Četrtek,
10. 10. 2024,
11.47

Osveženo pred

4 ure, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Natisni članek

Radiotelevizija Slovenija Evropska komisija novinarka Neža Borkovič

Četrtek, 10. 10. 2024, 11.47

4 ure, 25 minut

Med dobitniki nagrade Evropske komisije tudi slovenska novinarka Neža Borkovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Neža Borkovič | Neža Borkovič je študentka novinarstva v Ljubljani in honorarno dela na Radiu Slovenija. | Foto EU in my Region/Instagram

Neža Borkovič je študentka novinarstva v Ljubljani in honorarno dela na Radiu Slovenija.

Foto: EU in my Region/Instagram

Med dobitniki nagrade Megalizzi-Niedzielski, ki jo Evropska komisija podeljuje novinarjem, je letos tudi novinarka na Radioteleviziji Slovenija Neža Borkovič. Komisija je v obrazložitvi prejema nagrade navedla njihov talent, predanost kakovostnemu novinarstvu in privrženost vrednotam EU, je razvidno z njihove spletne strani.

"Svoj poklic poskušam opravljati srčno, predano in z veliko mero odgovornosti. Presrečna in počaščena sem, da so to povsem na začetku moje kariere prepoznali tudi predstavniki Evropske komisije v Bruslju. V prihodnjih novinarskih letih bom naredila vse, da upravičim prejeto nagrado za mlado ambiciozno novinarko," je pojasnila slovenska nagrajenka Neža Borkovič.

Prispevek o pomenu velikih odprtih prostorov v mestih

Neža Borkovič je študentka novinarstva v Ljubljani in honorarno dela na Radiu Slovenija. Kot je navedla, je prispevek pripravila specifično za razpis, v njem pa je govorila o tem, kako pomembni so veliki odprti prostori v mestih, na primer prostrani trgi, parki brez dreves. To je po njenih navedbah "prostor, kjer se rojevajo in izvajajo kulturne dejavnosti in seveda politične manifestacije, tam se zgodi nepričakovano in to je nekaj najlepšega, kar lahko mesto ponudi svojim prebivalcem".

Poleg Borkovič sta nagrado prejeli Magna Araujo Amorim s Portugalske in Sigrid Hallqvist s Švedske. Preostali finalisti so bili Alice Ugolini in Nada El Khattab iz Italije, Marketa Krškova s Češke, Mikaela Pimentel iz Belgije, Nick Vink z Nizozemske, Shebnem Duzenci iz Azerbajdžana in Tamar Sikharulidze iz Gruzije.

Nagrado Megalizzi-Niedzielski so ustanovili kot poklon italijanskemu novinarju Antoniu Megalizziju in poljskemu aktivistu ter novinarju Bartku Piotru Orenta-Niedzielskemu, ki sta umrla v terorističnem napadu v Strasbourgu leta 2018.

Petra Vehovar
Trendi To je nova voditeljica informativne oddaje na Planet TV
Kaja Kobetič, novinarka; Suzana Perman, novinarka
Trendi Suzana Perman ima novo službo