turistična točka in smučišče. Na tradicionalnem romanju se ob lepem vremenu vsako leto zbere več sto vernikov.

Višarje
Sportal Pravi križev pot, a za nagrado nebeški razgled – Višarje #video
Višarje Giro
Sportal Višarje: ovekovečeno, kje se je Roglič snel z verige
Trbiž Giro
Sportal V Trbižu že vse v znamenju Gira, za gondolo na Višarje le 3.000 vozovnic