Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2008,
14.00

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 14.00

8 let, 6 mesecev

Komisija DZ pozitivno o poročilu nadzornega sveta RTVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Člani komisije DZ za nadzor javnih financ so se v nadaljevanju seje seznanili s poročilom o delu nadzornega sveta (NS) RTV Slovenija.

Vlada naj zagotovi sredstva za parlamentarni program Ob splošnem odobravanju poročila so sprejeli tudi sklep, da vlado pozovejo, naj v sklopu rebalansa proračuna zagotovi sredstva za delovanje parlamentarnega programa in projekta digitalizacije. Kljub temu, da so člani komisije vsi po vrsti izrekli pohvale o pripravi poročila, so se mnenja razlikovala predvsem glede primernosti dviga višine RTV prispevka.

Glažar: Prispevek bo potrebno povečati

Kot je pojasnil namestnik predsednika NS RTV Slovenija Tomaž Glažar, so v preteklem letu uspeli doseči pozitivno poslovanje javnega zavoda. Ob tem pa so v dobršni meri izčrpali možnosti racionalizacije, v prihodnje pa ne bodo mogli zagotavljati normalnega poslovanja brez povišanja RTV prispevka.

Parlamentarni program "financira" tudi oddajo Dobro jutro Glažar je omenil težave, ki se pojavljajo pri projektu parlamentarnega programa, ki naj bi v skladu z zakonom o RTVS prerasel v samostojni, tretji kanal. Glažar pri tem vztraja, da je potrebno zagotoviti " kvaliteten program v racionalnem obsegu". Kot je dejal, se iz košarice sredstev, namenjenih parlamentarnemu programu, namreč financirajo oddaje kot npr. Dobro jutro, ki nimajo neposredne zveze z delom državnega zbora.

Kaj se bo zgodilo z drugim programom?

Glažar osebno meni, da se je parlamentarni program izkoriščal za pokrivanje drugih vsebin, pri čemer pa je pohvalil generalnega direktorja Guzeja, da ni popustil vsem pritiskom posameznih urednikov. Prav tako je po Glažarjevo vprašanje, kaj se bo zgodilo z drugim kanalom javne televizije, ko bo izpostavljen tretji, saj naj bi nanj oz. njegove specifične vsebine popolnoma pozabili.

Guzej: Če ne bo višjega prispevka, bomo krčili programe Generalni direktor RTVS Anton Guzej je opozoril, da bodo ob nespremenjeni višini RTV prispevka zaradi usklajevanja plač z inflacijo verjetno prisiljeni krčiti programe. Dosedanji izpad dohodkov na račun inflacije so zaenkrat uspeli kompenzirati s prihranki, "bojim pa se, da v prihodnje temu ne bomo mogli parirati," je še pojasnil.

V letu in po 150 manj zaposlenih

Ob tem je izpostavil dejstvo, da so v lanskem letu uspešno obvladovali stroške. K temu je pripomoglo zmanjšanje števila zaposlenih (v letu in pol 150 ljudi).

Pozitivna bilanca je po njegovih besedah omogočila tudi dodatne investicije, ki pa jih ne bodo zmogli sami. Najpomembnejši projekt, ki bo terjal na novo usposobljene kadre in dodatne stroške za nove tehnologije, pa je digitalizacija.

Za slednjo so že lani opozarjali na potrebo po zagotovitvi dodatnih sredstev, je spomnil Glažar in opozoril, da "tudi za 2008 ni zagotovljenih proračunskih sredstev za digitalizacijo tega omrežja".

Parlamentarni program na račun razvojnih sredstev

Po Guzejevih besedah pristojni organi kljub njihovi prošnji niso odobrili sofinanciranja parlamentarnega programa in to kljub temu, da so po zakonu o RTV dolžni zagotoviti nadaljnjo izvajanje programa. Zato so slednjega morali financirati iz naslova razvojnih sredstev.

Veršnik: Dviga prispevkov ni pričakovati Za Rudija Veršnika (SDS) je pomemben znak predvsem pozitivno poslovanje javnega zavoda. Dvig RTV prispevkov zato po njegovo ni realno pričakovati, dokler so ti rezultati pozitivni. Tudi glede napovedane uskladitve plač z inflacijo je Veršnik menil, da bo treba počakati do jeseni. Takrat bodo po njegovo bolj jasne dejanske posledice uskladitve plač in bo zato mogoče priti do nekih realnih zahtev.

Trofenik za "konec neodgovornega populizma"

Za Vilija Trofenika (Zares) pa bi bilo konec neodgovornega populizma, češ da ni potrebno povečati RTV prispevka, če bi javnost več pozornosti kot programskemu svetu RTV namenila argumentom njenega nadzornega sveta.

Zaradi dolžine razprave je predsednik komisije Milan Petek po obravnavi revizijskega poročila računskega sodišča o poslovanju Lutkovnega gledališča Maribor sejo prekinil. O tem, kdaj bo komisija obravnavala osnutek svojega novega poslovnika, pa se bo Petek še odločil.

Ne spreglejte