Petek,
30. 8. 2024,
11.50

Osveženo pred

2 uri, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,57
otroci Zdravstveni dom Ljubljana pomanjkanje delavcev pediater

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 11.50

2 uri, 32 minut

Pediatra v Ljubljani dala odpoved, novo službo sta našla v gospodarski družbi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,57

Ob tem, da imajo mnogi starši že tako težave pri iskanju pediatrov za svoje otroke, ljubljanski zdravstveni dom za Bežigradom z jutrišnjim dnem zapuščata še dva pediatra. Predstojnica enote Bežigrad in pediatrinja v enoti Moste-Polje pravita, da je stanje resno in da je težava vseslovenska. Pomagali si bodo z vsemi razpoložljivimi kadri in poskrbeli za otroke, sporočajo staršem. Pediatra, ki sta dala odpoved, se bosta zaposlila v gospodarski družbi, kjer so pogoji dela drugačni kot v javnih zdravstvenih ustanovah.

"Zavedamo se stiske otrok in mladostnikov, hkrati je pa to velik izziv za organizacijo dela naprej v naši enoti," je uvodoma pojasnila Anja Zidanšek, predstojnica enote Bežigrad in družinska zdravnica. 

Intenzivno iščejo nove sodelavce, opravljajo razgovore in objavljajo razpise. V prihodnjih tednih naj bi izvedeli, ali sta se za delo odločili dve zdravnici specialistki, oktobra predvidevajo še eno zaposlitev, in sicer sobne zdravnice, ki izkušnje na področju pediatrije že ima. Do prihoda novega kadra bodo delo organizirali čim varneje, je še dodala Zidanšek. 

Pomagali bodo vsi razpoložljivi kadri 

"Res si želimo poskrbeti za otroke, ki so ostali brez osebnega zdravnika. V tem času bo za otroke in mladostnike poskrbela šolska zdravnica, ki ostaja v enoti Bežigrad, skupaj z ekipo prisotnih pediatrov. Ob sistematskih pregledih si bomo pomagali z upokojenimi zdravniki, tudi spcializanti pediatrije, ki so v enoti zaposleni in morda tudi z zdravniki iz drugih enot Zdravstvenega doma Ljubljana," je še pojasnila predstojnica.

Težave na področju pediatrije sicer v državi trajajo že leta. Število prebivalcev narašča, upada pa interes zdravnikov, da bi se zaposlili, je stanje opisala Zidanšek. V enoti Bežigrad je sicer 45 zdravnikov specialistov pediatrije, ki lahko opredeljujejo otroke, a glavnina je že močno presežena. "Stanje je posledica minulih let, ko so opredeljevali otroke iz sosednjih občin, kjer so se najprej začele kazati težave s pomanjkanjem pediatrov," je dodala. 

V ZD Bežigrad polovica pediatrov starejša od 55 let 

Zidanšek je še pojasnila, da bodo že čez nekaj mesec oziroma let težko nadomestili upokojitve starejših kolegov. "Mi bi že ta hip lahko zaposlili devet specialistov pediatrije." Nujne so sistemske rešitve, je še pozvala odločevalce.

Tudi pediatrinja Marija Burnik iz enote Moste-Polje pove, da je težava vseslovenska in da en pediater ponekod opravlja delo dveh ali treh.

V dežurno ambulanto vse več otrok iz drugih občin 

Izpostavila je ljubljansko občino, kjer je velik problem s predčasnimi odpovedmi, predvsem zaradi težavnosti in zahtevnosti dela na področju pediatrične nujne medicinske pomoči. "V to dežurno ambulanto namreč prihaja vse več otrok, za katere starši trdijo, da je njihovo stanje nujno, ko pa jih najprej obravnava triažna medicinska sestra in pove, da stanje ni nujno, enako potem še zdravnik, starši tega niso pripravljeni sprejeti." 

Dežurna ambulanta je dodatno obremenjena tudi zaradi otrok iz drugih občin, kjer v večini pediatra v dežurstvu nimajo in ga raje pripeljejo v Ljubljano. Problem za delo v rednih ambulantah je tudi priseljevanje v Ljubljano, kjer starši posledično iščejo pediatra za svojega otroka. 

Več motenj v razvoju in duševnih stisk 

Vedno bolj kompleksne obravnave otrok so še en razlog, zakaj je tako težko najti pediatra, staršem še sporoča Burnik. "V predšolski ambulanti je čedalje več otrok z motnjami v razvoju in otrok iz posebnih socialnih okoliščin, ki jim je treba posvetiti več časa. V šolski problematiki pa se množijo kompleksne obravnave zaradi težav in stisk na področju duševnega zdravja mladostnikov," je dejala. 

320 pediatrinj in pediatrov ter šolskih zdravnic in zdravnikov je aprila letos v javnem pismu opozorilo, da potrebujejo 21 novih specialistov za obstoječe potrebe in zapolnitev mreže imenovanih zdravnikov šol. Še 15 bi jih potrebovali za opredelitev pacientov, ki so ostali brez izbranega zdravnika. 28 specializacij na leto pa potrebujejo za pokritje načrtovanih upokojitev. "Na 25 razpisanih mest za specializacijo se je nedavno prijavilo 12 kandidatov. Vzroke vidimo v tem, da je zapostavljanje primarnega javnega zdravstva tako vidno in delovna mesta za začetnike tako nekonkurenčna, da mlajši kolegi iščejo priložnosti drugje, morda celo v tujini," so med drugim naslovili na vlado, ministrstvo za zdravje, sindikat Fides in zdravniško zbornico Slovenije.

Burnik je izpostavila še potrebo po zmanjšanju administrativnih obremenitev. "Včasih imamo občutek, da se polovico ambulantnega časa ukvarjamo s pacienti, polovico pa s papirji.  

Pediatra, ki sta v enoti Bežigrad dala odpoved, se bosta zaposlila v gospodarski družbi, kjer so pogoji dela drugačni kot v javnih zdravstvenih ustanovah, lažje pa se izposluje tudi boljše plačilo, je še pojasnila Zidanšek. Kadre sicer v ZD Ljubljana skušajo privabiti tudi s kadrovskimi štipendijami in službenimi stanovanji po neprofitnih najemninah za deficitarne poklice.

Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, in Miroslav Elek, vodja službe za kardiologijo
Novice Nov udarec za otroško kardiologijo: Ljubljano zapušča še en zdravnik
prehrana služba
Novice Po mnenju pediatrov predlog strateškega sveta ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok
bolnik bolnica zdravje bolezen
Novice Pediatri: Ponovni pojav ošpic in oslovskega kašlja resno ogroža zdravje in življenje necepljenih oseb