Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2011,
13.49

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Igor Lukšič ministrstvo za šolstvo in šport Zdravilišče Radenci

Četrtek, 28. 4. 2011, 13.49

5 let, 4 mesece

Lukšič: "Ne poznamo več stanja duha v šolstvu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ali so za slabe rezultate nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) v Pomurju res krivi ravnatelji, ki so predolgo na svojih položajih in so premalo ambiciozni?

Šolski minister dr. Igor Lukšič se je odzval povabilu slovenskih srednješolskih ravnateljev, ki so se pred kratkim zbrali v Radencih na tridnevnem srečanju. Minister je poudaril, da ne ukinjajo programov, ampak delajo mrežo šol, toda realnost je taka, da se bodo lahko na primer prodajalci, tapetniki, metalurgi in grafični tehniki v prihodnje šolali le na treh lokacijah v Sloveniji. Osem srednjih šol je namreč zaradi slabega vpisa že na meji smotrnosti, pomanjkanje otrok pa bo največje prav v prihodnjem šolskem letu.

Povečanje destruktivnosti v slovenskih šolah Med njegovimi najbolj presenetljivimi izjavami je bila tudi ta, da v zadnjih desetih letih opažajo v vseh slovenskih šolah povečanje destruktivnosti. Je to povezano z večjim vključevanjem otrok s posebnimi potrebami v šole in bi morali pri raziskovanju te izločiti, da bi dobili realno sliko, kakor naj bi na primer preventivno pri NPZ-ju "odstranili" najslabše učence, da bi dobili boljše povprečje rezultatov? Nekateri menda to vedo, zato povprečni rezultati niso prava slika uspešnosti šol.

Lukšič:"Kakšen je resničen aktualen tip otrok v šolah Kakor koli: ne eno in ne drugo ni prav in tudi minister Lukšič je zgroženo ugotovil, da sploh ne poznamo več stanje duha v šolstvu in niti ne vemo, kakšen je resničen aktualni tip otrok v šolah in o čem razmišljajo – sedanja generacija je namreč povsem drugačna kot pred desetimi leti, pravila, metode in učbeniki so isti, sistem pa je postal tako formaliziran, da so učitelji pri svojem delu povsem blokirani ter nimajo možnosti tesnejšega stika in spoznavanja učencev.

Ne spreglejte