Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 17.29

8 let

Mesić: Slovenija bo pristala na ureditev spora s Hrvaško na podlagi mednarodnega prava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ne bo spremenjen, je v oddaji hrvaškega radia S predsednikom na kavi ocenil hrvaški predsednik Stipe Mesić.

"Slovenija bo na koncu pristala na ureditev spora glede meja na podlagi mednarodnega prava, ne glede na to, da je slovenska politična elita primer spolitizirala ne glede na to, da je slovenska politična elita primer spolitizirala," je dejal Mesić. "Nekdo bi ostal brez svojega teritorialnega morja" Kot je poudaril Mesić, ni potrebe, da bi v sporu s Slovenijo popuščali, Bruselj pa mora zahtevati ureditev spora na podlagi mednarodnega prava. Po njegovih besedah je temeljno vprašanje odnosov med državama slovenska blokada hrvaških pogajanj z EU, ki jo je Ljubljana po Mesićevih besedah postavila, da bi prišla do izhoda na odprto morje čez hrvaško teritorialno morje. Če bi Slovenija dobila stik z odprtim morjem, bo nekdo ostal brez svojega teritorialnega morja, je poudaril Mesić.

"Potrebno bi bilo spremeniti mednarodno konvencijo" Kot je pojasnil, sega teritorialno morje neke države 12 navtičnih milj od obale, če bi Slovenija želela imeti izhod na odprto morje, pa bi potrebovala 14 navtičnih milj. "To pa pomeni, da je treba spreminjati mednarodno konvencijo o pomorskem pravu. Če bo Slovenija zahtevala od ZN spremembe konvencije in če bo ZN to sprejel, potem pa bo to tudi možno," je še dejal hrvaški predsednik.

"Slovenija je vstopila z odprtim mejnim vprašanjem" Ponovil je, da je Slovenija vstopila v EU z odprtim vprašanjem meje ter da Hrvaška takrat ni želela pisati pisma vsem članicam EU in blokirati Ljubljane, saj je zastopala stališče, da gre za dvostransko vprašanje. Med ostalim je povedal, da je odprt za pogovore s slovenskim kolegom Danilom Türkom ter da upa, da se ne bosta "le kulturno pozdravila", ko se bosta srečala, temveč tudi pogovarjala, "ker se imata o čem".

"Vstop se bo zavlekel tudi zaradi stanja v pravosodju" Mesić je še ocenil, da se bo vstop Hrvaška v EU zavlekel delno zaradi slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj, delno pa tudi zaradi stanja v hrvaškem pravosodju, ki pa po Mesićevem mnenju ne bo več tako velik problem za odpiranje pogajalskega poglavja o pravosodju.

"Slovenci na dopust, kjer se bodo dobro počutili" Hrvaški predsednik sicer ne pričakuje, da bo letos manj slovenskih turistov na Hrvaškem, saj "so Slovenci praktični ljudje, in bodo šli na dopust tja, kje se bodo dobro počutili".

Ne spreglejte