Sreda,
28. 8. 2024,
13.00

Osveženo pred

57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19
Levica Blejski strateški forum Izrael Cipi Livni

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 13.00

57 minut

Levica zaradi udeležbe Cipi Livni grozi z bojkotom Blejskega strateškega foruma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19
Cipi Livni | Cipi Livni je bila ministrica v več izraelskih vladah. | Foto Guliverimage

Cipi Livni je bila ministrica v več izraelskih vladah.

Foto: Guliverimage

Levica se je danes pridružila pozivom civilne družbe, naj Blejski strateški forum prekliče vabilo nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni, sicer napovedujejo bojkot mednarodne konference. Kot so sporočili iz najmanjše koalicijske stranke, pričakujejo, da predstavniki Izraela na forumu ne sodelujejo v nikakršni obliki. Odzvala se je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je povedala, da povabilo Livnijevi ni bila enostavno odločitev, a da je Blejski strateški forum vključujoča platforma, ki sooča različne poglede. Zatrdila je tudi, da slovenska politika glede vojne v Gazi ostaja nespremenjena.

Blejski strateški forum med letošnjimi gosti navaja nekdanjo zunanjo ministrico in podpredsednico izraelske vlade Cipi Livni. Potem ko so nevladniki iz Gibanja za pravice Palestincev in Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino v ponedeljek vlado pozvali k umiku vabila izraelski političarki, se je tej pobudi danes pridružila tudi Levica.

Očitki na račun Livnijeve

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je bila Livnijeva v letih 2008 in 2009 kot takratna zunanja ministrica soodgovorna za vojaško operacijo v Gazi, med katero so izraelske sile ubile več kot 1.100 Palestincev. Levica še opozarja, da so oblasti v Združenem kraljestvu zaradi njene vloge v tej operaciji izdali tudi priporni nalog za Livnijevo.

Ob tem so spomnili še na lanske izjave politične veteranke, ko je po začetku obleganja Gaze dejala, da Izrael ni odgovoren za smrti civilistov, ki jih vojska ubije na območjih, na katerih je odredila evakuacijo, kar kaže na njeno podporo trajajočemu genocidu v Gazi.

Levica: Slovenija je priznala Palestino, zdaj je treba proti Izraelu voditi politiko bojkota

Slovenija je pred meseci priznala Palestino kot samostojno in suvereno državo. Temu diplomatskemu koraku mora slediti odločnejša politika bojkota ter umik vlaganj in uvedba sankcij proti državi Izrael, še predlagajo v stranki.

Če se bo Livnijeva vendarle udeležila foruma, bodo članice in člani Levice forum v celoti bojkotirali. K temu pozivajo tudi preostale udeležence dogodka.

PIC: Livnijevo je treba kazensko preganjati

Medtem so pri Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) danes skupaj z več drugimi organizacijami državno tožilstvo in policijo pozvali k uvedbi kazenskega postopka proti Cipi Livni zaradi vojnih hudodelstev.

Tudi oni so izpostavili njeno vlogo v izraelski vojaški operaciji v Gazi konec leta 2008 in v začetku leta 2009. "Ukrepanje slovenskih organov pregona je nujno, da se prepreči nekaznovanost za najhujša mednarodna hudodelstva, ki se še vedno izvršujejo zoper palestinsko prebivalstvo," so sporočili iz PIC.

Poleg centra so pod pozivom podpisani še Gibanje za pravice Palestincev, Mirovni inštitut, Solidarnostni odbor za svobodno Palestino, Zavod za kulturno raznolikost Open, Iniciativa Mestni Zbor ter Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v današnji izjavi novinarjem dejala, da povabilo Cipi Livni, nekdanji izraelski političarki, ni bila enostavna odločitev. A pravi, da je Blejski strateški forum vključujoča platforma. "Če hočemo soočenje različnih stališč in mnenj, potem moramo za skupno mizo soočiti različne poglede."

Ob tem je poudarila, da je slovensko stališče glede vojne v Gazi še vedno nespremenjeno. "Vojna v Gazi je nesprejemljiva. Slovenija je izjemno aktivna v vseh procesih za končanje vojne, za končanje agresije, končanje pobijanja civilistov, za končanje humanitarne krize in izpustitev talcev," je dejala in dodala, da Slovenija sodeluje tudi v pogovorih o nadaljnji politični arhitekturi, kako zagotoviti mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Na vprašanje Siol.net, ali bodo preklicali vabilo Cipi Livni, so z ministrstva za zunanje zadeve že v torek odgovorili: "Blejski strateški forum je regionalni strateški forum, ki združuje ljudi različnih, tudi nasprotujočih si pogledov. Namen foruma je spodbujanje dialoga in razumevanja med različnimi akterji, tudi v najbolj zahtevnih in konfliktnih okoliščinah. Vodilo slovenske zunanje politike na Bližnjem vzhodu je dosega dogovora o politični rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru drug z drugim. V tem kontekstu je ključnega pomena, da slišimo in razumemo poglede vseh strani, vključno z izraelsko, saj lahko le na ta način prispevamo k iskanju trajnih rešitev in krepitvi mirovnega procesa."
Cipi Livni, nekdanja zunanja ministrica Izraela
Novice Civilnodružbeni gibanji zahtevata umik vabila Cipi Livni na Blejski strateški forum