Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2008,
13.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 5. 2008, 13.47

8 let, 5 mesecev

Korotan: Študenti pozivajo slovensko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Študenti doma Korotan na Dunaju so v Ljubljani skupaj s poslancem LDS Alešem Guličem slovenskemu zunanjemu ministrstvu predali podpise za rešitev razmer v zvezi s študentskim domom.

Kot so zapisali, želijo tako opozoriti slovensko javnost in pozvati pristojne organe, da se razmere, v katerih so se znašli, "čim prej reši na način, da dom ostane središče slovenskih študentov na Dunaju in da nas vlada ne moti v času izpitnega obdobja". Korotan je središče slovenstva na Dunaju Podpise so zbirali predvsem zato, ker je usoda Korotana še vedno negotova, čeprav so pogajanja napovedana za ta četrtek. Korotan je središče slovenstva na Dunaju, ki poleg vsega skrbi tudi za ohranjanje in promocijo slovenske kulture v Avstriji, so še opozorili študenti. Kot so dodali, so pisma o dogajanju v vednost poslali vsem poslanskim skupinam v DZ, odzvali pa so se le v LDS.

Medtem so z ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da so peticijo že posredovali pristojnemu ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Negativne posledice za študente in Slovenijo Študentje slovenskega študentskega doma in kulturnega centra Korotan na Dunaju so že 10. maja na slovensko vlado naslovili prošnjo, naj reši študentski dom pred napovedano prodajo na prostem trgu. Študentje menijo, da bi imelo prenehanje delovanja Korotana negativne posledice ne le za slovenske študente, temveč tudi za Slovenijo.

Študentje so takrat v pismu pozvali slovensko vlado, naj kljub šestletnim pogajanjem, ki niso obrodila sadov, ponovno pretehta vse argumente in razmisli o smotrnosti investicije v ustanovo, ki ima po njihovem prepričanju po 43 letih uspešnega delovanja še veliko možnosti za nadaljnji razvoj na kulturnem, gospodarskem in akademskem področju.

Vlada je nato 14. maja sporočila, da je že pripravila ustrezne pravne podlage za rešitev problema, ki bi omogočile odkup doma Korotan s strani Slovenije. Kot so takrat zapisali v sporočilu za javnost, so bile te pravne podlage predstavljene tudi Mohorjevi družbi, ki je doslej razpolagala s študentskim domom Korotan in z njim tudi upravljala, a ji v preteklem desetletju ni uspelo sanirati dolgov.

Kot so zapisali, je vlada pravočasno zagotovila sredstva za nakup oziroma rešitev problematike Korotana, vendar se je reševanje tega vprašanja zapletlo zaradi vztrajanja Mohorjeve družbe, da pri nadaljnjem upravljanju z nepremičnino zadrži večji vpliv, kot bi ji ga zagotavljal lastniški delež.

"Strokovne službe vlade za takšno neustrezno pravno rešitev niso dale soglasja, zato tudi vlada ne more potrditi takšne rešitve, saj bi v tem primeru ravnala nezakonito," so zapisali na vladi in dodali, da bo vlada takoj, ko bodo zakonski pogoji izpolnjeni, pogodbo tudi potrdila.

Ne spreglejte