Petek,
25. 3. 2022,
20.01

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,82

13

ZDA Rusija Kitajska Ukrajina Vladimir Prebilič

Natisni članek

Petek, 25. 3. 2022, 20.01

2 leti, 4 mesece

Na koga lahko računajo Rusi? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,82

13

O ukrajinski vojni teče beseda tudi na dvodnevnem vrhu Evropske unije, kjer prvič sodeluje ameriški predsednik Joe Biden. Novinarji Planet TV so pri slovenskih obramboslovcih preverili, kakšno je odzivanje zahodnih varnostnih struktur Unije in NATA, ali je res, da so sankcije edino, kar sploh imamo, kako je vojna spremenila odnose med velikimi silami in na čigavo pomoč lahko zares računa Vladimir Putin. 

Ukrajinska vojna trese geostrateška razmerja moči po vsem svetu. Po besedah obramboslovke Maje Grab se kaže, "da gre počasi v pozicijsko vojno, se pravi, da se položaji ne spreminjajo. To je merjenje moči v smislu, kdo bo zdržal dlje".

Zahod je proti Rusiji ukrepal z obsežnimi gospodarskimi sankcijami, Nato Ukrajino oskrbuje z vojaško opremo, v samo vojno pa se neposredno ne vpleta. V pogledu realne, trde moči evropske države niso pripravljene na spopad, in tudi ne miselno, je razložil profesor Vladimir Prebilič. "Nato je v trdi moči edina opora, predvsem skozi ameriško moč. Tega se dobro zaveda in dobro izkorišča," je povedal Prebilič. 

Zahod ima v ukrajinski vojni štiri interese, ugotavlja nekdanji diplomat, geopolitični in varnostni analitik Mirko Cigler. In sicer, da boj ne eskalira v uporabo orožja za množično uničevanje, Ukrajini pomaga pripeljati vojno do točke, ko se bo Rusiji bolj splačala diplomacija. Tretji interes je Rusijo sankcionirati, in četrti, poskrbeti, da se vojna ne prelije v zahodni prostor.

"Evropa je izkoreninila vojni gen Evropejca"

"Evropa je naredila vse, da bi izkoreninila vojni gen Evropejca, in v tem je bila uspešna. Zato imamo mir. Ko pa konflikt potrka, pa postanemo ranljivi," je še dodal Prebilič.

Naš interes ukrepanja seže torej le do točke, kjer se konča naš mir. Zahodne države ob tem pozivajo za zdaj nevtralno velesilo Kitajsko, naj obsodi rusko agresijo, a Prebilič meni, da se Kitajska ne bo aktivno vpletla v konflikt. "Njim je ta situacija pisana na kožo," je dejal.

Kljub temu da ima Kitajska unikaten vpliv na Rusijo, ta namiguje na medsebojno zbliževanje. Rusi lahko torej v resnici računajo le sami nase, ugotavljajo obramboslovci.

Indija in Kitajska, ki imata toliko prebivalstva, želita preživetje zagotoviti le svojim ljudem, je dejala Grabova, Cigler pa je zaključil, da Kitajska igra svojo vlogo, ki se vidi v tekmovanju z ZDA za primat na svetovnem vrhu.

Dobran Božič
Novice Dobran Božič: Putin je računal na večjo razdvojenost EU in Nata
ruska vojska parada moskva
Novice Ukrajinska vojska: Rusi morajo invazijo končati do tega datuma
Ubili
Novice Imajo dovolj? Ruski vojaki namenoma ubili lastnega poveljnika. #vŽivo
Nosečnost, nosečnica
Novice Zgodba nadomestne matere: primorana se je vrniti v Ukrajino in tam roditi