SiolNET. Novice Slovenija
1,42

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Pozimi na bolniškem dopustu tudi do 500 poštarjev dnevno #video

1,42

termometer

Sindikata poštarjev se z vodstvom Pošte Slovenije spet pogajata o izboljšanju delovnih razmer. Zahtevamo reorganizacijo dela preobremenjenih poštarjev, pravi predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič.

Po besedah Gržiniča so že sprožili aktivnosti za pripravo opozorilne stavke, vendar za zdaj te še ne napovedujejo, saj se bodo o takšni možnosti odločali po petkovih ponovnih pogajanjih z vodstvom družbe. 

volitve voli volilni listek Novice Avstrijska pošta bo brisala podatke o političnih preferencah

Zahtevajo boljše delovne razmere

Kot je pojasnil, tokrat v ospredju niso višje plače, pač pa drugačna organizacija dela poštarjev, ki se spopadajo s težkimi delovnimi razmerami, saj izkušeni sodelavci odhajajo. Prihajajo sicer novi, ki jih je treba uvajati, zaradi preobremenjenosti in vremenskih razmer pa je na bolniškem dopustu vselej okoli 300 poštarjev, pozimi tudi do 500, poroča STA. Na Pošti Slovenije je sicer zaposlenih okoli tri tisoč poštarjev.

Na Pošti Slovenije so pojasnili, da si kot vselej prizadevajo najti skupni jezik s socialnimi partnerji, zato so za izboljšanje pogojev dela že do zdaj sprejeli številne ukrepe.

Pošta Slovenije Posel danes Pošta Slovenije ima novega predsednika

Nekaterim zaposlenim dvignili plače

Med drugim je bila sprejeta nova sistemizacija delovnih mest, zaposlenim v prometu so lani dvignili osnovne bruto plače do vključno sedmega tarifnega razreda. Zvišali so povračila stroškov za prehrano, izvedli napredovanja zaposlenih, izplačali so tudi poslovno uspešnost.

Tomos muzej Nova Gorica Posel danes Pošta Slovenije odstopila od pogajanj za vstop v Tomos

Pomagali so si tudi z delavci iz BiH in Srbije

Prav tako so sprejeli kar nekaj obsežnih ukrepov, ki vplivajo na izboljšanje pogojev dela poštarjev. Med drugim so že v začetku letu 2017 ukinili sobotno dostavo pošiljk, na več kot 60 poštah pa so ukinili sobotni delovni čas. V letu 2017 so dodatno zaposlili 126 delavcev, lani pa še 98. Pomagali so si tudi z delavci iz BiH in Srbije.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Mira / 24.01.2019. ob 13:06 +4 0

  Pa še to - naj nehajo prodajati pralne praške, bonboniere, očala in vso drugo kramo, ki nima nič skupnega z delom pošte. Na nekaterih poštah komaj najdeš okence, toliko "stojnic" je postavljenih po vsem prostoru. In kolikor opažam, ljudje to kramo zelo redko kupijo. Tukaj so se tržniki precej zmotili.

  +4 0
 • Mira / 24.01.2019. ob 13:01 +3 - 1

  Največji problem vidim v prepogosti menjavi. Nekoč smo imeli poštarje, ki so leta in leta nosili na naš konec, poznali so vse krajane. Danes je čista zmeda, včasih se mi zdi, da sploh ne berejo, kaj piše na kuvertah. Pogledajo hišno številko in pošiljko oddajo tudi na do kilometer oddaljen naslov, ker sploh ne preberejo imena ulice. Skrbi me predvsem za priporočene pošiljke. Kaj če nekdo vrže listek v koš, ker pač pošiljka ni njegova?

  +3 - 1
 • Mira / 24.01.2019. ob 12:58 +2 - 1

  Bi rekla, da ni pomota, ampak oblika tihega štrajka. 500 je mišljeno za vso Slovenijo, predvidevam. Delo poštarja sicer ni lahko, so pa res mnogo boljše opremljeni, kot nekoč. Vsaj v Ljubljani imajo kolesa in motorje z velikimi torbami, skoraj nič ne nosijo več obešeno čez ramo. Večjih pošiljk in paketov pa ne nosijo ti poštarji, ampak jih vozijo s kombiji.

  +2 - 1
delitve: 106
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin