Četrtek,
11. 3. 2021,
20.25

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

maska šport Koronavirus

Četrtek, 11. 3. 2021, 20.25

3 leta, 1 mesec

Maska pri pouku športne vzgoje ni več obvezna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

zaščitna maska | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vlada je na današnji seji odločila, da zaščitna maska ni več obvezna pri izvajanju pouka športne vzgoje in pouku športa. Preostale odločbe odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 ostanejo enake in se ne spreminjajo, so sporočili z vlade.

Gre za odlok, ki določa obvezno nošenje mask ter obvezno razkuževanje rok z razkužilom ob vstopu v zaprt javni prostor.

Uporaba maske je tako še naprej obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih krajih pa, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra oziroma tri metre pri izvajanju individualne športne vadbe. Maska je obvezna tudi v avtomobilu, če je v njem več oseb, ki ne živijo v skupnem gospodinjstvu.

Uporaba zaščitne maske pa še naprej denimo ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, vzgojitelje predšolskih otrok pri opravljanju neposrednega dela z otroki, učence v osnovni šoli do vključno 5. razreda, izključno ko so v matičnemu oddelku ter za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Tudi pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti. (STA)

Vlada je sicer včeraj za 30 dni podaljšala epidemijo, prav tako pa je podaljšala večino drugih omejitev. Dodatno se v vseh statističnih regijah sprošča dejavnost gradbeništva, nekaj sprememb je tudi na področju upravnih zadev.

Omejitev gibanja ponoči ostaja

Prav tako še naprej ostaja omejitev gibanja ponoči. Strokovna komisija za covid-19 namreč ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve za skrajšanje omejitve gibanja ponoči. Ta tako ostaja nespremenjena med 21. in 6. uro zjutraj. Bodo pa o tem znova odločali v naslednjih 14 dneh.

Na podlagi zadnje epidemiološke ocene se je vlada tudi odločila za sedem dni podaljšati veljavnost ključnih odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, med drugim omejitve pri zbiranju, šolanju in športu, pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, pri ponujanju kulturnih in kinematografskih storitev, prodaji vozil in javnem prevozu.

Znova nadzor nad izvajanjem karantene na domu

Vlada je na sredini seji potrdila tudi predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki spet uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu. Nazor nad izvajanjem karantene bo mogoč ne glede na to, ali je osebo v karanteno na domu zaradi tveganega stika napotil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ali policija ob prehodu meje. Sprejem zakona v DZ bo potekal po hitrem postopku, je poročala STA.

Preberite še:

AstraZeneca
Novice Slovenija bo ta mesec dobila kar sto tisoč odmerkov cepiva manj
Novice Preverite, kakšno je stanje v vaši regiji
Cepljenje na Madžarskem
Novice V naši sosedi rekordno število novih okužb