Četrtek,
23. 4. 2020,
11.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

55

Natisni članek

vlada Marjan Šarec Anton Zakrajšek

Četrtek, 23. 4. 2020, 11.05

4 leta

Marjan Šarec napovedal prvo interpelacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

55

Marjan Šarec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je napovedal interpelacijo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Kot je dodal "je sodu izbilo dno" pismo zdaj že nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. "Zanimivo, Marjan Šarec, ki me je dva meseca nazaj vabil v koalicijo, danes proti meni vlaga interpelacijo. V njej vidim priložnost, da epidemijo celovito obravnavamo in predožimo vse dokaze. Tudi kar se tiče (ne)odzivnosti predsednika prejšnje vlade ob pojavu epidemije. Tega si želim," se je odzval Počivalšek.

Anton Zakrajšek
Novice Vlada razrešila Zakrajška, kriminalisti preiskujejo dobavo zaščitne opreme

"Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a bili smo izigrani. Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Počivalška. Pismo Zakrajška je izbilo sodu dno," je na Twitterju zapisal Marjan Šarec, predsednik stranke LMŠ. 

Napoved Šarčeve interpelacije zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prihaja potem, ko so kriminalisti na zavodu za blagovne rezerve v torek preverjali domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme in vladne razrešitve Antona Zakrajška s položaja direktorja.

Napovedali notranjo revizijo

Vlada je ob njegovi razrešitvi navedla, da je v obdobju, ko je zaradi okužbe z novim koronavirusom delo opravljal od doma, sprejel nekatere odločitve, za katere je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo opazilo, da niso bile rezultat odgovornega upravljanja. 

Zakrajška je nato negativno presenetila izjava gospodarskega ministra Počivalška, češ da naj bi deloval iz ozadja in iz samoizolacije, ko je preboleval covid-19, ter izbiral dobavitelje zaščitne opreme. Kot je Zakrajšek zapisal v pisnem odzivu za medije, je v času bolezni na daljavo poskušal po najboljših močeh in znanju pomagati ali svetovati svojemu namestniku Ivanu Galetu in drugim sodelavcem.

Anton Zakrajšek ni več direktor za blagovne rezerve. | Foto: STA , Anton Zakrajšek ni več direktor za blagovne rezerve. Foto: STA ,

"Nikakor pa nisem jaz izbiral dobaviteljev," je zatrdil. Vse ponudbe, ki so tudi v času njegove odsotnosti prihajale na njegov elektronski naslov, je preposlal upravi za zaščito in reševanje, vse dobavitelje respiratorjev in njihove ponudbe pa so strokovno preverjali na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek, je še izpostavil. 

Tudi vse predhodne postopke z domačimi izdelovalci zaščitnih mask je koordiniralo ministrstvo oziroma uprava za zaščito reševanje, zavod pa je na podlagi njihovih pisnih sporočil samo izvedel naročilo. Zavod je torej za vsako pogodbo, pred njenim podpisom s strani zavoda, prejel tudi pisno soglasje ministrstva za gospodarstvo.

Počivalšek je nato napovedal okrepljen nadzor nad delovanjem zavoda, odredil je tudi notranjo revizijo. 

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič pa je v današnji izjavi novinarjem pred DZ spomnil na dogajanje v zadnjem času. "Zbrali smo dovolj gradiva, ki priča na sume, ki se dogajajo pri teh poslih," je dejal. Šarec je zato po njegovih besedah napovedal vložitev interpelacije, ko bodo zadevo preučili. Vložili bi jo lahko skupaj s partnerji.

"Z napovedjo smo dali jasno vedeti, da imamo zadeve, ki pričajo o marsičem. Na nas je, tudi na opoziciji, da se usedemo, te zadeve preštudiramo ter se skupaj odločimo, kdaj je primeren čas za vložitev interpelacije," je pojasnil poslanec.

LMŠ je sicer napovedala tudi zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije glede nabave zaščitne opreme. Kdaj bo gradivo pripravljeno, Kovačič danes ni odgovoril. (STA)

Podporo interpelaciji napovedala le še Levica

Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali le v Levici. V SD bodo počakali na gradivo, predsednik Dejan Židan pa Šarcu sporoča, da je "iti sam v akcijo zaradi petih minut slave v politiki nepotrebno". Za SAB je interpelacija v teh kriznih časih neodgovorna, poroča STA.

Po Šarčevem mnenju pa očitki o vložitvi interpelacije v času epidemije niso na mestu iz najmanj dveh razlogov. "Eden je način delovanja vlade, ki v času epidemije nima zadržkov pri sumljivih postopkih. Drugi pa je, da bo, preden se vsi postopki odvijejo, že mesec junij, ko bo dejansko obravnava," je pojasnil na Twitterju.

Anton Zakrajšek
Novice Zakrajšek: Ne jaz ne zavod ne bova žrtveni jagnji #video