Nedelja,
11. 12. 2016,
19.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Zoran Mušič Ivana Kobilica dražba dražba umetnin Petar Lubarda Carniola Antiqua

Nedelja, 11. 12. 2016, 19.32

6 let, 7 mesecev

Na dražbi v Ljubljani prodali sliko za 35 tisoč evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Petar Lubarda RIjeka Crnojevića, slika | Foto Bobo

Foto: Bobo

Sliko, ki jo je naslikal priznani srbski slikar Petar Lubarda, so na dražbi starin in umetnin v Narodnem muzeju v Ljubljani prodali za 35 tisoč evrov. Izklicna cena je bila 17.000 evrov. Skupaj so prodali za dobrih 100 tisoč evrov umetnin.

Sliko z naslovom Rijeka Crnojevića je Lubarda naslikal leta 1949 in je bila leta 1950 razstavljena na 25. bienalu v Benetkah.

Več kot polovice od 107 umetnin na dobro obiskani dražbi, ki jo je organizirala starinarnica Carnioli Antiqui, sicer niso prodali. Med drugim prisotni niso dražili za sliki Zorana Mušiča Paesaggio Dalmata z najvišjo izklicno ceno (58 tisoč evrov) in Sakralni objekt z izklicno ceno 53.000 evrov (so pa prodali Mušičeve Konjičke za 2.800 evrov, izklicna cena je bila 2.600 evrov).

Kljub manjšim poškodbam na spodnji strani so portret Luize Pesjakove slikarja Michaela Stroja prodali za izklicno ceno 8.500 evrov. Olje na platnu (skrajno desno na fotografiji) je Stroj naslikal leta 1850. | Foto: Bobo Kljub manjšim poškodbam na spodnji strani so portret Luize Pesjakove slikarja Michaela Stroja prodali za izklicno ceno 8.500 evrov. Olje na platnu (skrajno desno na fotografiji) je Stroj naslikal leta 1850. Foto: Bobo Sliko Franca Karla Remba Lot s hčerama po izklicni ceni 50 tisoč evrov je družina Attems tik pred dražbo umaknila. Prav tako niso prodali treh stolov Jožeta Plečnika po izklicni ceni 9.900 evrov.

Sliko Ivane Kobilce prodali za 28.700 evrov

So pa na dražbi prodali še nekaj dražjih slik: Ženski akt, ki ga je naslikala Ivana Kobilca, za 28.700 (izklicna cena je bila 24 tisoč evrov), sliko Sejalec kolektiva Irwin za izklicno ceno 12.500 evrov in portret Luize Pesjakove slikarja Michaela Stroja za izklicno ceno 8.500 evrov. Prodali so tudi sliko Maksima Sedeja Ribiška družina, in sicer za izklicno ceno 5.000 evrov.


Preberite še:

-> Ljubljana se želi zgledovati po Trstu: na dražbi za 400 tisoč evrov umetnin
-> Na dražbi slike najbolj znanih slovenskih slikarjev


Za olje na platnu z naslovom Ribiška družina, ki ga je Maksim Sedej naslikal leta 1967, je kupec odštel 5.000 evrov. | Foto: Bobo Za olje na platnu z naslovom Ribiška družina, ki ga je Maksim Sedej naslikal leta 1967, je kupec odštel 5.000 evrov. Foto: Bobo

"Zadovoljni smo," nam je dejal vodja dražbe Jaka Prijatelj. "Prodali smo večino cenejših stvari in nekaj dražjih. Računam, da se bo še kdo oglasil po dražbi. Nekatere stvari so stranke umaknile, nekatere stvari bo mogoče kupiti po izklicnih cenah, pri nekaterih pa se bo še dalo kaj pogajati. Delamo naprej," je dodal.

Za večino dražjih stvari ni bilo velikega zanimanja. Je bil vzrok previsoka cena? "To je zelo relativno. Mogoče so bile previsoke cene, mogoče ni bilo pravih ljudi. Ni samo cena vplivala. Mogoče se nekateri niso želeli tako javno izpostavljati," razmišlja Prijatelj.

Umetnine z manjšo vrednostjo so bile med dražitelji bolj zaželene. Takole so dražili za lesorez Božidarja Jakca z naslovom Koncert. Cena je narasla s 170 na 340 evrov:

Prodali za dobrih 100 tisoč evrov umetnin

Skupaj so po prvih ocenah iztržili dobrih 100 tisoč evrov, provizija organizatorja, starinarnice Carniola Antiqua, pa skupaj z davkom znaša med 20 in 30 odstotki.

Na dražbo je bilo prijavljenih 43 dražiteljev, nekaj ponudb pa so dobili tudi po pošti.

Prihodnji teden bo v Ljubljani še ena dražba umetniških del, in sicer v torek, ko bodo dražili dela slovenskih impresionistov in drugih umetnikov. Dela, med drugim slike Riharda Jakopiča, Matije Jame, Hinka Smrekarja in Matije Sternena, prodajata družbi Finetol in Alpen Invest.