Petek,
29. 4. 2022,
20.50

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

73

Natisni članek

levica Luka Mesec

Petek, 29. 4. 2022, 20.50

1 leto, 12 mesecev

Luka Mesec ostaja na vrhu Levice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

73

Luka Mesec | Volilni rezultat na nedeljskih parlamentarnih volitvah je Levici prinesel pet poslanskih mest v državnem zboru, kar je precej manj kot ob državnozborskih volitvah leta 2018, ko je stranka dobila 9,3 odstotka glasov in devet poslanskih mandatov. | Foto STA

Volilni rezultat na nedeljskih parlamentarnih volitvah je Levici prinesel pet poslanskih mest v državnem zboru, kar je precej manj kot ob državnozborskih volitvah leta 2018, ko je stranka dobila 9,3 odstotka glasov in devet poslanskih mandatov.

Foto: STA

Svet stranke Levica je po opravljeni razpravi o ponujenem odstopu koordinatorja Luke Mesca in izvršnega odbora stranke na včerajšnjem večernem glasovanju izrekel zaupnico vodstvu stranke in mu podelil tudi mandat za pogajanja za vstop Levice v vlado Roberta Goloba. Kot je Mesec danes povedal v izjavi za medije, je svet Levice njeno vodstvo podprl z veliko večino, ni pa želel komentirati, ali uživa tudi podporo vseh poslancev.

Vodstvo stranke je odstop ponudilo zaradi slabega volilnega rezultata na državnozborskih volitvah.

Stranko je namreč podprlo 4,43 odstotka volivcev, kar je Levici prineslo pet poslanskih mest v državnem zboru, to je precej manj kot ob državnozborskih volitvah leta 2018, ko je stranka dobila 9,3 odstotka glasov in devet poslanskih mandatov.

Mesec, ki je pred volitvami napovedoval, da si želijo na tokratnih volitvah za tretjino izboljšati svoj rezultat, je tako že v nedeljo napovedal, da bo skupaj z izvršnim odborom svetu stranke ponudil svoj odstop, kar je tudi storil.

V stranki so tako po volitvah opravili razpravo o tem, kaj so naredili prav, kaj narobe in kako naprej, so po glasovanju v sporočilu za javnost zapisali v Levici.

Kot so poudarili, je bilo namreč njihovo osrednje sporočilo tokratne kampanje pred državnozborskimi volitvami, da ni zgolj dovolj odstaviti vlado Janeza Janše, ampak tudi, da je močan glas za Levico zagotovilo, da bo Slovenija dobila vlado, ki bo delovala v prid ljudi. "Da to sporočilo ni prodrlo, štejemo kot svoj glavni neuspeh," so zapisali.

Mesec pred novinarje

Ne glede na to pa so po opravljeni razpravi v stranki sklenili, da svet stranke izreče zaupnico izvršnemu odboru ter mu podeli mandat za začetek pogajanj o vstopu v novo vlado. Prišli so tudi do sklepa, da ne zadostuje, da dosegajo spremembe za ljudi, ampak jih morajo dosegati skupaj z njimi, navajajo v stranki.

Na temelju tega bodo, kot napovedujejo v Levici, sledile tudi strateške in organizacijske spremembe, ki stranko čakajo v prihodnje.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal Mesec, je bila takšna odločitev sprejeta z veliko večino, saj je za zaupnico glasovalo 25 članov sveta, pet pa jih je bilo proti, pri čemer so se po njegovih besedah člani izvršnega odbora glasovanja vzdržali.

Na vprašanje, ali uživa tudi zaupanje vseh izvoljeni poslancev Levice, pa je odgovoril, da "vprašanje sicer razume, a ga ne komentira".

Potem ko je svet stranke vodstvu podelil tudi mandat za pogajanja za vstop v vlado, se je Mesec, kot je dejal, danes že slišal z najverjetnejšim novim predsednikom vlade Golobom. Potencialni koalicijski partnerji, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, se bodo tako sestali v torek, ko Mesec že pričakuje konkretne korake pri sestavljanju nove vlade.

Glede na statut stranke izvršni odbor sicer sestavlja 12 članov, med drugim koordinator stranke in njegov namestnik oziroma namestnica, generalni sekretar stranke, vodja poslanske skupine in sekretar poslanske skupine.
Robert Golob
Novice Bo že prvi zakon Gibanja Svoboda kršil pravo EU in ustavo?
Predčasne volitve v državni zbor 2022
Novice V Argentini za SDS in NSi, v Bruslju za Goloba
Urška Klakočar Zupančič
Novice To je služba, ki naj bi jo opravljala Urška Klakočar Zupančič