Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2012,
13.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 25. 10. 2012, 13.32

8 let, 5 mesecev

Minister Turk kritikom: Predlagajte razlastitev Cerkve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ni naredilo nobenega koraka v smeri povečanega financiranja zasebnih visokošolskih zavodov v škodo javnim visokošolskim zavodom."

Ob tem je minister Žiga Turk za Demokracijo povedal, da njegovo ministrstvo ni nikoli iskalo spora s Svizom in da so bila vrata za njih vedno odprta. Turk na poziv predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja (Sviz) Branimirja Štruklja, naj odstopi, če ne zagotovi več denarja za ta resor, pravi, da Štrukelj s svojimi ravnanji in izjavami onemogoča kakršenkoli dialog med ministrstvom in sindikatom. Ob tem minister pravi, da je naloga sindikatov, kakor jo on sam razume, skrb za čim boljše pogoje dela in čim boljše plačilo za svoje člane. "Kar počne Štrukelj, pa ima popolnoma nasproten učinek," poudarja.

15 odstotkov manj za plače Ministrstvo mora maso plač zmanjšati za okoli 15 odstotkov, je ob tem potrdil Turk. "Nekaj malega smo realizirali skozi zakon za uravnoteženje javnih financ, večina pa nas čaka v prihodnjem letu," poudarja.

Turk: Nič nimamo proti avtonomiji ... Glede spremembe sestave in načina imenovanja sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu je Turk poudaril, da država rešuje napako, ki jo je naredila samoupravno organizirana skupnost. "Nič nimamo proti avtonomiji, ne želimo pa, da nadzorovani imenuje večino svojih nadzornikov," poudarja.

Na očitke, da želijo z novelo zakona o visokem šolstvu odpreti pot tajkunizaciji visokega šolstva, pa minister Turk odgovarja, da niso naredili nobenega koraka v smeri ustanavljanja novih zasebnih visokošolskih zavodov.

"Višji davki nikoli ne prispevajo k razvoju posamezne panoge" Glede višanja davkov, ki jih je vlada prisiljena poviševati za polnjenje proračuna, Turk pravi, da višji davki nikoli ne prispevajo k razvoju posamezne panoge. "Mi smo seveda proti dvigu DDV za časopise in revije tudi za to, ker nas skrbi za kulturni, literarni, znanstveni, poljudnoznanstveni tisk. Ti imajo še veliko večje težave kot dnevni visokonakladni tisk," poudarja.

Iz RTV želijo spet oblikovati resnično javno televizijo Ob vprašanju, kakšen je namen novele zakona o RTV, ki jo pripravlja ministrstvo, minister Turk odgovarja, da želijo iz RTV spet oblikovati resnično javno televizijo, ki deluje v javnem interesu. Novela po njegovih besedah uvaja tudi skrb za nacionalno in regionalno pomembne vsebine, ki jih RTV ne more pokrivati.

Turk: Blejski otok je bil cerkven pred revolucijo Turk je ob tem odgovarjal tudi na očitke nekdanje ministrice za kulturo Majde Širca, da je Blejski otok prepustil Cerkvi. Kot pravi, je bil Blejski otok cerkven pred revolucijo. "Če je to za nekoga problem, naj se ne skriva za revolucionarnimi odločitvami, ampak naj tukaj in zdaj predlaga razlastitev Cerkve," poudarja.

Glede evropskega košarkarskega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Sloveniji, pa minister pravi, da ministrstvo ima sredstva za kotizacijo, prav tako tudi za potrebno obnovo dvoran. "Zdaj so na potezi košarkarska zveza in mesta prireditelji," še izpostavlja Turk.

Ne spreglejte