Torek,
12. 2. 2019,
13.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Pošta Slovenije stavka sindikat Levica

Torek, 12. 2. 2019, 13.00

5 let, 2 meseca

Levica za nujno sejo odbora za delo o razmerah na Pošti Slovenije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

V Levici zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, s katero želijo opozoriti na nevzdržne delovne razmere na Pošti Slovenije. Vladi predlagajo, da kot skupščina SDH skladno s stavkovnimi zahtevami poskrbi za ustrezne delovne pogoje na Pošti Slovenije in zagotovi široko dostopno mrežo poštnih poslovalnic.

Prav tako v Levici predlagajo sklep, da vlada ovrednoti izvajanje univerzalne poštne storitve in temu ustrezno prilagodi svoje zahteve po dobičku, je na novinarski konferenci poudaril vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

Pošta Slovenije
Novice Sindikata Pošte Slovenije 19. februarja v stavko, če ne bo dogovora z vodstvom

Glavna zahteva sindikatov je razbremenitev zaposlenih

Spomnil je, da sta Sindikat delavcev prometa in zvez pri Pošti Slovenije ter Sindikat poštnih delavcev za 19. februar napovedala stavko, če jim do takrat ne bo uspelo najti dogovora s poslovodstvom družbe. Njihov glavna zahteva je razbremenitev zaposlenih v poštnem prometu, ki že več let opozarjajo na nevzdržne delovne razmere.

Glavna zahteva sindikatov Pošte Slovenije je razbremenitev zaposlenih v poštnem prometu. | Foto: STA , Glavna zahteva sindikatov Pošte Slovenije je razbremenitev zaposlenih v poštnem prometu. Foto: STA ,

"Pošta Slovenije, ki je v stoodstotni lasti države, dosega zgledne dobičke. V letu 2017 je pridelala skoraj devet milijonov evrov dobička, ki se je lansko leto še povečal. Vse to na račun preobremenjenih in izgorelih poštnih delavcev," je dejal Vatovec. V Levici zato v celoti podpirajo stavkovne zahteve sindikatov, od vodstva in države pa zahtevajo, da zaposlene na pošti in kakovost njihovega dela postavita pred dobičke.

poštar
Novice Pozimi na bolniškem dopustu tudi do 500 poštarjev dnevno #video

Vatovec: Poštni delavci delajo več, v slabih pogojih in za nižje plačilo

Ukrepi v časih krize, ki so znižali plače, dodatke in regres, zmanjšali število dni dopusta, zamrznili napredovanja ter znižali premije za dodatno pokojninsko zavarovanje, so pripomogli k finančni stabilnosti Pošte, a hkrati povzročili hudo poslabšanje delovnih razmer.

Ob tem se je število zaposlenih med letoma 2012 in 2017 znižalo za približno 750, obseg dela pa se je zaradi zahtev po višji dobičkonosnosti in posledičnega dodajanja novih storitev povečal, je razmere v družbi orisal Vatovec. Poštni delavci po besedah Vatovca zaradi tega delajo več, v slabih pogojih in za nižje plačilo. Tako bolniška odsotnost kot poškodbe pri delu presegajo slovensko povprečje.

Intereuropa
Novice Intereuropini kamioni mikajo Slovence, Turke, Britance

Zaradi visokih zahtev po dobičkih Pošta že dalj časa zapira nekatere poslovalnice, predvsem v manjših krajih. S tem se segregacija manjših oziroma odročnejših krajev in njihovih prebivalcev dodatno poglablja. V Levici zahtevajo, da država kot lastnik in upravljavec Pošte Slovenije zagotovi, da bo ta opravljala svojo primarno storitev, tako da bo skrbela za potrebe vseh prebivalcev po univerzalnih poštnih storitvah.