Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dopust

Petek, 19. 7. 2013, 19.20

8 let

Kje so letos na dopustu politiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Virant in Lukšič na morje, Novakova nabirat gobe, Bogovič po drva za zimo. Kam pa gredo na počitnice najpomembnejši svetovni politiki?

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo po besedah njenih sodelavcev iz službe za stike z javnostmi letos dopustovala malo na Hrvaškem in nekaj v Sloveniji, "čeprav je oddih namenjen predvsem sprostitvi, pa kot predsednica vlade ne more povsem izključiti svojega dela".

Vodja SDS Janez Janša bo večino svojega dopusta preživel na 19. spominskem gorniškem taboru dr. Henrika Tume, ki se odvija v Lepeni, so nam sporočili iz največje opozicijske stranke.

Erjavec upa, da bo dopust lahko preživel mirno, stran od politike Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec načrtuje dopust v prvi polovici avgusta. Tako kot lani, ga bo tudi letos preživel z družino na morju. Minister upa, da bo lahko dopustoval mirno, stran od politike, v dobri družbi družine in prijateljev. Vzel si bo več časa za plavanje in igranje tenisa ter se poskušal čim bolj odpočiti od delovnih obveznosti, so nam pojasnili na njegovem ministrstvu.

Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič bo z družino letos poleti deset dni dopustoval na hrvaškem otoku Krk. Predsednik DL Gregor Virant se bo z družino prav tako odpravil na morski oddih.

Borut Pahor ne načrtuje daljšega dopusta "Večino dopusta bo predsednica NSi Ljudmila Novak preživela doma. Privoščila si bo več branja dobrih knjig. Uživala bo pri delu na kmetiji, nabiranju gob (če bodo) in na piknikih s sorodniki in prijatelji. Z možem si bo morda privoščila podaljšan konec tedna nekje ob morju v Istri," so zapisali v NSi.

Predsednik SLS Franc Bogovič pa bo kratek poletni oddih preživel v krogu svoje družine, nekaj dni na morju, nekaj dni pohodniško, predvsem pa se bo posvetil delu v svojem nasadu jabolk in v gozdu, saj je, kot pravijo v njegovi stranki, treba pripraviti tudi drva za zimo.

Kaj pa predsednik republike? "Borut Pahor ne načrtuje daljšega dopusta. Nekaj dni bo preživel z družino, sicer pa delovno," so nam sporočili iz njegovega urada.

Kako pa dopustujejo tuji politiki?

Merklova je letos na dopustu že bila Angela Merkel je letos aprila z možem in njegovima sinovoma iz prvega zakona dopustovala na italijanskem otoku Ischia ob obali Neaplja. Medtem ko fotografij nemške kanclerke v kopalkah nemški mediji povečini niso objavljali, pa so to z veseljem naredili časopisi v drugih državah. Ali bo kanclerka pred jesenskimi volitvami poleti nabirala moči na počitnicah, v njenem uradu niso želeli razkriti, češ da gre za zasebno zadevo, ki je ne komentirajo.

Predsednik ZDA Barack Obama je bil deležen številnih kritik zaradi visokih stroškov njegovega obiska v podsaharski Afriki med 26. junijem in 3. julijem. Uradno je šlo sicer za diplomatski obisk, ker pa je Obama s seboj vzel ne le ženo Michelle in hčerki, temveč tudi taščo, so se ameriški mediji razpisali o stomilijonskih počitnicah (davkoplačevalskega denarja) Obame, med katerimi je moral predsednik odpovedati safari, ker bi sicer morali v okoliško džunglo poslati ostrostrelce, da bi ga varovali pred divjimi živalmi.

Stroški so tako visoki, ker je bila v bližini letovišča, kjer so se zadrževali Obamovi, vojaška ladja s polnoma opremljeno bolnico, če bi kdo potreboval zdravstveno pomoč. Strošek je vključeval še plačilo za 14 limuzin, letala in 56 vozil za podporo. Stroški varovanja predsednika, za katerega varnost so skrbelia tudi lovska letala, pa so vrtoglavi.

Kritik zaradi počitnic je bil deležen tudi britanski premier David Cameron. Konec maja se je le nekaj dni po napadu dveh moških z mačeto v Londonu in kljub težavam v lastni stranki podal na dopust. Z družino je odšel na enotedenski odmor na španski otok Ibiza.

Putin vzdržuje videz človeka akcije Francoski predsedniki tradicionalno dopustujejo v uradni poletni rezidenci v Fort de Breganconu na jugovzhodu Francije ob sredozemski obali. Francois Hollande letos še ni bil na počitnicah, lani pa se je proti jugu Francije s svojo partnerico Valerie Trierweiler podal kar z vlakom in ne letalom.

"Gospod Normalni" je potoval v prvem razredu, kar pa je še vedno daleč od razkošja airbusa, s katerim je pogosto letel njegov predhodnik Nicolas Sarkozy in so ga zato poimenovali kar "AIrSarko One".

Vladimir Putin tudi med svojimi počitnicami vzdržuje videz človeka akcije. Tako je med drugim znanstvenikom pomagal pri opremljanju tigrov in polarnih medvedov s sledilnimi napravami, se s puško v roki podal na lov po sibirskih prostranstvih, letos pa si je v posebni podmornici blizu otoka Gogland v Baltskem morju ob obali St. Petersburga ogledal leta 1869 potopljeno ladjo Eagle (Orel).

Ne spreglejte